/Files/images/vyistavki/large_20140204121724_3_thumb-2db8d9e9661f51b498ff4e3ef925387632ecd5f5.jpg
Сьогодні, коли якість інформаційних технологій та їх використання дедалі більшою мірою визначають характер життя суспільства, засоби масової інформації набувають особливого значення. ЗМІ, як важлива складова масової комунікації суспільства, виконують різні соціально-політичні ролі.

Вже в доісторичні часи людина сама виступала як засіб комунікації: різні відомості поширювали шамани, провісники, оракули, а засобом консервації її був наскальний живопис, пергамент, глиняні дощечки.

На сьогодні більшість дослідників єдині в думці, що появу преси слід віднести до V ст. до н. е., коли в Римі виходили перші газети, які лише за часів Юлія Цезаря (60 р. до н.е.) почали нагадувати сучасні. Найбільш відомим є щоденний бюлетень «Acta diurna» («Події дня»). Разом з тим є відомості, що доісторичні видання були і в Азії (наприклад, в Китаї у VIII столітті нашої ери виходила «Диба» — «Придворна газета», «Кібелчжі» — «хронікальна газета», а в Японії на глиняних дошках збереглася «Іоміурі каварабан» — «Читати і передавати»), що є, по суті, прагазетними явищами.

У середньовіччі значного поширення набули так звані «летючі листки» (серед них — реляції, ревю, куранти та інш.), які мали яскраво виражений інформаційно-прикладний характер. Винахід в 1440 p. І.Гуттенбергом процесу друку за допомогою рухомих літер сприяв розвитку преси і журналістики. Батьківщиною преси як соціального інституту можна вважати територію Західної Європи. Першою газетою у власному розумінні цього слова прийнято вважати бельгійську «Niewe Tydingen» («Всі новини»), яка стала виходити в Антверпені приблизно з 1605 року в друкарні Авраама Вергевена. 3 11 березня 1702 р. в Англії, в Лондоні почали видавати першу щоденну газету «Daily Courant» («Щоденний вісник»).

У стародавні часи форми мови реалізовувалися в літописах, хроніках, життєписах, історіях, подорожах, у різноманітних епістолярних формах — від особистого листа до офіційних послань, від повчань і наказів до рескриптів, прокламацій. А після виникнення друкованої журналістики почала формуватися система журналістських жанрів. Серед початкових можна назвати інформацію-хроніку, репортаж, памфлети. Далі почали з’являтися й інші газетно-журнальні жанри.

/Files/images/vyistavki/СМИ.jpg Однією з відмінних особливостей життя в сучасному суспільстві є гігантський розвиток засобів масової інформації (ЗМІ): газет, журналів, телебачення, радіо. Поставлені сучасними науково-технічними розробками на якісно новий рівень і об'єднані засобами зв'язку у світові інформаційно-комунікаційні мережі, вони надають надзвичайно сильний вплив на величезні маси людей.

Сьогодні одним з основних елементів успішної діяльності бібліотеки є зв'язок із засобами масової інформації які допомагають більш широко популяризувати діяльність бібліотеки та сприяти її іміджу.

Кол-во просмотров: 1944

Комментарии

Для того, чтобы оставить комментарий на сайте, залогиньтесь или зарегистрируйтесь, пожалуйста.