Серед закладів культури найдоступнішими залишаються бібліотеки. Сьогодні їхні фондові зібрання - гордість та багатство нашого народу.

Централізовану бібліотечну систему (ЦБС) Новобаварського (Жовтневого) району м. Харкова було створено у січні 1976 року (рішення виконавчого комітету Жовтневої районної ради депутатів трудящих №353-1 від 03.12.1975 року).

До складу ЦБС увійшло 11 бібліотек, із них: 7 бібліотек для дорослих і 4 бібліотеки для дітей.

Головною бібліотекою і методичним центром ЦБС стала бібліотека №25, яка з 1976 року стала Центральною бібліотекою імені І.Я. Франка.

В ЦБС було створено єдиний книжковий фонд і довідково-бібліографічний апарат. Централізація дала можливість користувачам отримувати інформацію про фонди бібліотек району, уникати дублювання у роботі та якісно розвивати роботу по усім напрямам, враховуючи при цьому економічний та культурний профіль як району так і мікрорайонів, а також читацькі запити.

З 2017 року, згідно рішення 10 сесії 7 скликання Харківської міської ради від 21.12.2016 за № 477, ЦБС Жовтневого району перейменовано в комунальний заклад культури «Центральна бібліотека ім. І.Я. Франка централізованої бібліотечної системи Новобаварського району м. Харкова».

На сьогодні до складу ЦБС входить 9 бібліотек: Центральна бібліотека, Центральна дитяча бібліотека, шість бібліотек сімейного читання і бібліотека-філія для дітей.

До послуг користувачів універсальний бібліотечний фонд, який нараховує майже 343 тисячі документів.
Щорічно бібліотеки району обслуговують понад 25 тисяч користувачів різного віку, яким видається майже 526 тисяч примірників видань. У 3-х бібліотеках ЦБС працюють безкоштовні Інтернет-зали.

Довідково-пошуковий апарат бібліотеки складається з Системи каталогів та картотек, довідкового фонду, фонду бібліографічних видань та електронного каталогу, який містить бібліографічні записи на всі види документів і входить до «Електронного каталогу Корпоративної мережі публічних бібліотек міста Харкова», що ведеться з 2007 року. Поповнюється він за рахунок бібліографічних записів на нові надходження документів, а також ретроконверсії фондів.
З 2016 року Електронний каталог Корпоративної мережі публічних бібліотек міста Харкова доступний користувачам Інтернет.

Кiлькiсть переглядiв: 1787

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.