2024 рік:

/Files/images/tsdb/тиждень читання.png

Центральна дитяча бібліотека ЦБС Новобаварського району м. Харкова долучається до Всеукраїнського тижня дитячого читання.

Бібліотекарі разом із нашими читачами кожного дня впродовж тижня читатимуть для Вас казки сучасного українського письменника та видавця Олександра Зімби. Це повчальні та пізнавальні історії про пригоди песика Бровка та котика Мурчика.
Читаємо разом із бібліотекою!
Дивіться за посиланням:
wym-1711372664727



/Files/images/filial_23/казка).JPG

Дружба - це дорогоцінний камінь, який важко знайти, але легко втратити. Щоб дізнатися чи це і справді так, працівниками бібліотеки- філії №23 ЦБС Новобаварського району м. Харкова 24 березня 2024 року, в рамках проєкту «З ляльками граємо-книжки читаємо», було проведено казковий ранок «Нас казка єднає».

Сподіваємось, що цей захід навчить дітей не бути байдужими, цінувати дружбу та друзів, викликає у них прагнення згадати про своїх друзів і порадувати їх увагою.
Дивіться за посиланням:

wym-1711372425237


16 та 17 березня 2024 року в Центральній дитячій бібліотеці ЦБС Новобаварського району м. Харкова відбулися заняття рукодільного гуртка "SMART".

Наші фігурки із солоного тіста готові! Різнобарвні, такі ж неповторні та чудові як наші талановиті діти!
Цими вихідними ми не тільки розмальовували фігурки з тіста, а і вирізали ляльку - одягалочку, розмальовували героїв казок і звичайно читали.
Читання в бібліотеці, в атмосфері творчості, перетворюється на магічне дійство, коли хочеться вірити у дива. А ми допоможемо нашим маленьким читачам втілити в життя їх креативні ідеї. До нових зустрічей в бібліотеці!

/Files/images/tsdb/фігурки (розм.)1.JPG /Files/images/tsdb/фігурки (розм.)2.JPG


/Files/images/filial_30/паровозик.jpg

Бібліотека-філія №30 ЦБС Новобаварського району м. Харкова підготувала для малечі КНИЖКОВУ ПОДОРОЖ «ЧИТАЙТЕ УКРАЇНСЬКОЮ».

Юні друзі! Перед вами такий великий та незвіданий світ! А так хочеться його пізнати. В цьому вам допоможуть захоплюючі та цікаві книги, в яких кожен зможе знайти нових друзів.
Чи варто казати, що читання – то дуже важлива й потрібна справа? Незважаючи на високі новітні технології, друкована книга залишається гарним другом для дітей, а читання дарує радість і приємні миті, наснагу до пізнання нового і непізнаного.
Знайти відповідь на питання – «Що почитати?», вам допоможе КНИЖКОВА ПОДОРОЖ, в яку ми вирушаємо незвичайним потягом. На станціях, де він зупиняється, вас чекають книги, що подарують багато цікавого та корисного.

Сьогодні друга зупинка на станції - «ПРИРОДНИЧА».

Світ навколо нас сповнений дивовижних таємниць і хитромудрих загадок. Із давніх-давен людям притаманні були цікавість і прагнення не тільки проникнути в таємниці природи, але й поставити її сили собі на службу. Нам вже відомо чимало з того, як улаштований тваринний і рослинний світ. Але так багато залишається питань про те, як зуміти розпорядитися цими знаннями на благо людства.
Багато книжок присвячені саме гармонійному співіснуванню природи та людини. І саме завдяки книжкам ми маємо можливість поповнити свій багаж знань про природу.
Цікавого перегляду за посиланням:

wym-1710848355697

/Files/images/filial_7/українська іграшка.jpg

Бібліотека-філія №7 ЦБС Новобаварського району м. Харкова запрошує у віртуальну подорож у старовину «Українсьна народна іграшка: традиції образні особливості».

В нас час дуже важливо розповідати дітям про традиції народної культури. Народна іграшка є невід'ємною частиною української народної культури, яка розкриває життя народу, глибини його душі. Ми повинні зберегти надбання поколінь і навчати дітей нести ці традиції крізь віки.
Дивіться за посиланням:

wym-1710847758660


/Files/images/filial_30/добровольці.jpg

11 березня 2024 року в бібліотеці-філії №30 ЦБС Новобаварського району м. Харкова було проведено патріотичну годину «Подвиги заради майбутнього»: до Дня українського добровольця.

Щороку в Україні відзначається пам'ятна дата для вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету й територіальної цілісності нашої держави, встановлена Верховною Радою України у 2017 році.
14 березня було обрано не випадково. Саме в цей день у 2014 на тренувальну базу в Нових Петрівцях з Майдану Незалежності вирушили перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану для формування першого добровольчого батальйону. Навесні того ж року при облдержадміністраціях було розпочато набір до батальйонів територіальної оборони, що формувалися з мешканців-добровольців. Одночасно створювалися добровольчі формування Національної гвардії України і патрульної служби поліції особливого призначення під керівництвом Міністерства внутрішніх справ. Окремо формувалися незалежні від державних силових структур добровольчі батальйони, які стали щитом на захисті України.
У важкі часи нашої історії, завжди знаходилися сміливці, які добровільно брали зброю до рук і ставали на захист своєї Батьківщини. Воїни Русі-України, лицарі-козаки, воїни Армії Української Народної Республіки, Антигітлерівської коаліції часів Другої світової війни, Української Повстанської Армії мужньо здобували героїчні перемоги й віддавали свої життя за українську землю.
24 лютого 2022 року росія розпочала широкомасштабне військове вторгнення на територію України. З перших годин війни сотні тисяч українців добровільно стали на захист Батьківщини, вступаючи до лав Збройних Сил України та територіальної оборони. Нині добровольцем став увесь український народ: і ті, хто зі зброєю в руках боронить свою землю; і ті, хто всіляко допомагає захисникам та нужденним цивільним.
Наша готовність добровільно стати на захист України є вирішальною запорукою нашої Перемоги.
На заході читачі мали змогу не тільки більше дізнатися про цю пам’ятну дату, а й прослухати розповідь про історії з життя воїнів, що добровільно стали на захист рідної землі.


/Files/images/tsdb/день добровольця.jpg


Українські добровольці – це символ звитяги, самопожертви та героїзму.

До Дня українського добровольця (14 березня) Центральна дитяча бібліотека ЦБС Новобаварського району м. Харкова підготувала віртуальну патріотичну годину "Герої нашої доби" в рамках проєкту "Нація нескорених: від козацтва до сьогодення".
Дивіться за посиланням:
wym-1710251787792











/Files/images/tsdb/кайдашева сім\'я.jpg

У 2024 році виповнюється 145 років від дня написання повісті "Кайдашева сім'я" Івана Нечуя - Левицького.

З нагоди ювілею книги Центральна дитяча бібліотека ЦБС Новобаварського району м. Харкова підготувала для Вас книжковий проморолик.
Дивіться за посиланням:
wym-1710250916229










/Files/images/tsdb/сонце.jpg


Нова аудіоказка від Центральної дитячої бібліотеки ЦБС Новобаварського району м. Харкова навчає мужності та мудрощі.

Запрошуємо переглянути за посиланням:
wym-1710250604787












/Files/images/ukrana_ponad_use/масляна.png

«МАСЛЯНА ЗАВІТАЛА» ВІРТУАЛЬНЕ ЕТНОГРАФІЧНЕ СВЯТО.

Масляна - це язичницьке свято, відоме до прийняття християнства і бере початок у праслов'янські часи.Це свято ще називають Пущення, Сиропус, Колодій, Сиропусний тиждень, Сирна неділя, Бабське свято, Общиця. Воно символізує проводи зими та зустріч весни.
Попри те, що звична страва у ці дні - млинці, у давнину в Україні їх не пекли. В нашій країні у Масляний тиждень готуваливареникиіз сиром і маслом.
В Україні це свято символізує всепрощення та примирення, люди у цей час намагаються вирішити всі конфлікти, перепросити та пробачити, аби зустріти весну у злагоді та мирі.
До свята ретельно готувались: прибирали оселю, робили усю важку роботу, аби уникнути її на Масницю. Напередодні свята поминали рідних.
Про інші традиції українського Сиропусного тижня розповість віртуальне етнографічне свято «МАСЛЯНА ЗАВІТАЛА» в рамках проєкту «Абетка українця».
Бажаємо цікавого перегляду! Бібліотека-філія №30 Новобаварського району м. Харкова.
wym-1710248808908


/Files/images/tsdb/снігова королева.jpg


Центральна дитяча бібліотека ЦБС Новобаварського району м. Харкова представляє Вашій увазі книжковий проморолик про казку "Снігова королева" Ганса Крістіана Андерсена з нагоди 180 ювілею книги.

Дивіться за посиланням:
wym-1710250394666






/Files/images/tsdb/шевченків кобзар.JPG


Центральна дитяча бібліотека ЦБС Новобаварського району м. Харкова підготувала віртуальне літературне свято "Шевченків Кобзар - то для народу великий дар" до 210 - річного ювілею поета.

Дівіться за посиланням:
wym-1710251532889








/Files/images/filial_30/шевченко.jpg

«ШЛЯХАМИ ВЕЛИКОЇ ДОЛІ» ВІРТУАЛЬНИЙ ВЕЧІР-ПРИСВЯТА ДО 210-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ Т.Г. ШЕВЧЕНКА.

Є імена, що увібрали в себе живу душу народу, стали невід’ємною частиною його життя. Для нас, українців, таким стало ім’я геніального поета Тараса Григоровича Шевченка, 210 років від дня народження якого відзначаємо цьогоріч.
9 березня 1814 р. – дата, яку внесено до світового календаря знаменних і пам’ятних дат ЮНЕСКО для відзначення в усьому світі.
Тарас Шевченко був не лише поетом, а й талановитим драматургом, прозаїком, автором шкільного підручника, філософом, фольклористом і великим художником - живописцем, гравером та скульптором. Він створив понад 1300 картин, із яких до нашого часу збереглися понад 800.
Шевченківська тема – невичерпна. Творча спадщина Кобзаря, пройнята щирою любов’ю та турботою про людей, увібрала в себе волелюбний дух українського народу. Особливо актуальна проза Т.Шевченка в часи боротьби за українську державність: його вірші звучали на Майдані, і сьогодні його поезія допомагає нашим бійцям на передовій підтримувати бойовий дух і впевненість у Перемозі над російською навалою.
Віртуальний вечір-присвята до 210-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка «ШЛЯХАМИ ВЕЛИКОЇ ДОЛІ» розповість про життя і творчість великого генія українського народу.
Цікавого перегляду! Бібліотека-філія №30 Новобаварського району м. Харкова.
wym-1710163379369


3 березня 2024 року в Центральній дитячій бібліотеці ЦБС Новобаварського району м. Харкова на зустрічі рукодільного гуртка "SMART" ми знову ліпили фігурки з тіста.

Солоне тісто — пластичний матеріал, з якого можна зліпити не менш цікаві вироби, ніж з пластиліну або з полімерної глини. Солоне тісто – найбільш пластичний і безпечно чистий матеріал. Завдяки еластичності тісту можна надавати різноманітної форми, що дозволяє виготовляти неймовірні та красиві композиції. Вироби з солоного тіста є досить довговічними. Ліплення сприяє організованості дитини, наполегливості у роботі, розвиває мислення та дрібну моторику.
Фігурки висихають та наступного тижня діти розмалюють їх. Проводимо весело та цікаво час разом із бібліотекою.

/Files/images/tsdb/гурток (тісто)1.JPG /Files/images/tsdb/гурток (тісто)2.JPG


2 березня 2024 року в Центральній дитячій бібліотеці ЦБС Новобаварського району м. Харкова відбулась чергова зустріч рукодільного гуртка "SMART", на якій діти ліпили фігурки з тіста.

Ліплення – це не тільки творчий процес, але й корисне заняття для розвитку дітей різного віку. Воно сприяє формуванню правильної координації рухів, розвиває мову, комунікативні навички, вчить уважності, цілеспрямованості, терпінню, покращує психоемоційний стан.
Фігурки висихають та наступного тижня діти розмалюють їх. Проводимо весело та цікаво час разом із бібліотекою.
/Files/images/tsdb/тісто1.JPG /Files/images/tsdb/тісто2.JPG


/Files/images/filial_30/народний календар (1).jpg



«НАРОДНИЙ КАЛЕНДАР – БЕРЕЗЕНЬ».

Нарешті прийшла весна! Прийшла з першим весняним місяцем - березнем! Прийшла зі святами, сонячними днями та пташиними піснями! А ще з вірою в ЗСУ та нашу Перемогу!
Про всі особливості березневих традицій та обрядів розповість віртуальний калейдоскоп цікавих повідомлень «НАРОДНИЙ КАЛЕНДАР» бібліотеки-філії №30 ЦБС Новобаварського району м. Харкова.
Цікавого перегляду за посиланням:
wym-1709301881977






/Files/images/filial_30/марки.jpeg

Бібліотека-філія №30 ЦБС Новобаварського району м. Харкова, в рамках Програми "Україна нескорена", представляє ВІРТУАЛЬНУ ПРЕЗЕНТАЦІЮ "МАРКИ ЯК ЗБРОЯ".

Після УНР - понад 70років - Україна жила без власних поштових марок узагалі, хоча ще 1947-го стала членом Всесвітнього поштового союзу. Випускати заново їх розпочали лише 1992-го року.
Сьогодні на українські марки, як випущені у ХХ столітті, так і на сучасні, полюють філателісти й дослідники. Проводяться спеціалізовані міжнародні аукціони з продажу наших марок, інтерес до яких значно зріс після повномасштабного вторгнення московії в Україну. Поштові марки тепер не тільки частина інформаційного спротиву, а й допомога в залученні коштів для ЗСУ.
Переглянути, який вигляд мають українські марки, та ознайомитися з історією вітчизняної філателії вам допоможе ВІРТУАЛЬНА ПРЕЗЕНТАЦІЯ «МАРКИ ЯК ЗБРОЯ».
Цікавого перегляду за посиланням:

wym-1709112926820


/Files/images/filial_23/вистояти.png

24 лютого 2024 року...У цей день два роки тому почалася повномасштабна війна, кожен день якої приносить страждання та біль втрат. Але українці — незламна нація, адже готові відстоювати нашу свободу до останнього.

Бібліотека-філія №23 ЦБС Новобаварського району м. Харкова підготувала для Вас, шановні читачі, інформаційне відео ”Вистояти до Перемоги” і запрошує до бібліотеки переглянути книжкову виставку ”Книги, які допомагають пережити війну”. Ця добірка книжок про жорстоку і несправедливу війну допоможе краще зрозуміти події, пов’язані з війною в Україні.
Дивіться за посиланням:

wym-1708947758845

/Files/images/tsdb/книга джунглів.jpg


Запрошуємо переглянути книжковий проморолик "Безстрашний син джунглів" до 130 - річчя "Книги джунглів" Р. Кіплінга.

Дивіться за посиланням:

wym-1708947498132



/Files/images/tsdb/Ненси.jpg


Маленькі читачі Центральної дитячої бібліотеки ЦБС Новобаварського району м. Харкова продовжують вивчати англійську мову, переглядаючи аудіоказки англійською.

Дивіться за посиланням:
wym-1708947025603







/Files/images/tsdb/том сойер 1.jpg

На youtube-каналі Центральної дитячої бібліотеки ЦБС Новобаварського району м. Харкова опубліковано продовження пригод Тома Сойєра.

Дуже зручно переглянути скорочену аудіоверсію щоб пригадати сюжет перед уроком літератури в школі.
Дивіться за посиланням:
wym-1708946597945







/Files/images/tsdb/день рідної мови.jpg

До Міжнародного Дня рідної мови Центральна дитяча бібліотека ЦБС Новобаварського району м. Харкова підготувала віртуальне відеопривітання "Рідна мова чарівниця - душі народної скарбниця".

Віршовані привітання до Міжнародного Дня рідної мови від читачів Центральної дитячої бібліотеки.
Дивіться за посиланням:
wym-1708507286638




/Files/images/filial_30/мова.jpg

«АПОСТОЛИ РІДНОЇ МОВИ» ВІРТУАЛЬНИЙ ЛІТЕРАТУРНО-НАРОДОЗНАВЧИЙ ВЕЧІР ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ РІДНОЇ МОВИ В РАМКАХ ПРОЄКТУ «АБЕТКА УКРАЇНЦЯ».

«Сотні бід тяглись за нами вслід, щоб нашу честь, язик, ім'я затерти...» - з болем писав про трагічну історію українськог народу Іван Франко. Українську мову офіційно забороняли укази Петра Першого, Валуєвський циркуляр, Емський указ, оголошували придуманою, дивилися як на «хлопську», призначали її тільки для «домашнього вжитку» та свідомо принижували її. Та ми маємо здолати століття чужинського панування, яке намагалося стерти українську з публічного життя, бо наша мова і наша писемність – це часточка нашої душі.
Мова творить націю і державу. «Нація повинна боронити свою мову більше, ніж територію, - казала Леся Українка. - Адже територію можна відвоювати, а коли вмирає мова, то вмирає і нація».
Сьогодні, в часи російсько-української війни, перед нами постало першочергове завдання – відновлювати та популяризувати українську мову, розвивати її самобутність, говорити нею.
ВІРТУАЛЬНИЙ ЛІТЕРАТУРНО-НАРОДОЗНАВЧИЙ ВЕЧІР «АПОСТОЛИ РІДНОЇ МОВИ» в рамках проєкту «Абетка українця» розповідає про тих, хто, незважаючи на заборони, не тільки говорили та писали рідною українською мовою, а й піднімали її престиж у всьому світі.
Цікавого перегляду! Бібліотека-філія №30 Новобаварського району м. Харкова за посиланням:
wym-1708438080320


17 лютого 2024 року в Центральній дитячій бібліотеці ЦБС Новобаварського району м. Харкова відбувся патріотичний урок "Символ волі" до Дня Державного Герба України та майстер - клас із плетіння браслетів з синьо - жовтих стрічок.

Ми разом з дітками згадали Державні символи України, розмалювали Герб України, поговорили про закодоване слово "Воля" в ньому, значення жовтого та блакитного кольорів.
Зустріч була теплою, ми багато спілкувалися, сміялися. Діти повинні радіти життю та зростати в радості. Миру нашим діткам!

/Files/images/tsdb/символ волі1.JPG /Files/images/tsdb/символ волі2.JPG


/Files/images/filial_23/символ незалежної.png

Вже багато століть герб єднає українців та надає сил. Український тризуб уособлює для нас зв’язок поколінь, прагнення українського народу до власної державності, соборності та незалежності.

Саме з метою розповісти по історію свята, ознайомити з різними версіями походження герба 19 лютого 2024 року в бібліотеці- філії №23 ЦБС Новобаварського району м.Харкова в рамках проєкту “Країна наша є і вічно буде” до Дня Державного Герба України було проведено віртуальний урок патріотизму “Символ незалежної України”.
Тож шануймо наші державні символи, наші обереги, за які помирали кращі сини та доньки української землі.
Дивіться за посиланням:
wym-1708436655283


/Files/images/tsdb/день єднання.png

16 лютого Україна святкує День Єднання. До Дня Єднання, в рамках проєкту «Нація нескорених: від козацтва до сьогодення».

Центральна дитяча бібліотека ЦБС Новобаварського району м. Харкова підготувала віртуальне патріотичне свято "Ми єдині, бо в єдності наша сила".
Пропонуємо переглянути за посиланням:
wym-1708506914035





10 лютого 2024 року в Центральній дитячій бібліотеці ЦБС Новобаварського району м. Харкова панувала атмосфера творчості та весіннього теплого настрою.

Наші читачі поринули в чарівну атмосферу АРТ - терапії. Разом ми намалювали весну та прикрасили малюнки блискітками, які так обожнюють діти. Ми також малювали на зім'ятому папері, розфарбовували розмальовки.
А потім діти весело пограли з нашим книжковим хробачком Гошею. Мирного неба всім нам!

/Files/images/tsdb/малюнки2.JPG /Files/images/tsdb/малюнки1.JPG


3 лютого 2024 року в Центральній дитячій бібліотеці ЦБС Новобаварського району м. Харкова пройшов майстерклас із виготовлення ляльки - мотанки "Подорожниця" в рамках рукодільного гуртка "SMART".

Лялька - мотанка давній оберіг. Збираючи чоловіків в дорогу, нерідко жінки разом з речами клали коханим зроблену своїми руками мініатюрну лялечку -оберіг "Подорожницю". Це крихітна лялечка з клаптиків тканини, з вузликом в руках, в якому було сховано декілька крупинок гречаної або іншої крупи. Крупа була символом ситості, щоб подорожній завжди був в дорозі ситий.
Лялька – оберіг «Подорожниця» це як янгол-охоронець для тих хто їде з дому. Вона налаштовує на добру подорож, дає надію на щасливе повернення додому.
Цей майстер - клас особливий тому, що діти не тільки зробили ляльку - оберіг для себе, а і для наших воїнів. Маленькі "Подорожниці", зроблені дитячими ручками разом із мамами з люб'ю в серці, незабаром поїдуть до наших захисників. Нехай вони бережуть їх і нагадують про дім і родину, яка на них чекає!

/Files/images/tsdb/мотанки.JPG /Files/images/tsdb/мотанки2.JPG


/Files/images/filial_30/паровозик.jpg

Бібліотека-філія №30 ЦБС Новобаварського району м. Харкова представляє КНИЖКОВУ ПОДОРОЖ «ЧИТАЙТЕ УКРАЇНСЬКОЮ».

Юні друзі! Перед вами такий великий та незвіданий світ! А так хочеться його пізнати. В цьому вам допоможуть захоплюючі та цікаві книги, в яких кожен зможе знайти нових друзів. Книги не підведуть, не зрадять, порадять як вчинити і що сказати, тому що вони розумні та мудрі.
Чи варто казати, що читання – то дуже важлива й потрібна справа? Незважаючи на високі новітні технології, друкована книга залишається гарним другом для дітей, а читання дарує радість і приємні миті, наснагу до пізнання нового і непізнаного.
Знайти відповідь на питання – «Що почитати?», вам допоможе КНИЖКОВА ПОДОРОЖ «ЧИТАЙТЕ УКРАЇНСЬКОЮ», в яку ми вирушаємо незвичайним потягом. На станціях, де він буде зупинятися, вас будуть чекати книги, що подарують багато цікавого та корисного.
Читайте книги, любіть їх і вони будуть відповідати вам взаємністю.
Сьогодні наш потяг зробить першу зупинку на станції «УКРАЇНСЬКА».
Ми – українці, а тому дуже любимо нашу мальовничу країну. А чи багато ми знаємо про неї? Про географію та державний устрій? Про славну історію та видатних діячів? На ці та багато інших питань дадуть відповіді книги, завдяки яким подорож Україною буде захопливою, цікавою та наповненою яскравими ілюстраціями за посиланням:

wym-1708434646682


/Files/images/filial_23/запрошуємо до столу.png

Українська кухня щедра, багата, різноманітна. У кожній страві відчувається українська душа, відображається наш менталітет і гостинність, сердечне тепло.

В бібліотеці-філії №23 ЦБС Новобаварського району м. Харкова, в рамках проєкту «Країна наша є і вічно буде», презентовано віртуальні мандри «Запрошуємо до столу». Ми переконані, що ця презентація не тільки передасть смак українських страв, а й закохає в українську кухню кожного, хто скуштує ці страви.
Відчуйте Україну, пізнавши її смаки.
Дивіться за посиланням:
wym-1708683437118


/Files/images/filial_30/народний календар (1).jpg


НАРОДНИЙ КАЛЕНДАР – ЛЮТИЙ

Найкоротший місяць року закінчить зиму й запросить весну. А які традиційні свята чекають наспротягом лютого розповість віртуальний калейдоскоп цікавих повідомлень «НАРОДНИЙ КАЛЕНДАР».


Цікавого перегляду! Бібліотека-філія №30 Новобаварського району м. Харкова.
Дивіться за посиланням:
wym-1708434319022






/Files/images/tsdb/англ.png


Добірка аудіоказок англійською Центральної дитячої бібліотеки ЦБС Новобаварського району м. Харкова поповнилася ще однією цікавою історією.

Слухайте аудіо казки та вивчайте разом із бібліотекою англійську мову за посиланням:

wym-1708432678542





/Files/images/filial_30/unnamed.jpg


БІБЛІОТЕЧНИЙ КАЛЕЙДОСКОП «КНИГИ-ЮВІЛЯРИ 2024».

Книги, як і люди, мають свій день народження. Звісно, не завжди є змога чітко визначити час написання літературного твору, але деякі дати відомі.
Бібліотека-філія №30 пропонує познайомитися з книгами, які святкуватимуть свій ювілей у 2024 році за допомогою бібліотечного калейдоскопу «КНИГИ-ЮВІЛЯРИ 2024».
Дивіться за посиланням:
wym-1708431887161


/Files/images/tsdb/крузо.png

Робінзон - молодий та імпульсивний юнак, який кидає виклик бажанням своїх батьків та відправляється у подорож морями. Проте незабаром його корабель зазнає трощі, і чоловік опиняється на віддаленному тропічному острові, де й проводить наступні 28 років.

Захопливому пригодницькому роману вже 305 років. З нагоди ювілею книги Центральна дитяча бібліотека ЦБС Новобаварського району м. Харкова підготувала проморолик.
Знайомтесь за посиланням:

wym-1708431183554


20 та 21 січня 2024 року в Центральній дитячій бібліотеці ЦБС Новобаварського району м. Харкова проходив майстер клас із виготовлення паперового дракончика в рамках рукодільного гуртка "SMART".

Ми не робили заздалегідь установок про те, як повинен виглядати дракон, навпаки ми заохочували дітей фантазувати. Тож всі дракончики вийшли різні, яскраві, веселі, неповторні! Діти розповіли як вони зустріли Новий рік, які подарунки отримали, почули казку Сашка Дерманського "Казки дракона Омелька". Цієї неділі наша бібліотека перетворилась на простір спілкування та творчості.
Весело та цікаво проводимо вихідні дні в бібліотеці!

/Files/images/tsdb/Дракончик2.JPG /Files/images/tsdb/Дракончик.jpg


/Files/images/tsdb/пеппі.jpg

Астрід Анна Емілія Ліндгрен - шведська дитяча письменниця, захисниця прав дітей та тварин. Її книги перекладені понад 85 мовами та видані більше ніж у 100 країнах. Найвідоміші твори— про «Карлсона, який живе на даху» та «Пеппі Довгапанчоху».

Центральна дитяча бібліотека ЦБС Новобаварського району м. Харкова представляє Вашій увазі аудіо казку «Пеппі Довгапанчоха» (перша частина).
Прослухати казку можна за посиланням:

wym-1708429919682


/Files/images/filial_23/день соборності.png

Щороку 22 січня українці відзначають одне з найважливішим свят- це День Соборності України.

Бібліотека-філія № 23 ЦБС Новобаварського району м. Харкова представляє читачам виставку національної святині «Історичний крок до єдності».
Дивіться за посиланням:

wym-1708682986693


/Files/images/tsdb/Соборність.jpg

Соборність - духовне єднання всіх територій, які історично належали українському народові, єдність і цілісність загальної територіїУкраїни, недоторканність її кордонів. Щороку Україна, вільна, суверенна, демократична, правова держава, відзначає День Соборності 22 січня.

Центральна дитяча бібліотека ЦБС Новобаварського району м. Харкова підготувала віртуальний патріотичний ранок до свята:
Дивіться за посиланням:

wym-1708428629029


/Files/images/tsdb/майстриня.png

Українці бережуть та передають з покоління в покоління рідну мову, культуру та традиції.

Так, в Центральній дитячій бібліотеці ЦБС Новобаварського району м. Харкова пройшов рукодільний майстер – клас із виготовлення ляльки – оберегу від талановитої майстрині з м. Бахмут Тетяни Дмитрівни Гольц.
Як це було дивіться за посиланням:
wym-1708349192237




/Files/images/ukrana_ponad_use/народний календар. ф.30.jpg


НАРОДНИЙ КАЛЕНДАР – СІЧЕНЬ

Прийшов перший місяць року, місяць такий багатий на свята, місяць надій та сподівань. «Січень рік починає, а зиму величає».

Другий випуск віртуального калейдоскопу цікавих повідомлень «НАРОДНИЙ КАЛЕНДАР» присвячений січневим традиціям та обрядам українського народу.
Цікавого перегляду! Бібліотека-філія №30 Новобаварського району м. Харкова.
wym-1708348630257








/Files/images/tsdb/Буктрейлер.jpg

«Острів скарбів» – неймовірно захоплюючий пригодницький роман про пошук скарбів, захованих капітаном Флінтом на безлюдномуострові. Можна затамувавши подих слідкувати за пригодами героїв, розгадуючи таємницю скарбів.

Центральна дитяча бібліотека ЦБС Новобаварського району м. Харкова підготувала буктрейлер книги Р. Л. Стівенсона «Острів скарбів».
Приємного перегляду!
wym-1708348304636



/Files/images/tsdb/весілля.jpg

Цікаві яскраві історії найкраще мотивують дітей вивчати іноземну мову. Окрім того, в такий спосіб легше та швидше запам’ятовуються нові слова.

Центральна дитяча бібліотека ЦБС Новобаварського району м. Харкова продовжує читати дітям аудіо - казки англійською. Цього разу на них чекає чарівна історія про весілля принцес.

За посиланням:

wym-1708348061587




2023 рік:

/Files/images/tsdb/руланонька ч 1.jpg

Центральна дитяча бібліотека ЦБС Новобаварського району м. Харкова продовжує публікувати для своїх читачів аудіо казки відомих письменників.

Сьогодні діти почують казку про русалоньку з добрим, лагідним серцем.
Слухайте за посиланням:
wym-1708344106046








/Files/images/tsdb/одеяло голубое.jpg

Центральна дитяча бібліотека продовжує знайомити своїх маленьких читачів із цікавими книгами англійською мовою.

Яскраві ілюстрації, анімація, тепла історія допоможуть дітям весело та легко вивчити англійську.
Дивіться за посиланням:

wym-1708343667615




/Files/images/tsdb/Квітка (отривок).png

29 листопада 2023 року відзначаємо 245 років від дня народження Григорія Федоровича Квітки-Основ'яненка.

До уваги шанувальників художнього слова уривок із його твору «Щире кохання» від бібліотекарів Центральної дитячої бібліотеки ЦБС Новобаварського району м. Харкова.
З відео можна ознайомитися за посиланням:

wym-1708342717367



/Files/images/tsdb/вовчок.jpg

Наприкінці 2023 року святкує 190 – річний ювілей відома українська письменниця Марко Вовчок.

Центральна дитяча бібліотека представляє вашій увазі віртуальне знайомство "Народні мотиви в творчості Марка Вовчка".

Ознайомитися з цим заходом Ви можете за посиланням:

wym-1708335903114



/Files/images/ukrana_ponad_use/народний календар. ф.30.jpg

Народний календар – це система знань про природу. В цій системі знайшли відображення народні звичаї, сільсько-господарський досвід, виховання дітей та вірування українського народу. Кожен день календаря - особливий, зі своїм вагомим чи скромним змістом.

Представляємо віртуальний калейдоскоп цікавих повідомлень «НАРОДНИЙ КАЛЕНДАР», перший випуск якого присвячений місяцю грудню. Груднем закінчується рік, але не закінчується «Народний календар».
Всіх, кого цікавить інформація про свята, традиції та обряди українського народу, чекаємо на нашій сторінці на початку кожного місяця.
Цікавих та корисних переглядів! Бібліотека-філія №30 Новобаварського району м. Харкова. Дивіться за посиланням:

wym-1708091191954

/Files/images/tsdb/день гідності.jpeg

"Десять років тому ми розпочали нову сторінку боротьби. Десять років тому українці провели свій перший контрнаступ – проти беззаконня, спроби позбавити нас європейського майбутнього, проти нашої неволі. Рік за роком, крок за кроком ми робимо все, щоб у колі зірок на прапорі ЄС, що символізує єдність народів Європи, сяяла й наша зірка – зірка України", — сказав Зеленський.

21 листопада в Україні відзначають День гідності та свободи – одне зі знакових офіційних свят, встановлене на честь двох революції, які розпочались у 2004 та 2013 роках.
З нагоди знакової історичної події Центральна дитяча бібліотека ЦБС Новобаварського району м. Харкова підготувала годину пізнання історії, яку Ви можете переглянути за посиланням:
wym-1708090084007


/Files/images/filial_30/голодомор. ф.30.jpg

«ЧОРНА СПОВІДЬ НАРОДУ УКРАЇНИ» ВІРТУАЛЬНИЙ ВЕЧІР-РЕКВІЄМ ДО ДНЯ ПАМ’ЯТІ ГОЛОДОМОРІВ В УКРАЇНІ.

"Засвіти свічу, засвіти!
Хай здригнуться від правди світи.
Хай дізнається вся земля:
Панахиду Вкраїна справля…"
28 листопада 2006 р. Верховна Рада України ухвалила закон «Про Голодомор 1932 – 1933 років в Україні», яким голодомор визнаний геноцидом українського народу. Кажуть, що навіть прописні істини потребують того, щоб їх час від часу нагадували. Поскільки прихильники комуністичної ідеї російського зразка ніяк не хочуть визнати голодомор в Україні як сплановану акцію проти нашого народу, вони воліли б, щоб про нього всі забули і не згадували ніколи.
Комуністичний режим не міг миритися з існуванням вільних, незалежних від нього людей. Їх слід було знищити. А тому наш обов’язок сьогодні – зберегти пам’ять про всіх невинно закатованих під червоним прапором, пам’ять про тих, хто не дожив, пам’ять про тих, хто недолюбив, пам’ять про живих і ненароджених. Ніхто не має права про це забути.
Віртуальний вечір-реквієм «ЧОРНА СПОВІДЬ НАРОДУ УКРАЇНИ» - нагадування про страшні часи перебування нашої країни в тюрмі, що мала назву «СРСР».
Сьогодні ми маємо чітко розуміти – головною, незаперечною цінністю для нас усіх є власна держава. Бо лише здобуття Україною незалежності є надійною гарантією того, що це ніколи не повториться. Тому сьогодні, на тлі агресії росії проти України, ми повинні згуртовуватися навколо наших захисників і захисниць, щоби втримати нашу державу незалежною. А пам’ять про страшні часи нашої країни додасть нам мудрості, наснаги та сили для боротьби за визволення української землі від окупантів.
Бібліотека-філія №30 ЦБС Новобаварського району м. Харкова.
Знайомитися з відео можна через посилання:

wym-1708085746460


/Files/images/tsdb/голодомор.jpg

Голодомор — це геноцид української нації, вчинений в 1932–1933 роках. Він був скоєний керівництвом Радянського Союзу, щоб упокорити українців, остаточно ліквідувати український спротив режиму та спроби побудови самостійної, незалежної від Москви Української Держави.

Радянський Союз переконав міжнародну громадськість «не побачити» масового вбивства українців за допомогою пропаганди та підкупів окремих журналістів. Однак були публіцисти, які писали правду. Збереглися звіти послів, дипломатів. Режим ужив заходів, щоб стерти пам’ять про вбивство мільйонів українців, але пам’ять народу є незнищенною.
«Гірка правда про Голодомор» - година історичної правди від Центральної дитячої бібліотеки ЦБС Новобаварського району м. Харкова. Вшануймо пам'ять всіх загиблих, згадавши ті страшні роки.
Переглядайте відео за посиланням:
wym-1708337629182


/Files/images/ukrana_ponad_use/ЗСУ.jpg

Сьогодні всі українці вітають наших хоробрих захисників із Днем Збройних сил України.

До вітань долучаються читачі Центральної дитячої бібліотеки ЦБС Новобаварського району м. Харкова.
Ознайомитися з відео можна за посиланням:

wym-1708079647533


/Files/images/filial_30/Св. Миколай. Ф.30.jpeg
«НА СВЯТОГО МИКОЛАЯ В НЕБІ ІСКОРКА ПАЛАЄ» ВІРТУАЛЬНЕ СВЯТО НАРОДНОГО КАЛЕНДАРЯ.

Святий Миколай – не вигаданий казковий персонаж, а реальна людина, яку за її благородні вчинки і гідне життя нарекли Святим. Він дійсно жив у цьому світі і творив так багато добрих справ, що його постать обросла легендами.
Віртуальне свято народних обрядів «НА СВЯТОГО МИКОЛАЯ В НЕБІ ІСКОРКА ПАЛАЄ» присвячене традиціям та звичаям українського народу, пов’язаних з цим зимовим святом.
Цікавого перегляду! Бібліотека-філія №30 Новобаварського району м. Харкова.
wym-1708090511644



/Files/images/tsdb/Миколай.jpg

День Святого Миколая- велике свято, яке щорічно відзначають всі українці. Найбільше його, звичайно, люблять діти, які чекають на подарунки від доброго дідуся.

Маленькі відвідувачі Центральної дитячої бібліотеки ЦБС Новобаварського району м. Харкова привітали всіхх зі святом піснями та віршами.


Подивитися відео можна за посиланням:
wym-1708080302076



Зима... На дворі морозно та прохолодно, а в приміщенні бібліотеки-філії №23 ЦБС Новобаварського району м. Харкова тепло та затишно, адже тут 3 грудня 2023 року відбулася ігрова година з елементами лялькового театру на столі.

Спочатку дітлахи із задоволенням дивились лялькову виставу "Як Святий Миколай рукавичку загубив". А потім впродовж години діти приймали участь у різноманітних іграх; розповідали, якими слухняними, чемними, добрими вони були протягом року, малювали, співали та водили хороводи.
А солодкою нагородою для малечі стали цукерки. Радісні і задоволені залишили дітлахи книжкову оселю. Тож нехай свято Миколая стане для всіх діток святом милосердя, доброти та любові!
З Миколаєм вас, малята!

/Files/images/filial_23/як св.2.jpg /Files/images/filial_23/як св..jpg


15 листопада 2023 року в Центральній дитячій бібліотеці ЦБС Новобаварського району м. Харкова пройшли голосні казкові читання.

Маленькі відвідувачі бібліотеки почули авторську казку «Проліски для матусі» бібліотекаря Жупинської Вікторії, поспілкувалися з нею про улюблені пори року та помріяли про весну, тепло і квіти.
Потім діти намалювали ілюстрації до казки. Закінчилась зустріч маленьким сюрпризом. Завдяки допомозі партнерів, видавництв «Книжковий хмарочос», «Crystal book» та «ІРИС» маленькі відвідувачі ЦДБ продовжують отримувати в подарунок яскраві розмальовки, розвиваючі книги та наліпки.

/Files/images/tsdb/Проліски1.jpg /Files/images/tsdb/Проліски2.jpg

3 жовтня 2023 року 50 читачів Центральної дитячої бібліотеки ЦБС Новобаварського району м. Харкова віком від 7 до 13 років долучилися до безкоштовних занять з англійської мови, які організував колектив AHEAD Ukraine.

Дуже дякуємо Вам за цю важливу для наших дітей можливість! Попри жахіття війни ми хочемо щоб вони отримали гарну освіту та мали найкращі можливості у майбутньому!
2 жовтня 2023 року пройшло перше заняття в рамках цієї ініціативи. Дякуємо вчителю! Бажаємо нашим читачам успіхів у навчанні!
/Files/images/tsdb/англійська онлайн.jpg


20 серпня 2023 року в Центральній дитячій бібліотеці ЦБС Новобаварського району м. Харкова, в рамках програми «Нація виростає з дитини», пройшли голосні читання «А ми тую червону калину підіймемо…».

На заході діти відкрили для себе нові невідомі факти про Україну та перевірили свої знання про рідну країну, відгадуючи цікаві завдання вікторини. Завершився захід творчо – діти пригадали символи України та намалювали один з них. На чистих аркушах паперу вони створили яскраві грона червоної калини в незвичній техніці – стиглі ягідки намалювали пальчиками. Це не тільки цікаво, а і корисно, бо розвиває дрібну моторику та уяву дітей. Напередодні великих свят – Дня міста Харкова, Дня Прапора та Дня Незалежності України ми хочемо побажати всім українцям миру, стійкості, здоров’я та якнайшвидшої перемоги! «А ми тую червону калину підіймемо! А ми нашу славну україну, гей, гей, розвеселимо!».

/Files/images/tsdb/а ми тую червону1.jpg /Files/images/tsdb/а ми тую червону2.jpg


Знання правил дорожнього руху, уважність, обережність на дорогах - це запорука власної безпеки. 20 серпня 2023 року у бібліотеці-філії №23 ЦБС Новобаварського району м.Харкова, в рамках проєкту "З ляльками граємо- книжки читаємо" відбувся урок безпеки "Будь обережним на дорозі".

У ляльковому театрі "Казкарик" казкові герої вчили малечу правилам дорожнього руху. А після вистави діти в ігровій формі повторили правила безпечної поведінки на вулиці і показали себе справжніми знавцями правил дорожнього руху. Було цікаво, повчально та змістовно.

/Files/images/filial_23/будь обережним1.jpg /Files/images/filial_23/будь обережним2.jpg


19 серпня 2023 року в Центральній дитячій бібліотеці ЦБС Новобаварського району м. Харкова у рамках Програми «Нація починається з дитини», пройшла зустріч з працівниками Управління патрульної поліції в Харківській області «Школа безпеки».

Разом із представниками поліції діти пригадали та вивчили правила дорожнього руху, познайомилися з дорожніми знаками та світловідбиваючим одягом і їх призначенням. Наприкінці зустрічі відвідувачі отримали подарунки – світловідбиваючі браслети та книжечки про поведінку на дорозі з наглядними ілюстраціями й цікавими завданнями.

/Files/images/tsdb/зустріч з пол.1.jpg /Files/images/tsdb/зустріч з пол.2.jpg


Українська народна пісня - яке ж це диво! Невіддільна від життя, задушевна, милозвучна, проста, як усе геніальне, вона полонить серця слухачів. 18 серпня 2023 року у бібліотеці - філії №23 ЦБС Новобаварського району м.Харкова, у рамках проекту "Країна наша є і вічно буде", було проведено свято української пісні "Моя пісенна країна зветься в світі Україна".

Присутнім розповіли про історію виникнення української пісні, про її різноманітні жанри. Щирими оплесками присутні дякували виконавцеві українських пісень, який подарував всім гарний настрій. Захід пройшов у теплій атмосфері. Тож нехай завжди з нами буде пісня, і нехай вона збереже тепло наших сердець!

/Files/images/filial_23/моя пісенна1.jpg /Files/images/filial_23/моя пісенна2.jpg


17 серпня 2023 року в бібліотеці-філії № 30 ЦБС Новобаварського району міста Харкова зібралися маленькі художники на черговий майстер-клас "Малюємо разом" з художником Оксаною Леонідівною Штондою.

Сьогодні, до Дня Харкова, дітлахи малювали Держпром, який є візитівкою нашого міста. Це перший хмарочос на території Європи, побудований у стилі конструктивізму. За незламність перед російськими окупантами Харків називають місто-фортеця, а на логотипі «Харків - Залізобетон» харків'яни впізнають контури Держпрому. Зараз цей п'ятикутний Держпром знають у всьому світі. Футболки з логотипом носять і українські зірки шоу-бізнесу, і громадяни США, які підтримують українців у боротьбі проти російських окупантів. Зображення створювалось під вибухи російських бомб і працює на майбутню перемогу.

/Files/images/filial_30/держпром1.jpg /Files/images/filial_30/держпром2.jpg


14 серпня 2023 року в бібліотеці-філії №30 ЦБС Новобаварського району міста Харкова "майбутні художники" зібрались на заняття "Малюємо разом" з Штондою Оксаною Леонідівною, учителем малювання, художником.

Сьогодні малювали літній пейзаж. Всі уважно слухали і старались. Вийшли дуже гарні роботи, Оксана Леонідівна декого назвала "майстрами" пейзажу.

/Files/images/filial_30/літній пейзаж1.jpg /Files/images/filial_30/літній пейзаж2.jpg


13 серпня 2023 року в Центральній дитячій бібліотеці ЦБС Новобаварського району м. Харкова пройшов майстер – клас із квілінгу рукодільного гуртка «SMART» в рамках програми «Нація починається з дитини».

Квілінг – це мистецтво виготовлення плоских або об'ємних композицій зі скручених у спіралі смужок паперу. Походження квілінгу достовірно не відоме, вважається що він з'явився одразу після винайдення паперу, в Китаї у 105 н.е. Інші джерела стверджують, що квілінг практикувався у Давньому Єгипті. Одне можна сказати напевно – квілінг має дуже багату історію. Цей давній вид мистецтва потребує терпіння та зосередженості – дві якості, які необхідні не тільки при виготовленні поробок, а і в нашому повсякденному житті. Наприклад, дитина повинна бути уважною та терплячою щоб засвоїти шкільну програму. Тому, квілінг – це складна, але водночас цікава техніка рукоділля, що допоможе дітям розвинути в себе важливі для навчання та життя якості. Під час майстер – класу діти вчилися робити різні елементи квілінгу зі смужок паперу. Кожен зробив свою екзотичну тваринку: жирафа або слоненя, а потім намалював пейзаж навколо.

/Files/images/tsdb/квілінг.jpg /Files/images/tsdb/квілінг2.jpg


13 серпня 2023 року бібліотека-філія №23 ЦБС Новобаварського району м.Харкова, в рамках проєкту "З ляльками граємо - книжки читаємо" запросила маленьких читайликів на чергову зустріч з казкою " Чудова країна - Країна Казок".

У ляльковому театрі "Казкарик" усіх присутніх чекали зустріч з ляльковими героями, конкурс малюнку, цікаві ігри, розваги. Під час лялькової вистави діти бачили приклади дружби, доброти, взаємодопомоги. Було весело, діти отримали хороший настрій, позитивні емоції, відчули радість спілкування.

/Files/images/filial_23/чудова країна.jpg /Files/images/filial_23/чудова країна2.jpg


12 серпня 2023 року в Центральній дитячій бібліотеці ЦБС Новобаварського району м. Харкова пройшла зустріч психологічного гуртка «Ми разом!» в рамках програми «Нація починається з дитини».

Цього разу діти разом із практичним психологом, педагогом і бібліотекарем 1 категорії, Жупинською Вікторією Олексієвною, поговорили про уяву та те, як цей психічний процес допомагає нам у житті. Потім було багато вправ та ігор на розвиток уяви. Діти малювали музику та чарівну квітку, що існує тільки в їх уяві. Потім вигадували цікаве використання для незвичних предметів, складали речення зі словами «апельсин, книга, страус» та грали в парах, запевнюючи співрозмовника в необхідності певного предмету. Зустріч закінчилася пантомімою, в якій охоче прийняли участі всі діти. Подібні зустрічі дуже важливі для дітей, оскільки вони допомагають відволіктися від негативу і розкрити власну особистість в спілкуванні з іншими дітьми. До речі, на питання «Що б я зробив, якби був чарівником?» усі діти відповіли – «закінчив би війну, відбудував наше місто і купив би всім смаколиків». Нехай мрії всіх наших дітей здійсняться! А ми, дорослі, зробимо все, щоб вони посміхалися і були щасливими!

/Files/images/tsdb/псих. гурт.1.jpg /Files/images/tsdb/псих. гурт.2.jpg


10 серпня 2023 року в бібліотеці-філії №30 ЦБС Новобаварського району міста Харкова для читачів бібліотеки та мешканців мікрорайону пройшла зустріч з Лихомановим Артемом Ігоривичем, старшим інспектором Відділу зв'язку з громадянами Управління контрольної поліції.

Лекція «Обережно, шахраї!: нові схеми, і як від них захиститися» була дуже цікава і актуальна.

/Files/images/filial_30/шахраї1.jpg /Files/images/filial_30/шахраї2.jpg


7 серпня 2023 року в бібліотеці-філії № 30 ЦБС Новобаварського району міста Харкова було надзвичайно весело, бо на занятті з малювання з Оксаною Леонідівною Штондою діти малювали кожен свого котика, а одягали його в одяг Воїна захисника.

Оксана Леонідівна, всім допомагала, підказувала яку фарбу взяти, як мазок нанести щоб було виразно і красиво. Діти були дуже старанні і в кінці уроку показували свого котика товаришам. Всі були дуже задоволені.

/Files/images/filial_30/котики1.jpg /Files/images/filial_30/котики2.png


Для корисного і веселого літнього відпочинку дітей, в рамках проєкту "З ляльками граємо - книжки читаємо", у ляльковому театрі "Казкарик" бібліотеки-філії №23 ЦБС Новобаварського району м.Харкова, 6 серпня 2023 року було проведено ранкову зустріч "Дружба починається з усмішки".

Сюрпризом для дітлахів стала поява Вані - веселунчика, який вчив дітей бути справжнім другом, а також запропонував малечі цікаву історію про Лисичку, яка шукала собі друзів. Розвиваючі ігри та веселі руханки принесли чимало задоволення дітям. Літні пригоди в бібліотеці продовжуються.
/Files/images/filial_23/дружба1.jpeg /Files/images/filial_23/дружба2.jpeg



6 серпня 2023 року в Центральній дитячій бібліотеці ЦБС Новобаварського району м. Харкова пройшов майстер – клас із малювання натюрморту з натури. Захід відбувся в рамках гуртка «SMART», що входить до програми «Нація починається з тебе».

Кожної неділі на дітей чекає цікавий рукодільний майстер – клас, який не тільки розвиває моторику, уяву та мислення відвідувачів бібліотеки, а і сприяє культурному розвитку, формуванню гармонійної особистості. В рамках майстер – класу з малювання натюрморту, відвідувачі почули цікаву розповідь про натюрморт, його види. Також вони дізнались про такі важливі поняття, як «перспектива», «тінь», «блокування» та спробували застосувати на практиці нові знання. Дивлячись на одну експозицію, кожна дитина створила свій особливий натюрморт, не схожий на роботи інших. В кінці зустрічі діти із задоволенням з’їли солодощі з інсталяції та отримали як естетичне, так і смакове задоволення.

/Files/images/tsdb/натюрморт1.jpg /Files/images/tsdb/натюрморт2.jpg


03 серпня 2023 року охочі до малювання зібрались у бібліотеці-філії №30 ЦБС Новобаварського району м. Харкова на чергове заняття "Малюємо разом" з Оксаною Леонідівною Штондою, учителем малювання, художником.

Сьогодні малювали загадкових, дивовижних, фантастичних тварин - динозаврів.

/Files/images/filial_30/Динозаври1.jpg /Files/images/filial_30/Динозаври2.jpg


31 липня 2023 року в Центральній дитячій бібліотеці ЦБС Новобаварського району м. Харкова відбулося останнє в цьому місяці заняття з англійської мови. Раз на тиждень впродовж липня Літвінчук Марина Миколаївна разом із нашими відвідувачами згадували англійську абетку та рахунок англійською, читали відомі казки та обговорювали їх, вивчали різні розмовні теми.

На останньому занятті діти вивчили назви їжі англійською, поспілкувалися на тему улюблених страв і згадали казки, які читали на попередніх заняттях. Дякуємо Марині Миколаївні за цікаві заняття! Залишається останній місяць літа – час дочитати літературу для позакласного читання і, звичайно, трохи відпочити перед навчанням. Ми робимо паузу і згодом, сподіваємось, відновимо уроки із вивчення англійської мови при бібліотеці.

/Files/images/tsdb/їжа1.jpg /Files/images/tsdb/їжа2.jpg


31 липня 2023 року в бібліотеці-філії № 30 ЦБС Новобаварського району міста Харкова діти з цікавістю чекали урок з малювання, бо запланували малювати ЛЕВЕНЯТКО. Всі були дуже уважні, бо хотіли щоб малюнок сподобався не тільки батькам а й собі. Якщо під час заняття щось виходить не так, відразу кличуть на поміч учителя малювання, художника Оксану Леонідівну Штонду.

Приєднуйтесь до групи майстер-клас з малювання, що проходить в бібліотеці-філії №30 в понеділок та четвер о 10.00 за адресою: місто Харків, вул. Кібальчича, 37.

/Files/images/filial_30/левенятко1.jpg /Files/images/filial_30/левенятко2.jpg


30 липня 2023 року в Центральній дитячій бібліотеці ЦБС Новобаварського району м. Харкова пройшов майстер – клас із виготовлення поробок в техніці орігамі.

Волонтери благодійної організації «Харків з тобою» розповіли дітям історію походження орігамі та виготовили разом із дітьми веселих жабок – стрибунців і маленьке сердечко – брелок. Дана техніка не тільки весела та цікава, а й розвиває дрібну моторику, що дуже корисно. Дякуємо волонтерам за майстер – клас!

/Files/images/tsdb/Орігамі1.jpg /Files/images/tsdb/Орігамі2.jpg


Літо - пора веселощів, ігор та розваг. Ось і знов 29 липня 2023 року у бібліотеці - філії №23 ЦБС Новобаварського району м.Харкова у ляльковому театрі "Казкарик", в рамках проєкту "З ляльками граємо - книжки читаємо", в черговій розвазі "Літо, літо - красота" на малят чекала зустріч із старійшиною лісу - Бабою Ягою. А ще - веселі руханки, літературні пригоди, захоплюючі ігри та море позитиву!

Відвідати такі заходи можуть усі охочі щосуботи о 12 годині за адресою: вул. Н.Дудинської, 6!

/Files/images/filial_23/літо1.jpeg /Files/images/filial_23/літо2.jpeg


27 липня 2023 року в бібліотеці-філії №30 ЦБС Новобаварського району міста Харкова, в рамках проєкту «Абетка українця», відбулася краєзнавча подорож «Земля, звідки ми родом».

Розібратись в подіях сьогодення та протистояти ворогові може тільки та людина, яка озброєна знаннями про історію своєї держави. Історія стосунків українського та російського народів - це літопис воєн, визвольних повстань українців і послідовної політики русифікації українців. Слухачі зібрались щоб поповнити свої знання про історію рідного краю, дізнатися про етнографічні особливості, традиції та духовну культуру Слобожанщини, зокрема Харківщини. Становлення народно-традиційної культури українців тривало довгі століття. Український народ творив своє, тільки йому властиве духовне середовище, наповнюючи його своєрідними обрядами, ритуалами. Звичаї, а також мова - це ті найміцніші елементи, що об'єднують окремих людей в один народ, в одну націю. Розповідь супроводжувалась відеопоказами.

/Files/images/filial_30/Земля1.jpg /Files/images/filial_30/Земля2.jpg


27 липня 2023 року в бібліотеці-філії № 30 ЦБС Новобаварського району міста Харкова пройшло чергове заняття з малювання.

Читачі бібліотеки та мешканці мікрорайону не нудьгують на літніх канікулах. Діти з задоволенням проводять свій вільний час на уроках з Оксаною Леонідівною, учителем малювання, художником. Сьогодні малювали морський пейзаж "Біля моря".

/Files/images/filial_30/Біля моря1.jpg /Files/images/filial_30/Біля моря2.jpg


23 липня 2023 року в Центральній дитячій бібліотеці ЦБС Новобаварського району м. Харкова пройшов майстер – клас із аплікації з кольорового паперу в рамках рукодільного гуртка «SMART».

Діти зробили своїми руками симпатичних об’ємних рибок, а також подивились пізнавальний фільм про таємничий Підводний світ, з якого дізнались про цікаві факти з життя морських створінь.

/Files/images/tsdb/Рибки1.jpg /Files/images/tsdb/Рибки2.jpg


І знову приємна зустріч з неймовірно цікавою та допитливою малечею, яка 22 липня 2023 року завітала до бібліотеки-філії №23 ЦБС Новобаварського району м.Харкова до лялькового театру "Казкарик", в рамках проєкту "З ляльками граємо - книжки читаємо".

Святкове дійство "Лісова пригода" розпочала казкарка-ведуча, яка привітала малят і запросила поринути в казку. Казка підхватила та захопила наших маленьких читайликів. І ось вони - незабутні хвилини, коли діти посміхаються, радіють, отримують яскраві емоції від казки. Свято закінчилося, але дружба з книгою триватиме!

/Files/images/filial_23/Лісова пр.1.jpeg /Files/images/filial_23/Лісова пр.2.jpeg


22 липня 2023 року в Центральній дитячій бібліотеці ЦБС Новобаварського району м. Харкова відбулося заняття занятті з англійської мови, на якому діти вивчили частини тіла, навчилися описувати свою зовнішність та прочитали казку Г. К. Андерсена «Русалонька».

Вдома діти закріплять отримані знання, відгадуючи цікавий кросворд.

/Files/images/tsdb/Част. тіла1.jpg /Files/images/tsdb/Част. тіла2.jpg


21 липня 2023 року у бібліотеці- філії №7 ЦБС Новобаварського району м.Харкова відбувся літературно-казковий ранок "Світ чарівних українських казок".

Малятам розповіли, які бувають казки, провели ігри "Хто це?", "Чарівна торбинка" та конкурс "Допоможіть згадати". Наприкінці заходу дітлахи подивилися лялькову виставу "Круть та Верть".

/Files/images/filial_7/світ ч.1.JPG /Files/images/filial_7/світ ч.2.JPG


20 липня 2023 року в бібліотеці-філії №30 ЦБС Новобаварського району міста Харкова діти зібрались на чергове заняття майстер-класу "Малюємо разом" з Оксаною Леонідівною Штондою, учителем малювання, художником.

Було гамірно, спілкувались між собою. Одне заняття пропустили, тому що Оксана Леонідівна була в Києві, де брала участь у колективній виставці живопису українських художниць "12 граней натхнення" і виставила дві свої роботи із серії "Квіти і місто". А цього разу на заняттімалювали українську хатинку. Всі були дуже уважні, бо це можливо майбутні художники. В цьому їм допомагає Оксана Леонідівна. На кожному уроці вона ділиться своїм досвідом: як намалювати тинок біля хати щоб він не лежав, а стояв; як нанести мазки фарбою щоб намалювати доріжку біля хати, та інше. Вийшли чудові українські хатинки, в кожного свої. Бібліотека завжди рада вас вітати. Тут можна не лише навчитися малювати, ви познайомитесь з новими книгами, що надходять до бібліотеки, відвідати інші заходи, які організовує бібліотека.

/Files/images/filial_30/Малюємо разом1.jpg /Files/images/filial_30/Малюємо разом2.jpg


16 липня 2023 року в Центральній дитячій бібліотеці ЦБС Новобаварського району м. Харкова відбулась друга зустріч в рамках психологічного гуртка «Ми разом!», що працює при бібліотеці. Керівник гуртка – бібліотекар 1 категорії ЦДБ, практичний психолог і педагог вищої школи, Жупинська Вікторія Олексіївна.

Темою зустрічі стала казкотерапія. Спочатку розглянули поняття «емоції», на прикладі казкових героїв відомої казки «Білосніжка» Братів Грімм, обговорили прояв емоцій через вираз обличчя та взаємозв’язок емоцій і поведінки, а також намалювали власний настрій. Далі на дітей чекала цікава казкова історія про Королівство солодощів, закінчення якої вони вигадали разом. Завершилась зустріч малюванням героїв казки та обговоренням характерів персонажів, сенсу казки.

/Files/images/tsdb/казкотерапія1.jpg /Files/images/tsdb/казкотерапія2.jpg


15 липня 2023 року в Центральній дитячій бібліотеці ЦБС Новобаварського району м. Харкова, на черговому занятті з англійської мови, Літвінчук Марина Миколаївна та читачі бібліотеки повторили назви одягу англійською.

Після виконання вправ дітлахи прослухали та обговорили сюжет казки Шарля Перро «Кіт у чоботях». Цього разу як домашнє завдання діти отримали кросворд з новими словами. Ось так в ігровій формі читачі бібліотеки вивчають англійську мову.

/Files/images/tsdb/одяг1.jpg /Files/images/tsdb/одяг2.jpg


15 липня 2023 року бібліотека-філія №23 ЦБС Новобаварського району м.Харкова щиро вітала дітей у ляльковому театрі "Казкарик". В рамках проєкту "З ляльками граємо - книжки читаємо" відбулося свято ввічливості "Веселка ввічливості".

На святі дітям розповідали, що таке ввічливість, що означає бути ввічливою людиною; пригадали "чарівні слова", без яких неможливо наше життя. Через веселі ігри, фізкультхвилинку та пізнавальну сценку навчали дітей чемного ставлення до дорослих та друзів, вчили відрізняти гарні вчинки від недобрих. Було весело і подарунково!

/Files/images/filial_23/веселка1.jpeg /Files/images/filial_23/веселка2.jpeg


14 липня 2023 року в бібліотеці-філії №1 ЦБС Новобаварського району м. Харкова відбувся літературний вечір «Правда, як життєвий принцип», присвячений 115-річчю від дня народження Василя Барки.

На заході присутні дізнались про життя, творчість та громадську діяльність письменника, ознайомилися з його творами. Особливо всіх вразив роман "Жовтий князь", перший в українській літературі великий прозовий твір, присвячений національній трагедії України - страшному голодомору 1932-1933 років, що забрав життя мільйонів людей. Письменник створив символічний образ Жовтого князя, демона зла, який несе з собою лише руйнування, спустошення, муки і смерть. Письменник вірить, що, пройшовши через таке пекло, український народ обов'язково відродиться! А сам роман звучить як реквієм загиблим, закликаючи нащадків ніколи не забувати, які жахливі трагедії довелося пережити нашому багатостраждальному народові. Тяжко вертає собі народ України духовне здоров’я. Крок за кроком пройшовши хресну путь своєї далекої і близької історії, наш народ винайде себе, бо він гідний своєї долі.

/Files/images/filial_1/Барка.jpg /Files/images/filial_1/Барка2.2.jpg


14 липня 2023 року читачі бібліотеки - філії №23 ЦБС Новобаварського району м.Харкова поринули в історію нашого славетного міста, почули нові факти, побачили з іншого боку знайомі для нас вулиці, площі та архітектурні пам'ятки.

Краєзнавча подорож " Мандрівка по рідному місту" відбулася в рамках проєкту "Країна наша є і вічно буде". Наші слухачі зручно влаштувалися біля панно, розташованого у фойє бібліотеки, і поринули в історію найстаріших будинків. Павлівська площа має насичену історію, яка за багато років зазнала реконструкції, і тепер має сучасний вигляд. При цьому її з усіх боків оточують старовинні будівлі, архітектура яких збереглася і гармонічно вписується в сучасність. Провів екскурсію історичними будинками, що знаходяться за адресою Павлівська площа,10 та Павлівська площа, 20 краєзнавець Володимир Дятков. Дякуємо лектору за цікаву та змістовну інформацію і сподіваємось на нові зустрічі.

/Files/images/filial_23/мандрівка1.jpg /Files/images/filial_23/мандрівка2..jpg


13 липня 2023 року користувачі бібліотеки-філії № 30 ЦБС Новобаварського району міста Харкова та мешканці мікрорайону Пилипівка з нетерпінням чекали Лідію Петрівну Ткаченко, доктора педагогічних наук, професора Харківського національного педуніверситету ім.Г.С.Сковороди щоб поспілкуватись в розмовному клубі "Відроди українську в собі", послухати її гарну українську мову, поради щодо переходу на українську в повсякденному житті, про зміни у правопису сучасної української мови.

На цьому заняті присутні коментували вислів І.Я.Франка, розбирали часто вживані приповідки та інше. Слухачі чекають на наступне заняття.

/Files/images/filial_30/роз.1.jpg /Files/images/filial_30/роз.2.jpg


10 липня в Центральній дитячій бібліотеці ЦБС Новобаварського району м. Харкова пройшло друге заняття з англійської мови.

Літвінчук Марина Миколаївна, вчитель англійської мови ХЗШ № 127, розповіла дітям назви кольорів англійською, а потім запросила їх у цікаву мандрівку казками. Разом вони пригадали героїв улюблених казок і вивчили їх імена англійською, подивились мультик "Попелюшка" та почитали історії про характери головних героїв. Також діти отримали домашнє завдання - заповнити запрошення на бал, а на наступному занятті вручити його сусіду.

/Files/images/tsdb/ан.1.jpg /Files/images/tsdb/ан.2.jpg


9 липня в Центральній дитячій бібліотеці ЦБС Новобаварського району м. Харкова відбулась творча зустріч із відомою українською дитячою письменницею та художницею Світланою Іванівною Конощук (Лана Ра).

В теплій натхненній атмосфері діти поринули у чарівний світ казок, мультфільмів та ілюстрацій. Переглянули мультфільм «Моя країна Україна» від студії «Новаторфільм» і створили власних чарівних котиків Воркотиків. Лана Ра вперше відвідує Харків, але маленьким харків`янам добре відомі її книги та творчі онлайн – зустрічі. Зокрема, маленька Веронічка відвідувала Марафон Чарівників, на якому створила Щоденник Чарівника. Наприкінці зустрічі Світлана Іванівна подарувала нашій бібліотеці свої чудові книги з автографами. Нам дуже приємно, дякуємо! Письменниці дуже сподобався Харків, наше прекрасне зелене місто, і Центральна дитяча бібліотека Новобаварського району, що так тепло її зустріла. До Києва вона повернулась із новими ідеями, радісними емоціями та подарунками від наших маленьких читачів – малюнком і букетиком квітів, які вони зробили для Світлани Іванівни з любов`ю і найкращими побажаннями.

/Files/images/tsdb/Лана1.jpg /Files/images/tsdb/Лана2.jpg


7 липня 2023 року ляльковий театр "Казкарик", що діє при бібліотеці - філії №23 ЦБС Новобаварського району м.Харкова в рамках проекту "З ляльками граємо- книжки читаємо", в черговий раз відчинив двері для малечі.

На святі "Казковий світ дитинства" дітлахів чекали: карусель книжкових новинок, загадки, ігри. Діти охоче взяли участь у грі- руханці, де мали змогу трішки побігати. Поважати добро, боротися зі злом і кривдою допомогли герої лялькової вистави. Наш ляльковий театр продовжує свою роботу щоп'ятниці. Тож до зустрічі у нових казкових пригодах!

/Files/images/filial_23/казковий1.jpg /Files/images/filial_23/казковий2.jpg


6 липня 2023 року у бібліотеці-філії №7 ЦБС Новобаварського району м.Харкова відбулася вікторина-гра "Хочеш бути щасливим - не будь лінивим".

На заході з дітлахами поспілкувалися на тему "Чи потрібна людині праця?", згадали прислів'я про працю, провели ігри "Відгадай професію", "Похід до магазину", "Четвертий зайвий" та подивилися лялькову виставу "Баба Яга вчиться працювати".

/Files/images/filial_7/хоч.1.JPG /Files/images/filial_7/хоч.2.JPG


06 липня 2023 року в бібліотеці-філії № 30 ЦБС Новобаварського району міста Харкова сталася надзвичайна подія. На гостини до маленьких читачів та мешканців мікрорайону Пилипівка завітала незвичайна гостя, Лана Ра (творчий псевдонім Світлани Конощук) - українська письменниця, сценарист декількох серій анімаційного серіалу "Моя країна Україна", драматургиня, художниця. Двічі Лауреат премії Коронації слова Світлана Конощук живе та працює в Києві.

Яна Ра презентувала свої книги: "Як розвеселити самотність" про пригоди доброї конячки Камелії, яка шукає Самотність зі своїми друзями. Книжка неймовірно добра та чутлива, про дружбу, про те, що ніхто в світі не повинен бути самотнім; книга "Моя країна Україна" про подорожі кота-воркота різними містами України. Світлана Конощук, як художниця, ще навчає дітей малювати. Дітлахи охоче малюють героїв її книжок котів-воркотів, котики виходять в кожного свої і дуже гарні і яскраві. Книги Лани Ра запрошують дітей провести літо творчо, весело, емоційно.

/Files/images/filial_30/Лана.jpg /Files/images/filial_30/Лана2.jpg


Знання про мінну безпеку життєво важливі для кожного з нас. Тому про правила безпечної поведінки необхідно говорити і знати всім, хто проживає в Україні. 6 липня 2023 року у бібліотеці-філії №23 ЦБС Новобаварського району м.Харкова відбулася цікава зустріч - спілкування з інструктором від міжнародної гуманітарної організації з розмінування The HALO Trust.

Під час заходу, який мав назву "Поводження з вибухонебезпечними предметами", слухачі дізналися про небезпеку, яку становлять міни та інші вибухонебезпечні предмети. Також їм роз'яснили основні правила поведінки, яких треба дотримуватись у таких випадках. Лекція супроводжувалась показом слайдів. Під час спілкування кожен охочий міг поставити запитання та отримати змістовну відповідь. Вважаємо, що в цей час кожен громадянин має володіти такими знаннями, тож щиро вдячні за корисну інформацію та за подаровані плакати.

/Files/images/filial_23/мінна1.jpeg /Files/images/filial_23/мінна2.jpeg


06 липня 2023 року в бібліотеці-філії №30 ЦБС Новобаварського району міста Харкова любителі малювати прийшли на шосте заняття з художником Штондою Оксаною Леонідівною. Під час кожного майстер-класу Оксана Леонідівна розкриває учням секрети малювання: як правильно держати пензлик, як з'єднувати фарби. «Час від часу треба дивитися на свій малюнок якби зі сторони, чужим оком», - ділиться учитель.

До кожного підійде, підкаже, підбадьорить. Сьогодні малювали краба на морі. Самому меншому учню 4 роки, але він уважно слухає вчителя, дуже старається і в кінці уроку в нього виходить гарний малюнок. Дітлахи задоволені, показують малюнки своїм друзям і батькам.

/Files/images/filial_30/6 зан.1.jpg /Files/images/filial_30/6 зан.2.jpg


03 липня 2023 року в бібліотеці-філії №30 ЦБС Новобаварського району міста Харкова пройшло чергове заняття з малювання. Коло бажаючих навчитися малювати розширюється. Менші приходять на заняття з батьками, а старші самі. Малюнки виконують за бажанням. Оксана Леонідівна, учитель малювання, пропонує теми малюнків, а діти вибирають що будуть малювати на слідуючому занятті.

Сьогодні дітлахи малювали пташок, які зустрічають схід сонця; рибалку; потяг; джміля на квітах та інше. Завітайте до бібліотеки щоб провести свій вільний час весело та корисно, поспілкуватись з друзями. Бібліотека чекає на вас!

/Files/images/filial_30/малювання1.jpg /Files/images/filial_30/малювання2.jpg


2 липня в Центральній дитячій бібліотеці ЦБС Новобаварського району м. Харкова пройшов майстер – клас із малювання котиків від Дрюцької Олени Володимирівни: педагога - художника благодійної організації «Харків з тобою».

Діти із задоволенням поринули у творчий процес і намалювали багато чудових котиків з кавунчиками. Яскраві дитячі малюнки – це символи єднання та підтримки від маленьких Харків’ян для херсонців, що постраждали від підтоплення. Волонтери обов’язково передадуть їм котиків, а разом із ними частинку добра та любові від дітей.

/Files/images/tsdb/котики1.jpg /Files/images/tsdb/котики2.jpg


1 липня в Центральній дитячій бібліотеці ЦБС Новобаварського району м. Харкова пройшло в ігровій формі перше заняття з англійської мови.

Разом із вчителем діти повторили абетку, рахунок і вивчили нові слова англійською. Ми дуже вдячні Марині Миколаївні за цікавий урок!
/Files/images/tsdb/англійська1.jpg /Files/images/tsdb/англійська2.jpg


"Немає часу сумувати"- під такою назвою 30 червня 2023 року пройшов казковий ранок у бібліотеці-філії №23 ЦБС Новобаварського району м. Харкова в рамках проєкту "З ляльками граємо - книжки читаємо".

Цікаві книги, веселі забави, активні ігри разом з улюбленими героями казок - все це чекало малечу у ляльковому театрі "Казкарик". Тож запрошуємо усіх малят щоп'ятниці до нашої бібліотеки, де наші працівникизавжди раді створити для своїх маленьких відвідувачів особливу, радісну атмосферу.

/Files/images/filial_23/не має1.jpeg /Files/images/filial_23/не має2.jpeg


25 червня 2023 року в Центральній дитячій бібліотеці ЦБС Новобаварського району м. Харкова пройшов захід «Прапор рідної землі – золото та небесна синь» в рамках програми «Україна нескорена».

На дітей чекали голосні читання казок про Прапор України та майстер – клас із плетіння браслетів із блакитно – жовтих стрічок. Патріотична тематика заходу була присвячена Дню Конституції, який Україна святкує 28 червня. Дітям дуже сподобалося виготовляти своїми руками браслети для себе і рідних. Також вони переглянули цікаве відео про Конституцію України.

/Files/images/tsdb/Браслетики1.jpg /Files/images/tsdb/Браслетики2.jpg


23 червня 2023 року у "Центрі соціально- психологічної реабілітації дітей м.Харкова" працівники бібліотеки- філії №7 ЦБС Новобаварського району м.Харкова провели гру- вікторину "Праця- найвеличніша краса".

С дітьми в ігровій формі поговорили про професії. Вони приймали участь у іграх "Прибирання квартири", "Ми варили кашу", "Кому що потрібно" «Хто бистріше". Дітлахи із задоволенням відгадували загадки та подивилися лялькову виставу "Колосок".

/Files/images/filial_7/праця.jpg /Files/images/filial_7/праця2.jpg


23 червня 2023 року у бібліотеці-філії №23 ЦБС Новобаварського району м. Харкова, в рамках проекту "З ляльками граємо- книжки читаємо" було проведено розважальне свято "Казкова країна дивує щодня".

Цього дня до лялькового театру " Казкарик" завітали самі наймолодші читачі. Для дітей цього віку світ сповнений магії та чарівності. Спочатку перед малечею розкрилося розмаїття яскравих, барвистих книжечок і дітлахи із захопленням їх гортали. А потім діти разом кликали казку, яку їм підготували працівники бібліотеки. І коли герої почали з'являтися один за одним, діти мали змогу проявити себе в пізнавальних та розважальних іграх. І які ж вони усі допитливі та кмітливі!

/Files/images/filial_23/казкова кр.1.jpeg /Files/images/filial_23/казкова кр.2.jpeg


22 червня 2023 року в бібліотеці-філії №30 ЦБС Новобаварського району міста Харкова пройшов майстер-клас з художником Штондою Оксаною Леонідівною.

Літні канікули проходять весело та цікаво для тих дітей, хто вирішив навчатися з учителем малювання Штондою О.Л. Для кожного учня вона знаходить індивідуальний підхід, кожному порадить як краще зробити мазок на малюнку, яку фарбу підібрати. Наприкінці заняття усі із задоволенням виставляють свої роботи. Нагадуємо, майстер-клас проходить у бібліотеці-філії №30 два рази на тиждень: понеділок та середа о 10.00. Чекаємо Вас за адресою: м. Харків, вул. Кібальчича, 37.

/Files/images/filial_30/М.К (22.06).jpg /Files/images/filial_30/М.К (22.06) (2).jpg


22 червня 2023 року в бібліотеці-філії №30 ЦБС Новобаварського району м. Харкова пройшло чергове заняття розмовного клубу "Відроди українську в собі" з Лідією Петрівною Ткаченко, доктором педагогічних наук, професором Харківського національного педуніверситету ім. Г.С.Сковороди.

В теплій, дружній атмосфері пройшли практичні заняття, де перекладали українською мовою запропонований текст; до поданих слів іншомовного походження добирали українські відповідники; із поданими паронімами складали словосполучення та інше. Слухачі задоволені, що провели час з однодумцями удосконалювати знання української мови. Задавали питання по темі і запропонували нові зустричі.

/Files/images/filial_30/мовний1.jpg /Files/images/filial_30/мовний2.jpg


21 червня 2023 року в бібліотеці-філії № 30 ЦБС Новобаварського району міста Харкова пройшла зустріч з фахівцями міжнародної гуманітарної організації з розмінування «HALO TRUST» Катериною Шаповал та Ганною Труш «Обережно, небезпека!».

Пізнавально-просвітницький тренінг з питань безпечного поводження з невідомими вибухонебезпечними предметами, заходи безпеки в разі знаходження таких предметів, ознаки маркування небезпечних територій супроводжувався показом слайдів.
Велика вдячність організаторам та волонтерам за змістовний і дуже необхідний захід. Присутні отримали знання з питань уникнення ризиків, пов'язаних з вибухонебезпечними предметами заради збереження власного життя та життя оточуючих людей. По закінченню заходу волонтери роздали присутнім наглядну інформацію: плакати, значки, лінійки.

/Files/images/filial_30/мінна без.1.jpg /Files/images/filial_30/мінна без.2.jpg


Війна, яка розпочалася 24 лютого 2022 року відкрила нову сторінку в історії нашої країни. "Велика правда про війну"- під такою назвою 21 червня 2023 року у читальному залі бібліотеки - філії №23 ЦБС Новобаварського району м. Харкова, в рамках проєкту "Країна наша є і вічно буде", відбулася зустріч з Володимиром Дятковим, краєзнавцем, працівником Національного наукового центру

"Харківський фізико- технічний інститут" (ННЦ " ХФТІ"), автором багатьох історичних статей.
На заході присутні прослухали історію ННЦ " ХФТІ", починаючи з часів Другої світової війни; як позначилась війна 2022 року на роботі інституту, розташованого у мікрорайоні П'ятихатки, на околицях якого бої точилися вже 24 лютого; як трималися і тримаються науковці, роблячи наше місто сильним, незалежним, непереможним. Зустріч пройшла у вигляді цікавої бесіди і викликала жвавий інтерес у слухачів, які задавали чимало запитань гостю.

/Files/images/filial_23/велика правда1.jpeg /Files/images/filial_23/велика правда2jpeg.jpeg


19 червня 2023 року в бібліотеці-філії №30 ЦБС Новобаварського району міста Харкова в рамках проєкту "Абетка Українця" пройшла народознавча подорож "Перлини України".

Присутні прослухали розповідь про архітектурні цікавинки нашої країни та про історичні особливості будівництва в різні часи. Захід супроводжувався показом слайдів. Читачі із задоволенням познайомилися з книгами по архітектурі та народознавству України та виявили бажання продовжити ознайомлення з історією України і Харківщини зокрема.

/Files/images/filial_30/Перлини1.jpg /Files/images/filial_30/Перлини2.jpg


19 червня 2023 року в бібліотеці-філії №30 ЦБС Новобаварського району м. Харкова відбулося перше заняття майстер-класу з малюванню. Діти уважно і з цікавістю слухали вчителя, художника Штонду Оксану Леонідівну. По закінченню заняття у всіх вийшли чудові малюнки.

Завітайте до бібліотеки №30, хто має бажання навчитися малювати і провести свій час цікаво і корисно. Майстер-клас буде проходити 2 рази на тиждень: понеділок і четвер за адресою: м. Харків, вул. Кібальчича, 37.

/Files/images/filial_30/мастер.JPG /Files/images/filial_30/мастер2.JPG


18 червня 2023 року в Центральній дитячій бібліотеці ЦБС Новобаварського району м. Харкова відбулась перша зустріч в рамках безкоштовного психологічного гуртка «Ми разом!», що буде працювати при бібліотеці. Керівник гуртка – бібліотекар 2 категорії ЦДБ, практичний психолог і педагог вищої школи, Жупинська Вікторія Олексіївна.

На першій зустрічі діти поринули у магічний світ арт – терапії та познайомились з цікавими техніками малювання на мокрому та зім’ятому папері. Ці техніки допомагають подолати стрес і підвищити настрій дітей. Діти отримали заряд позитиву від творчості та спілкування.

/Files/images/tsdb/Ми разом.jpg /Files/images/tsdb/Ми разом2.jpg


16 червня 2023 року бібліотека-філія №23 ЦБС Новобаварського району м.Харкова, в рамках проєкту "З ляльками граємо - книжки читаємо", знову радо зустріла нашу малечу. Юних глядачів чекала весела казкова подорож "До казкової країни ми полинем на годину".

Спочатку діти із задоволенням ознайомились з бібліотекою та загадковим світом казок, який їх чекав у читальному залі, а провідниками в цей світ стали працівники бібліотеки. А потім свої двері відчинив ляльковий театр «Казкарик», в якому було трохи казки, трохи пригод, загадки та ігри. Діти розповідали про свої улюблені казки, а ще заспівали українські пісні. Як же було весело, цікаво і емоційно.

/Files/images/filial_23/До казк1.jpeg /Files/images/filial_23/До казк2.jpeg


15 червня 2023 року в бібліотеці-філії №30 ЦБС Новобаварського району міста Харкова пройшло друге заняття розмовного клубу "Відроди українську в собі".

Збільшилась група бажаючих вдосконалити свої знання української мови та покращити своє мовлення. Тетяна Олексіївна Довженко - декан Харківського національного педуніверситету факультету початкового навчання ім.Г.С.Сковороди допомагає слухачам створити сприятливе мовне середовище, щоб подолати мовний бар'єр і спілкуватись українською. Розбирали правопис українських імен та по батькові.

/Files/images/filial_30/Відроди укр..jpg /Files/images/filial_30/Відроди укр.3.jpg


11 червня в Центральній дитячій бібліотеці ЦБС Новобаварського району м. Харкова відбулась чергова зустріч рукодільного гуртка «SMART». Цього разу діти зліпили з різнокольорового пластиліну яскравих папужок. Ліплення – не тільки цікаве, а і корисне мистецтво, що розвиває уяву та дрібну моторику.

Також на заході були представлені книги від видавництва «Глорія». Це література про різні види рукоділля, що стане у нагоді при підготовці до наступних зустрічей гуртка. А для веселого читання з друзями – казочка «Великий шторм» Деббі Ховард, яку подарував нашій бібліотеці засновник і видавець журналу "Равлик" - Петро Дудик. Цікавого читання та чудових канікул нашим дітям!

/Files/images/tsdb/Папужка1.jpg /Files/images/tsdb/Папужка2.jpg


9 червня 2023 року у бібліотеці-філії №23 ЦБС Новобаварського району м.Харкова розпочав роботу ляльковий театр «Казкарик».

На свято «Казка запрошує» завітали маленькі читачі, яких зустріло розмаїття цікавих яскравих книг, які повели малечу у чарівний світ пригод. Маленькі глядачі подивились лялькову виставу. Діти дуже зраділи улюбленим героям казки, разом з ними вони відгадували загадки, грали в ігри.
Після вистави діти прийняли участь вобговоренні лялькових персонажів, прочитали вірші. Малеча пізнала для себе багато різного і цікавого.

/Files/images/filial_23/Казка запрошує1.JPG /Files/images/filial_23/Казка запрошує2.JPG


8 червня 2023 року у бібліотеці- філії №7 ЦБС Новобаварського району м.Харкова для дітей відбувся захід "Українська казка лікує душу".

Дітлахам розповідали які бувають казки, згадували про свої перші казки, почутті від батьків, відгадували загадки про казкових героїв, провели вікторину "Чарівна скринька", дивились лялькову виставу "Пан Коцький". Також для дітей відбулася майстерка "Намалюємо котів". З дітьми займалася творчою роботою представник благодійного фонду "Харків з тобою". Діти із задоволенням малювали котів та віддали свої роботи в подарунок військовим, які на Херсонському напрямку боронять нашу державу.

/Files/images/filial_7/Укр.к1.JPG /Files/images/filial_7/Укр.к2.JPG

За підтримки благодійного фонду «Харків з тобою» 4 червня 2023 року в Центральній дитячій бібліотеці ЦБС Новобаварського району м. Харкова пройшов майстер – клас із виготовлення пташечки – ляльки - мотанки.

Діти своїми ручками зробили яскравих пташечок із різнокольорових ниточок, а потім отримали в подарунок розмальовки та браслетики. Після заходу діти переглянули нові цікаві журнали «Золоте левеня», «Колобочок» і «Котя Малюк», які Центральна дитяча бібліотека отримала в подарунок від редакцій журналів.

/Files/images/tsdb/Майстер-клас1.jpg /Files/images/tsdb/Майстер-клас2.jpg

2 червня 2023 року у бібліотеці- філії 7 Новобаварського району м. Харкова відбулася майстерка "Зробимо ляльку своїми руками".

З дітьми займалася творчою роботою представник благодійного фонду "Харків з тобою". Малеча з задоволенням робила з ниток ляльку-мотанку пташку. Ляльки вийшли різнокольорові, яскраві та гарні.

/Files/images/filial_7/лялька-мотанка1.JPG /Files/images/filial_7/лялька-мотанка3.JPG

1 червня 2023 року в бібліотеці-філії №30 ЦБС Новобаварського району м. Харкова пройшло перше заняття розмовного клубу «Українська мова – наш духовний скарб». Заняття провела з Довженко Тетяна Олексіївна-деканом факультету початкового навчання ХНПУ ім.Г.С.Сковороди

Читачі бібліотеки та мешканці мікрорайону зібрались щоб покращити навички спілкування державною мовою. Дехто прийшов навіть з дітьми щоб правильно і красиво говорити українською мовою. Були розмовні ігри, складання і читання пазлів українською. Підбирали синоніми до найбільш вживаних слів. Говорили про наголоси в українській мові. Заняття пройшло у дружній теплій атмосфері. Усі відвідувачі виявили бажання прийти на наступне, друге, заняття. Тому що було цікаво, почули багато корисного для удосконалення спілкування українською в повсякденному житті.

/Files/images/filial_30/Розм.укр1.jpg /Files/images/filial_30/Розм.укр.2.jpg

1 червня 2023 року у бібліотеці- філії 7 ЦБС Новобаварського району м.Харкова відбувся правовий альманах "Закон на сторожі дитинства"(до Міжнародного дня захисту дітей).

На заході присутні познайомилися з правами дитини та їх обов'язками, згадали документи в яких вони записані. В ігровій формі гра "Добавлянка", "Так чи ні", відгадували казкові вікторини, розбирали тест "Права та обов'язки". Подивилися лялькову виставу "Яке право казкових героїв було порушено?".

/Files/images/filial_7/Закон на сторожі дитинства1.JPG /Files/images/filial_7/Закон на сторожі дитинства2.JPG

28 травня 2023 року, до Міжнародного Дня захисту дітей у Центральній дитячій бібліотеці ЦБС Новобаварського району м. Харкова пройшло розважально‑ігрове свято «Хай буде мирним небо на землі і хай дитинство радісно сміється», в якому прийняли участь маленькі читачі бібліотеки та діти сімей району, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Захід був дуже насиченим на події та розваги. Спочатку був цікавий майстер ‑ клас із виготовлення янголят від Буракової Олени Петрівни - майстрині із виготовлення ляльок ‑ оберегів. Наприкінці майстер-класу діти отримали від неї в подарунок ляльки ‑ обереги, зроблені майстринею власноруч, щоб янголята та лялечки берегли наших діточок від всіляких бід!
Після майстер ‑ класу до дітей завітала клоунесса Квіточка. Було море ігор, загадок, веселощів і, звичайно, подарунки ‑ водні розмальовки від видавництва «Crystal book».
Досхочу награвшись, діти завітали на абонемент, де клоунесса Квіточка подарувала кожному повітряну кульку і запросила переглянути виставку книжкових новинок бібліотеки ‑ нещодавній подарунок від Видавничого дому «Школа». Кожному знайшлась книжечка до вподоби! Додому діти повернулись з подарунками, цікавими книжечками та гарним настроєм!
Дякуємо видавництву «Crystal book»за допомогу в підготовці святкових подарунків!

/Files/images/tsdb/день захисту1.jpg /Files/images/tsdb/день захисту2.jpg

/Files/images/tsdb/день захисту3.jpg /Files/images/tsdb/день захисту4.jpg

2022 рік:

20 лютого 2014 року став днем початку нової історії нашої держави. Тоді Україна на повні груди вдихнула повітря, насичене горем і журбою… Нам завжди болітимуть їхні рани… Їх назвали Небесною Сотнею – українців, які загинули в Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. Вони гинули за честь, за волю і за свою Батьківщину, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України. В честь цього дня, 18 лютого 2022 року Центральна дитяча бібліотека імені О. Матросова ЦБС Новобаварського району м. Харкова провела для учнів старших класів вечір історичної пам'яті «Герої Небесної Сотні... Хто вони?».

На заході старшокласникам розповіли про трагічні події Революції Гідності та постаті Героїв Небесної Сотні. Присутні прочитали вірші, присвячені героям Революції Гідності та їхнім родинам, і вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання. Небесну Сотню пам’ятатимуть завжди, про них обов’язково знатимуть прийдешні покоління, бо Герої не вмирають!

/Files/images/tsdb/Герої Небесної Сотні1.jpeg /Files/images/tsdb/Герої Небесної Сотні2.jpeg


17 лютого 2022 року в бібліотеці-філії 7 імені А. Барто ЦБС Новобаварського району м. Харкова, на засіданні клубу "Чомучка", відбулася гра-застереження "Коли вогонь виходить з-під контролю".

На заході дітлахам нагадали як вірно поводитися з вогнем, учні відгадували загадки про вогонь, грали в ігри "Горить-негорить", "Так чи ні", вчилися тушити пожежу, знайомилися з вогнегасником та подивилися лялькову сценку "Пожежа та звірі".

/Files/images/filial_7/Коли вогонь1.jpg /Files/images/filial_7/Коли вогонь2.jpg


17 лютого 2022 року в бібліотеці-філії №30 імені О.Герцена ЦБС Новобаварського району м. Харкова, в рамках музичного салону «Гармонія», відбулась музична зустріч "Ірина Федишин - золотий голос України".

З біографічної довідки слухачі дізнались про те, що Ірина Федишин - артистка-феномен і Примадонна Галичини. За інформацією "Главкома" І. Федишин друга після Олега Винника артистка за кількістю концертів. У неї понад 1500 сольних виступів. Її дискографія налічує 6 альбомів. Творчість І. Федишин розвиваєтся в двох напрямках - український народний стиль та популярна музика. Пісні І. Федишин зачаровують. Слухачі з великим задоволенням переглянули відео - показ та занурились в неймовірну атмосферу емоційних пісень.

/Files/images/filial_30/Федишин-1.jpg /Files/images/filial_30/Федишин-2.jpg

В Україні 16 лютого відзначають нове державне свято – День єднання. Цього дня закликають вивішувати національні прапори та прикріплювати до одягу синьо-жовті стрічки. Саме тому в Центральній дитячій бібліотеці ім. О. Матросова ЦБС Новобаварського району м. Харкова відбулося свято «В єднанні сила і міць держави».

Захід розпочався з прослуховування гімну України. Присутні переглянули першу спеціальну частину загальнонаціональний телемарафон #UAразом з нагоди Дня єднання. Наостанок прослухали пісню «Перлина України». Другу частину марафону пропонуємо подивитися самостійно на українських каналах 19:00 до 22:00. Наразі єдність – це наша найпотужніша зброя. Зараз, як ніколи, ми маємо стояти пліч-о-пліч один із одним і не дати ворогу здолати незламний дух і волю незалежної нації. Пам'ятайте, що держава – це не тільки територія, це не лише цифри у звітах. Сила країни – у єдності українських земель, а сила народу – у єдності людей. Сьогодні ми, як ніколи, об'єднані вірою, любов'ю і прагненням кращого майбутнього нашої батьківщини.

/Files/images/tsdb/В єдн.1.jpg /Files/images/tsdb/В єдн.2.jpg


Якби там не було, а кохання існує стільки, скільки існують люди і займає головне місце у нашому житті. ”Ще не весна, а серце повниться любов’ю”- під такою назвою 11 лютого 2022 року в бібліотеці-філії №23 імені М.Ю. Лермонтова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, в рамках ”Літературної вітальні”, відбулося літературно-музичне свято.

На заході було представлено огляд літератури ”Кохання чарує світ”. Увазі слухачів представили найкращі книги про кохання: це всесвітньо відому лав сторі ”Ромео і Джульєтта” В. Шекспіра, збірку сонетів Ф. Петрарки про кохану Лауру та ліричні твори сучасних українських поетів Л. Костенко, Ю. Андруховича, С. Жадана. Ліричні вірші та мелодійні пісні про кохання, які прозвучали на цьому заході, створили атмосферу тепла та затишку.

/Files/images/filial_23/Ще не весна1.jpg /Files/images/filial_23/Ще не весна2.jpg


З нагоди 50 - річного ювілею казки Тетяни Іванівни Олександрової "Домовичок Кузька", 02 лютого 2022 року в Центральній дитячій бібліотеці імені О. Матросова ЦБС Новобоварського району м. Харкова, для старшої групи КЗ ДНЗ № 259, в рамках клубу "Читайка", було проведено літературне свято "Веселі зустрічі з Домовичком Кузькою".

На дітей чекали веселі пригоди казкових героїв лялькової вистави "День народження домовичка Кузьки", руханка, а також цікаві ігри та загадки.

/Files/images/tsdb/вес.зустр.1.jpg /Files/images/tsdb/вес.зустр.2.jpg


27 січня 2022 року в бібліотеці-філії №36 імені М. Добролюбова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, в рамках клубу «Муза», відбувся вечір-портрет «Епоха. Життя. Творчість»: до 190-річчя від дня народження Е. Мане.

Захід присвячено прекрасному майстру живопису, французькомухудожнику-імпресіоністу Едуарду Мане. Завдяки його творчості, народилась нова школа французького живопису. Слухачі ознайомились з творчим і особистим життям митця, репродукціями його картин, оглядом літератури «Едуард Мане: життя та мистецтво».

/Files/images/filial_36/мане1.jpg /Files/images/filial_36/мане2.jpg


Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту запровадила Генеральна асамблея ООН своєю резолюцією від 1 листопада 2005 року. Дату 27 січня обрали не випадково – саме цього дня у 1945 році війська 1-го Українського фронту звільнили один із найбільших нацистських таборів смерті – “Аушвіц-Біркенау”. Україна приєдналася до відзначення Міжнародного Дня пам’яті жертв Голокосту у 2012 році.

Люди повинні пам'ятати, що було знищено 6 млн. євреїв з них 1,5 млн. дітей, тому для збереження пам'яті 27 січня 2022 року бібліотека-філія № 19 ім. П.А. Грабовського ЦБС Новобаварського району, спільно з ЗОШ № 127 провела краєзнавчий вечір пам'яті «Голокост. Харківські сторінки». Дробицький яр – наш біль! 16 тисяч харківських євреїв було знищено у цьому страшному місці. Пам'ятати та не допустити повторення такої трагедії, такого висновку дійшли учні 6-го класу, прослухавши і подивившись жахливі матеріали зустрічі.

/Files/images/filial_19/ГОЛОКОСТ1.JPG /Files/images/filial_19/ГОЛОКОСТ2.JPG


Бій під Крутами - це героїчна й водночас трагічна подія. Вона ознаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення права жити на власній землі та святого обов’язку – боронити її. Ця битва стала символом героїзму та відданості Українській державі.

Напередодні Дня пам’яті Героїв Крут, 27 січня 2022 року в бібліотеці-філії №23 ім. М.Ю.Лермонтова ЦБС Новобаварського району м.Харкова, для учнів 5-х класів гімназії №65, було проведено історико-патріотичний вечір ”Згадаймо юність, що горіла в Крутах”. Діти прослухали про трагичні події далекого 1918 року, оглянули документальну підбірку кіноматеріалів, подивились трейлер до художнього фільму ”Крути 1918”, прослухали пісню ”Пам’яті Крут”; учні читали вірші. Для дітей була оформлена тематична виставка під назвою ”Бій під Крутами: героїзм і трагедія нашої історії”. Факел героїзму, запалений студентами 29 січня 1918 року під Крутами, буде завжди горіти в серцях майбутніх поколінь.

/Files/images/filial_23/Згадаймо юнісь1.jpg /Files/images/filial_23/Згадаймо юність2.jpg


Соборність українських земель має глибоке історичне коріння та спирається на споконвічну мрію народу про власну незалежну, соборну державу. 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві в урочистій атмосфері, під гімн України, відбулося проголошення Акта злуки УНР та ЗУНР в єдину незалежну державу, а 22 січня 1990 року в Україні відбулася одна з найбільших у Центральній і Східній Європі масових акцій – “живий ланцюг”, як символ єдності східних і західних земель. Більше мільйона людей, узявшись за руки, створили безперервний ланцюг від Києва до Львова. Здійснилась мрія, якою жили і за яку умирали кращі сини України.

Про це розповіли на історичному вечорі «Соборність – це сильна, єдина держава», який відбувся у 21 січня 2022 року в бібліотеці-філії № 19 ім. П.А. Грабовського ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 6-А класу ЗОШ № 127 та ветеранів Новоселівки. На заході було представлено документальні кадри тих славетних часів, книги з книжкової виставки, лунали вірші про Україну. Дітлахи підготували невеличкий, але дуже гарний концерт та зробили присутнім приємні подарунки, створені своїми руками.

/Files/images/filial_19/Соборність - це сильна1.JPG /Files/images/filial_19/Соборність - це сильна2.JPG


В історії становлення Незалежної України особливе місце займає 22 січня 1919 року, коли Директорія Української Народної Республіки проголосила Злуку всіх українських земель в єдину Українську державу. Тож, напередодні Дня Соборності України, 21 січня 2022 року в Центральній дитячій бібліотеці імені О. Матросова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 6-А класу ЗОШ №59, була проведена подорож в історію «День Соборності України: погляд в історію».

На заході присутні дізналися про історичне значення Дня Соборності України, здійснили віртуальну подорож містами України та прийняли участь у грі-вікторині «Моя Україна…». Під час опитування дітлахи відзначили, що Україна для них "Едина", "Багатогранна", "Незалежна", "Добра", "Красива", "Милозвучна" та "Рідна". Чекаємо наших читачів - почитаємо про Україну!

/Files/images/tsdb/День Соборності1.jpeg /Files/images/tsdb/День Соборності2.jpeg


Щоб по-справжньому любити рідний край, його слід добре знати, знати його історію, мову, культуру. Саме тому 19 січня 2022 року для читачів різних категорій в бібліотеці-філії №23 ім. М.Ю. Лермонтова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, в рамках проєкту ”Відкрий для себе рідне місто”, в рамках” Літературної вітальні” було проведено поетичні читання ”Краю мій, оспіваний в віршах”.

Присутні ознайомились із творчістю поетичних талантів нашого міста. Прозвучали поезії Р. Катаєвої, А. Перерви, В. Бабешко. Поетичні твори були проникнуті любов’ю до рідного краю, до природи, до людей. Всі присутні були активними учасниками заходу.

/Files/images/filial_23/Краю мій1.jpg /Files/images/filial_23/Краю мій2.jpg


«Обережно, зима!», таке застереження почули учні 5-А та 5-Б класів на грі-застереженні «Твій друг – СВІТЛОФОР», яку 12 січня 2022 року провели працівники бібліотеки-філії № 19 ім. П.А. Грабовського ЦБС Новобаварського району м. Харкова у ЗОШ № 127.

Чому ми повинні поводитися обережно в зимовий час? У веселій формі, із загадками та жартами діти розібралися, що жартувати на зимовій дорозі та на подвір'ї не слід. Увага та знання правил дорожнього руху, поведінки в громадських місцях та на вулицях, принесе лише задоволення від зимових забав.

/Files/images/filial_19/Твій друг1.JPG /Files/images/filial_19/Твій друг2.JPG


Зима не здає свої позиції, засипає нас снігом та покриває дороги кригою. Саме тому дуже актуальною стала казкова подорож «Зимові пригоди Світлофора», проведена 12 січня 2022 року працівниками бібліотеки-філії №19 імені П.А. Грабовського ЦБС Новобаварського району м. Харкова для учнів 6-А класув ЗОШ №127.

Виявилося, що хлопцям та дівчатам цікаво дізнатися різницю між тим, як поводити себе на дорогах у літній та зимовий час. Дітлахи із задоволенням розбирали ситуації, представлені у презентації та ділилися своїми спостереженнями та знаннями з однокласниками. Зустріч пройшла у діловій та веселій атмосфері, тому ми впевнені, що отримані знання допоможуть дітям уникнути травм на дорогах, як взимку так і літом.

/Files/images/filial_19/Зим. пр.1.jpg /Files/images/filial_19/Зим. пр.2.jpg


Казка про пригоди ведмежатка, яку подарував Алан Мілн своєму сину Крістоферу Робіну, стала відома всім дітям. Та й дорослі пам’ятають з дитинства веселі та цікаві історії про Вінні-Пуха та П’ятачка, Сову та Віслючка, Тигра та Кенгуру.

Так як же почалася історія написання цього чудового твору? Хто така ведмедиця Вінніпег? Та де знаходяться іграшки Крістофера Робіна? Відповіді на ці та багато інших запитань учні 3 класу ЗОШ №92 почули на зустрічі з улюбленою книгою «Плюшевий ведмідь з Пухового узлісся», яка відбулася в бібліотеці-філії №20 Новобаварського району м. Харкова 12 січня 2022 року. На заході діти активно грали в ігри, відповідали на питання вікторин та отримали в подарунок розмальовки.

/Files/images/filial_20/Плюшевий ведмідь1.jpg /Files/images/filial_20/Плюшевий ведмідь2.jpg


6 січня 2022 року в бібліотеці-філії №30 ЦБС Новобаварського району м. Харкова відбувся новорічний калейдоскоп "Мереживо зимових свят".

Зима прийшла - свята принесла! Різдво Христове - велике християнське свято, день Народження Ісуса Христа. Багато цікавого діти дізналися про різдв`яні звичаї, про 12 страв які готують на святвечір та кулінарні особливості приготування куті в різних регіонах України. Діти активно приймали участь у конкурсах "На найкращу колядку" , "Жартівливі новорічні загадки" та "Розмалюй новорічних персонажів". З захоплення переглянули відео "Як колядують діти на західній Україні" і прослухали новорічні пісні. Весело та цікаво проводять діти своє дозвілля на зимових канікулах в бібліотеці.

/Files/images/filial_30/Мереживо1.jpg /Files/images/filial_30/Мереживо2.jpg


5 січня 2022 року в бібліотеці- філії № 7 імені А. Барто ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для читачів бібліотеки, відбувся новорічний калейдоскоп „Новорічні дива”.

На заході дітлахи дізналися які свята відмічає український народ узимку, про особливості кожного свята, подивилися новорічну виставу-поздоровлення „По стежках зимових казок”, прийняли участь у іграх „Прикраси для ялинки”, „Лісова ялинка для звірят”, „Чарівна торбинка” та з задоволенням відгадували зимові загадки та відповідали на запитання вікторин.

/Files/images/filial_7/Новорічні дива1.JPG /Files/images/filial_7/Новорічні дива2.JPG


З нагоди новорічних свят 5 січня 2022 року в Центральній дитячій бібліотеці імені О. Матросова ЦБС Новобоварського району м. Харкова були проведені новорічно-різдв’яні розваги «Хай рік Новий, Різдво Христове, Вам подарують дні казкові».

В гості на свято завітали Дід Мороз та Снігуронька. На дітей чекали веселі ігри, пісні, танці, а також лялькова вистава «Пригоди у новорічному лісі». Після вистави діти отримали солодкі подарунки.

/Files/images/tsdb/Хай Р.Н1.jpg /Files/images/tsdb/Хай Р.Н2.jpg


5 січня 2022 року в бібліотеці-філії №23 ім. М.Ю.Лермонтова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для дітей молодшого віку, відбулося веселе та казкове свято - калейдоскоп новорічних розваг ”Новий рік, мов добрий чарівник”.

Танці, конкурси, загадки, казкова вистава ”Наречена для кощія”- все сприймалося на ”УРА!”. Діти розповідали Діду Морозу вірші, співали пісні, поділилися враженнями про улюблені книги про зиму. Наприкінці заходу діти отримали солодкі подарунки. А ще - віру в диво, казку, чудеса!

/Files/images/filial_23/Н.Р.1.jpg /Files/images/filial_23/Н.Р.2.jpg


2021 рік:

29 грудня 2021 року в бібліотеці- філії № 7 імені А. Барто ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для читачів бібліотеки, відбулася новорічна подорож „Зимова круговерть”.

На заході дітлахи дізналися про особливості святкування нового року в різних країнах, подивилися новорічну виставу-вітання „Чарівна книга Зимових казок” та прийняли участь у цікавих іграх „Як прикрасити ялинку”, „Зібрати сніговика”, „Чарівна скринька”. Наприкінці заходу діти з задоволенням відгадували зимові загадки та відповідали на запитання вікторин.

/Files/images/filial_7/Зимова круговерть1.jpg /Files/images/filial_7/Зимова круговерть2.JPG


23 грудня 2021 року в бібліотеці-філії N 30 імені О.Герцена пройшов музичний вечір-спомин "Співочий діамант Харківщини‎ - Гурченко Людмила Марківна”.

За Людмилою Марківною закріпилась слава однієї з найкращих актрис‎. ‎З біографічної подорожі слухачі дізнались про цікаві факти з життя актриси. В її кар'єрі були «чорні дні», але після виходу фільмів "Солом'яний капелюх", "Любов і голуби", "Шлюб Бальзамінова", "Вокзал для двох" Людмила Гурченко знову повернулася на Олімп акторської слави.‎

/Files/images/filial_30/Співочий1.jpg /Files/images/filial_30/Співочий2.jpg


15 грудня 2021 року до Центральної дитячої бібліотеки імені О. Матросова ЦБС Новобоварського району м.Харкова завітали учні 2-го класу Харківського ліцею Honey Academy. Для них було проведено свято "Скоро, скоро в рідний край завітає Миколай".

Після перегляду цікавої презентації про свято Святого Миколая, веселих ігор та мультфільму, діти отримали солодкий сюрприз.

/Files/images/tsdb/Скоро, скоро1.jpg /Files/images/tsdb/Скоро, скоро2.jpg


26-го листопада 2021 року до Центральної дитячої бібліотеки ім. О. Матросова ЦБС Новобаварського району м. Харкова завітали підлітки Новобаварського району. Для них був проведений історичний екскурс «Скорботний 33-й: запали свою свічу»: до Дня пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій.

Щороку у четверту суботу листопада Україна і світ вшановують пам'ять жертв Голодомору 1932–1933 років. Цьогоріч – це 27 листопада. Ми презентували для юних читачів історичний екскурс який висвітлює сумні факти тих страшних подій в житті українського народу. Хай кожен з нас запалить свічку пам’яті, в знак вшанування невинно замученого голодом українського народу. Цей вогник символізуватиме нашу скорботу і пам’ять про мільйони загублених життів співвітчизників.

/Files/images/tsdb/Скорботний 33-й-1.jpg /Files/images/tsdb/Скорботний 33-й-2.jpg


25 листопада 2021 року в бібліотеці-філії N30 імені О. Герцена ЦБС Новобаварського району м. Харкова відбувся вечір-спогад “Пісенний сад Назарія Яремчука”.

Н. Яремчук - легенда вітчизняної естради. З ним весь світ облетіли наші українські пісні “Смерекова хата”, “Стожари”, “Я піду в далекі гори” та інші. В ході вечора слухачі дізналися багато цікавого з життя та творчості співака, з великим задоволенням пригадали перше враження після перегляду кінофільму “Червона Рута” та про те, що цей фільм зробив Назарія Яремчука та Володимира Івасюка народними улюбленцями.

/Files/images/filial_30/Пісенний сад.jpg /Files/images/filial_30/Пісенний сад2.jpg


24 листопада 2021 року працівники бібліотеки-філії №19 імені П.А. Грабовського ЦБС Новобаварського району, в рамках проєкту «Відкрий для себе рідне місто», провели у ЗОШ № 127 історико-краєзнавчий вечір «Історія вулиці Семінарської».

Яка цікава та прекрасна наша Україна, як веселка барвиста! І на мапі кожний її куточок, різнокольоровий. Що таке Батьківщина, Мала Батьківщина? Чому Новоселівка? Чому вулиця називається Семінарська? На всі ці питання наші маленькі читачі, учні 2-го класу, отримали відповіді та з задоволенням подивилися невеличкий відеофільм про Харків, про Новоселівку і вулицю Семінарську.

/Files/images/filial_19/Історія вул. Семінарської1.jpg /Files/images/filial_19/Історія вул. Семінарської2.jpg


24 листопада 2021 року в Центральній дитячій бібліотеці імені О. Матросова ЦБС Новобоварського району м. Харкова, для дітей середньої та старшої груп дитячого садочку №259, відбулася зустріч з улюбленим письменником «Карло Коллоді - казкар з Італії».

На дітей очікували цікавий відео - ролик про письменника, що познайомив їх з життям та творчістю Карло Коллоді, загадки про героїв казки, а також перегляд мультфільму "Піноккіо".

/Files/images/tsdb/Коллоді1.jpg /Files/images/tsdb/Коллоді2.jpg


«Козацькому роду нема переводу!», під таким гаслом 13 жовтня 2021 року відбувся історичний круїз «Славні сини України», присвячений Дню захисників та захисниць України і Дню українського козацтва, який бібліотека-філія №19 ім. П.А. Грабовського ЦБС Новобаварського району м. Харкова провела сумісно зі ЗОШ №127.

На заході учні 6 і 7 класів змагалися в козацьких турнірах, відповідали на питання вікторини про козаків і про історію нашого міста, заснованого козаком Харько. Учні 8 класу, дізналися про нашого земляка, гетьмана Івана Сірка. Переглянули відеофільм про нього, про козаків і про наших захисників, нашу армію - славних синів України. Потрібно знати історію України, історію свого краю, щоб бути гідними пам'яті наших предків.

/Files/images/filial_19/Славні сини1.jpg /Files/images/filial_19/Славні сини2.jpg


11 жовтня 2021 року в бібліотеці-філії №20 ім. М. Кисляк ЦБС Новобаварського району м. Харкова, в рамках проєкту «Відкрий для себе рідне місто», для учнів 8-го класу ЗОШ №92, відбувся краєзнавчий вечір «Сторінки історії Новобаварського району».

Учні прослухали розповідь про важливі історичні дати нашого району, познайомилися з книгами та іншими матеріалами зібраними в бібліотеці про відомих земляків. Дуже зацікавили присутніх книжкова виставка «Люби і знай свій район», фотовиставка та стенди, присвячені героям-землякам та Новобаварському району.

/Files/images/filial_20/Ст.1.jpg /Files/images/filial_20/Ст.2.jpg


8 жовтня 2021 року до Центральної дитячої бібліотеки імені О. Матросова ЦБС Новобоварського району м.Харкова завітали учні 1 - C grade класу Харківського ліцею Honey Academy. Для них було проведено екскурсію бібліотекою та цікавий захід "Вчимося бути добрими людьми".

Діти разом із ляльковими героями нашого театру поринули у казкові пригоди дівчинки Жені. Дівчинка знайшла чарівну квітку, яка здійснює найзавітніші бажання. Одна із чарівних пелюсточок квітки дісталася нашим маленьким гостям, які загадали свої бажання. Дитячі бажання про мир, здоров'я і багато цікавих книжок обов'язково здійсняться. Також ми дуже вдячні нашим маленьким гостям за подарунок - чудову книжечку "Золоті правила книги", яку вони зробили своїми ручками.

/Files/images/tsdb/Вчимося бути д.2.jpg /Files/images/tsdb/Вчимося бути д.1.jpg


7 жовтня 2021 року в бібліотеці-філії №20 ім. М.Кисляк ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів ЗОШ №92 пройшов День першокласника «Бібліотека - країна книг».

Діти активно відгадували загадки, грали в ігри, відповідали на питання вікторини «Відгадай улюбленого героя» та отримали лист-пораду «Як берегти книги». Під час екскурсії по бібліотеці діти познайомилися з книгами та журналами, книжковими виставками та стендами. Наприкінці заходу всі присутні подивилися мультфільм.

/Files/images/filial_20/Б-ка1.jpg /Files/images/filial_20/Б-ка2.jpg


«Поважаючи старших - ще ніхто не зганьбився, допомагаючи бідним - ще ніхто не збіднів, поступаючись місцем літнім - ніхто не помер!». Під таким гаслом, 5 жовтня 2021 року,на вечорі-пошани«Від щирого серця!» учні 6 класу, ЗОШ № 127, поздоровляли гостей бібліотеки-філії № 19 ім. П. Грабовського ЦБС Новобаварського району м. Харкова з Міжнародним днем людей похилого віку та ветеранів. Пісні, веселі танці, вірші, які приготували учні, як сонця луч зігрів серця людей.

Тяжкі випробування випали наїхдолю.Вонивистоялиі пронесличерез життя найкращі якості – честь, гідність, вихованість, толерантність. Найбільше багатство літніх людей - їх досвід, мудрість, вміння.Не тільки в такий день ми повинні бути ввічливими до наших літніх людей, але, цей день, можливість нагадати всім про людський обов’язок бути турботливими та милосердними до найповажнішої частини суспільства, це і привід для роздумів щодо, взаємозв’язку поколінь. Безмежна вдячність вам, дорогі представники старшого покоління, за безцінні знання та слушні поради, за готовність підтримати і допомогти, за гідний приклад для наслідування.

/Files/images/filial_19/від1.jpg /Files/images/filial_19/від2.jpg


5 жовтня 2021 року до Центральної дитячої бібліотеки ім. О. Матросова ЦБС Новобаварського району м. Харкова завітали учні 7-го ЗОШ №59. Для них було проведено калейдоскоп цікавих повідомлень «БІБЛІОТЕКА – КНИЖКОВА СКАРБНИЦЯ».

Цього року святкування Всеукраїнського дня бібліотек пройшло особливо цікаво.Діти подорожували оригінальними та старішими бібліотеками світу. Під час цікавої мандрівники залюбки занурилися в бібліотечний світ, познайомилися з цікавими фактами та новинами в світі бібліотек. Під час зустрічі панувала дружня, тепла атмосфера добра та взаєморозуміння. Наостанок серед учнів було проведено опитування «Найкраща книга мого дитинства». Переможною книгою стала книга про Гаррі Поттера. Запрошуємо читати популярні книжки з нами разом!

/Files/images/tsdb/Б-ка1.jpg /Files/images/tsdb/Б-ка2.jpg


4 жовтня 2021 року у бібліотеці-філії №36 ім. М. Добролюбова ЦБС Новобаварського р-ну м. Харкова відбувся вечір «З Україною в серці», присвячений 115-річниці від дня народження І. Багряного.

Іван Багряний - український поет та прозаїк, твори якого почали вільно читати лише з 1991 року, через 28 років після його смерті. Гості творчого вечора дізналися цікаві факти про життя та творче становлення поета. На книжковій виставці «Іван Багряний і Харків» були представлені твори письменника, а віртуальна книжкова виставка, присвячена Багряному, доповнила інформацію про нього.

/Files/images/filial_36/З Укр1.jpg /Files/images/filial_36/З Укр2.jpg


4 жовтня 2021 року бібліотека-філія № 23 ім. М.Ю. Лермонтова ЦБС Новобаварського району м. Харкова запросила учнів 4-го класу гімназії №65 на екскурс в історію ”Як книга змінила світ”.

Для дітей підготували презентацію ”Як книга стала книгою”, діти дізналися багато цікавого про історію створення книги та познайомилися з незвичайними бібліотеками світу. Разом з героями лялькової вистави Читайликом і Незнайликом дітвора складала прислів’я, декламувала вірші, співала пісні про книгу і бібліотеку. Діти цікаво та з користю провели час.

/Files/images/filial_23/Як книга1.jpg /Files/images/filial_23/Як книга2.jpg


1 жовтня 2021 року до Центральної дитячої бібліотеки імені О. Матросова ЦБС Новобоварського району м.Харкова завітали діти середньої групи Дитячого садочку №259. Для них проведено захід «Чарівні зерна доброти».

Діти разом із ляльковими персонажами поринули у світ пригод вистави лялькового театру, щиро співчували героям, коли вони потрапляли у біду, і раділи, коли добро перемагало зло.

/Files/images/tsdb/Чарівні з.1.jpg /Files/images/tsdb/Чарівні з.2.jpg


Щорічно 30 вересня в Україні відзначається Всеукраїнський день бібліотек. Не всі знають, що бібліотека – це не просто стелажі з книгами, але культурний простір з багатою історією та атмосферою. І саме цьому була присвячена віртуальна мандрівка відомими бібліотеками світу «Загадковий світ бібліотек», яку працівники бібліотеки-філії №1 ім. М.О. Некрасова ЦБС Новобаварського району м. Харкова провели 28 вересня 2021 року для відвідувачів Новобаварського територіального центру надання соціальних послуг.

Слухачі побували в Національній бібліотеці імені В.І. Вернадського в Києві. Дізналися про історію виникнення однієї з кращих бібліотек України за версією 2014 року Харківської державної наукової бібліотеки імені В.Г.Короленка. З цікавістю переглянули фільм «Найкращі бібліотеки світу та України».

/Files/images/filial_1/Загадковий св.1.jpg /Files/images/filial_1/Загадковий св.2.jpg


Сьогодні, 29 вересня 2021 року, ми відзначаємо 80-ті роковини вшанування пам’яті трагедії Бабиного Яру, яка стала однією з найбільших трагічних подій в історії України періоду Другої світової війни. Бабин Яр став символом Голокосту і нацистських злочинів загалом. Лише за два дні 29 та 30 вересня 1941 року було розстріляно майже 34 000 євреїв. Перший розстріл відбувся 27 вересня 1941 року, коли розстріляли 752 пацієнтів психіатричної лікарні. Масові страти тривали до визволення міста Києва, у 1943 році. Нацисти нищили не лише євреїв, а й ромів, радянських військовополонених, українських націоналістів. Це трагедія світового масштабу.

Саме про це на вечорі історичної пам’яті «80 років. Бабин Яр не забути, заради майбутнього», розповіли учням 5-А класу ЗОШ № 127 у бібліотеці-філії № 19 ім. П. Грабовського ЦБС Новобаварського району м. Харкова. На заході було представлено презентацію та інсталяцію про дітей, знищених у Бабиному Яру. Учні з великою повагою поставилися до розмови про цю трагічну сторінку нашої історії.

/Files/images/filial_19/Бабин Яр1.jpg /Files/images/filial_19/Бабин Яр2.jpg


Сказав мудрець: «Живи, добро звершай! Та нагород за це не вимагай!» Хай оживає істина стара: «Людина починається з добра»!

22 вересня 2021 року у бібліотеці-філії № 36 ім. М. Добролюбова ЦБС Новобаварського району м. Харкова відбулося свято доброти «Всі добрі люди — одна сім’я». Слухачі ознайомились з оглядом творів українських письменників, які вчать нас бути добрими і толерантними. Були заслухані уривки з цих творів, а також пісні. Книжкова виставка «Людина починається з добра» доповнила тематику свята.

/Files/images/filial_36/Людина поч.1.jpg /Files/images/filial_36/Людина поч.2.jpg


20 вересня 2021 року в бібліотеці-філії №7 ім. А.Барто ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 1-го класу ЗОШ № 54, відбувся день першокласника „Школо, двері відченяй”.

На заході дітлахам розповіли про дивовижну країну знань, провели розважальні ігри „Шкільні слова”, „Склади портфель для школи”, школярі приймали активну участь у вікторинах „Підкажи словце”, „Казкові літературні герої”, учні з задоволенням відгадували загадки про школута подивилися лялькову виставу „Навчання у лісовій школі”.

/Files/images/filial_7/Школо, двері відчиняй1.jpg /Files/images/filial_7/Школо, двері відчиняй2.jpg


Не підлягає сумніву, що поезія відіграє одну з провідних ролей у духовному житті людини. Вже стало доброю традицією знайомити наших читачів з творчістю поетів-земляків.

Ось і сьогодні, 20 вересня 2021 року в рамках «Літературної вітальні» у бібліотеці-філії №23 ім. М.Ю. Лермонтова ЦБС Новобаварського району м. Харкова зібралися ті, кому небайдужа поезія. Для них в рамках проекту ”Відкрий для себе рідне місто” було влаштовано літературне знайомство ”В душі бринить землі моєї голос”. Бібліотекарі розповіли про харківських поетів, разом з присутніми читали поезії В’ячеслава Романовського, Ірини Мироненко, Анатолія Перерви. Доповненням цієї зустрічі стала книжкова виставка ”На висоті окрилених сердець”. Сподіваємось, що поезія збагатила присутніх новими відчуттями.

/Files/images/filial_23/В душі1.jpg /Files/images/filial_23/В душі2.jpg


«З давніх-давен поряд з людиною завжди жили коти. І сьогодні поряд з нами їх мешкає набагато більше за інших тварин. Для тих із нас, хто любить ці пухнасті створіння, немає нічого більш заспокійливого, ніж їх ніжне мурчання, особливо якщо котик згорнувся клубочком у вас на колінах. Багато цікавого про котиків дізналися учні 4-го класу ЗОШ №93 під час книжкової подорожі «Котячі історії, або все про пухнастих муркотиків», яка відбулося 16 вересня 2021 року в бібліотеці-філії №36 ім. Добролюбова ЦБС Новобаварського району м. Харкова.

Про історію появи кішки, її значення для людини, про характер і поведінку котів, про умови їх догляду та виховання дізналися слухачі, а огляд літератури «Знайомтесь – її величність Кішка» та книжкова виставка доповнили інформацію про цих цікавих тваринок.

/Files/images/filial_36/Котячі історії1.jpg /Files/images/filial_36/Котячі історії2.jpg


15 вересня 2021 року до бібліотеки-філії №23 ім. М.Ю.Лермонтова ЦБС Новобаварського району м.Харкова завітали учні 1-А класу гімназії №65 на свято першокласника “На порозі захопливої Країни Знань”.

Діти з цікавістю знайомилися з книжковим домом, де можна отримати цікаву, повчальну, веселу книжку, у тиші читальної зали поспілкуватися з улюбленими героями та почитати журнали, пограти в ігровій кімнаті, або зустрітися з цікавими людьми. В подорож по улюбленим книжкам школярики відправилися з ляльковою виставою ”Перший крок у світ книжок”. Діти бурхливо спілкувалися з ляльковими героями, швидко впоралися з хитрими загадками, із задоволенням відповідали на запитання вікторини, виразно читали напам’ять вірші про школу та бібліотеку.

/Files/images/filial_23/На порозі1.jpg /Files/images/filial_23/На порозі2.jpg


9 вересня 2021 року до Центральної дитячої бібліотеки імені О. Матросова ЦБС Новобоварського району м. Харкова завітали учні 2-го класу Харківської гімназії № 13. Для них було проведено цікавий захід "Хто книжки читає, той багато знає!".

Діти познайомилися з бібліотекою та прийняли активну участь в іграх, відгадуванні загадок, що загадували їм казкові герої лялькової вистави.

/Files/images/tsdb/Хто цік.1.JPG /Files/images/tsdb/Хто цік.2.JPG


Скільки приємних емоцій відчуваєш від читання! У кожного з нас є своя улюблена книга та є свій улюблений герой. 8 вересня 2021 року в бібліотеці-філії №20 ім. М. Кисляк ЦБС Новобаварського району м. Харкова відбувся літературний ранок «Сторінками улюблених книг», де учні 3 класу ЗОШ№92 мали можливість згадати найцікавіші прочитані твори та познайомитися з новими.

Діти розповідали казки по картинках, прослухали розповідь про відомих письменників, приймали активну участь у вікторинах та відгадували загадки. Книжкова виставка «Чарівний світ казки» так зацікавила дітей, що вони активно обговорювали кожну книгу. Наприкінці заходу всі подивилися мультфільм-казку.

/Files/images/filial_20/Стор.1.jpg /Files/images/filial_20/Стор.2.jpg


З 1966 року у світі відзначаєтся Міжнародний день грамотності. 08 вересня 2021 року працівники бібліотеки-філії ім. П. Грабовського ЦБС Новобаварського району м. Харкова, разом з учнями 5-го класу ЗОШ №127, відзначила цей день літературно – історичною подорожжю «Письменники Харкова за грамотність!»: у рамках проекту «Відкрий для себе рідне місто».

Де як не у Харкові, розповідати про це свято? У місті, яке всі роки свого існування було взірцем грамотності та освіти. Яке займає визначне місце в літературному житті України, де розкрили свій талант класики української літератури: Григорій Сковорода та Григорій Квітка-Основ'яненко, Павло Грабовський, Христина Алчевська, Гнат Хоткевич, Микола Хвильовий і Олександр Довженко, Іван Багряний, Олесь Гончар і Павло Тичини, Леонід Курбас, Микола Куліш, Валерій Підмогильний. Читання – це шлях до грамотності. На заході учні познайомились з творчістю земляків, книжки, яких завжди можна взяти у бібліотеці і читаючі ставати грамотною та обізнаною людиною.

/Files/images/filial_19/Письменники Харкова за грамотність1.JPG /Files/images/filial_19/Письменники Харкова за грамотність2.jpg


3 вересня 2021 року до Центральної дитячої бібліотеки імені О. Матросова ЦБС Новобоварського району м. Харкова завітали учні 3 класу Харківської гімназії № 13. Для них було проведено цікавий захід "Добрий день, Країно знань!".

Під час лялькової вистави діти приймали жваву участь у відгадуванні загадок, а також у рухливих іграх.

/Files/images/tsdb/Добрий день1.JPG /Files/images/tsdb/Добрий день2.JPG


2 вересня 2021 року до Центральної дитячої бібліотеки імені О. Матросова ЦБС Новобоварського району м. Харкова завітали учні 3 класу ЗОШ № 59. Для них було проведено цікавий захід "Чарівна Країна знань".

Діти разом із ляльковими героями поринули у казкові пригоди, де на них очікували цікаві загадки та ігри, а також вистава лялькового театру.

/Files/images/tsdb/Чарівна Країна1.JPG /Files/images/tsdb/Чарівна Країна2.JPG


01 вересня 2021 року до Центральної дитячої бібліотеки імені О. Матросова ЦБС Новобоварського району м. Харкова завітали діти старшої та середньої груп Дитячого садочку №259. Для них проведено книжкову подорож «Країна знань нам двері відчиняє».

Промайнуло веселе літо і настала осінь — пора навчання. Перший день у садочку, нові друзі, улюблена вихователька. Наче все вперше – і слово, і музика, і дзвони душі. У цей святковий день для наших маленьких читачів була проведена екскурсія по бібліотеці, під час якої вони познайомилися з чарівним книжковим світом, а також отримали море задоволення від спілкування з казковими героями лялькової вистави «Подорож до Країни знань».

/Files/images/tsdb/Країна зн.1.jpg /Files/images/tsdb/Країна зн.2.jpg


26 липня 2021 року в бібліотеці-філії №30 імені О. Герцена ЦБС Новобаварського району міста Харкова відбувся екскурс в історію духовності “День Хрещення Київської Руси-України”.

На заході користувачі бібліотеки дізналися багато цікавого та із задоволенням переглянули документальний фільм про князя Володимира - Хрестителя та його релігійну реформу і поширення християнства на території Київської Русі, яке змінило світогляд людей, сприяло зміцненню державності та створенню визначних пам`яток літератури. Не залишилась без уваги книжкова виставка "Духовні аспекти хрещення Київської Руси - України”.

/Files/images/filial_30/День ХР.1.jpg /Files/images/filial_30/День ХР.4.jpg


24 червня 2021 року працівники бібліотеки-філії 19 імені П.А. Грабовського ЦБС Новобаварського району м. Харкова, учні літнього шкільного табору «Соняшник» та вчителі ЗОШ №127 у Карповському саду провели квест «Зелена аптека Карпівського саду».

Дітям розповіли про те, чому Карпівський сад має таку назву. Учні по традиціям квесту розгадували загадки, виконували завдання, шукали та збирали лікарські трави, складали пазли рослин. Хоча спека була велика, але під могутніми дубами та каштанами, які є лікарськими деревами, було дуже затишно та зручно!

/Files/images/filial_19/Зелена аптека1.JPG /Files/images/filial_19/Зелена аптека2.JPG


23 червня 2021 року до Центральної дитячої бібліотеки імені О. Матросова ЦБС Новобаварського району м. Харкова завітали діти2-го класу з літного шкільного табіру ЗОШ №59, для яких було проведено казкову подорож «Завітай у світ чудовий, дивовижний і казковий».

З казок починається дитинство, казки супроводжують читачів довгий час, вони допомагають зацікавити дитину читанням.Під час лялькової вистави «Вовка в тридесятому царстві»діти відгадували загадки, приймали жваву участь у вікторині «Чи знаєте ви казки?» та у рухливих іграх.

/Files/images/tsdb/Завітай у1.jpg /Files/images/tsdb/Завітай у2.jpg


22 червня 2021 року у Центральній дитячій бібліотеці імені О. Матросова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 1-го класу літного шкільного табіру ЗОШ №59, було проведено свято«Книга мудрий, вірний друг».

Під час екскурсії по бібліотеці діти познайомилися з відділами бібліотеки і правилами користування бібліотекою, згадали як поводитися з книгою та одержали море задоволення від спілкування з веселими героями лялькової вистави «Кузя та Баба Яга».

/Files/images/tsdb/Книга - мудрий1.JPG /Files/images/tsdb/Книга - мудрий2.JPG


17 червня 2021 року в бібліотеці-філії № 36 імені М. Добролюбова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 3-х класів літнього шкільного табору ЗОШ № 93, відбувся казковий ранок «Країна Казок, Чудес і Чарівників».

На заході діти познайомились із творами відомих казкарів світу, подивились лялькову виставу «Дюймовочка» за мотивами казки Г.Х. Андерсена та взяли участь у вікторині «Чи знаю я цього героя?» та познайомилися з книжковою виставкою «Відомі казкарі світу - дітям».

/Files/images/filial_36/Країна Казок1.jpg /Files/images/filial_36/Країна Казок2.jpg


Книги - джерело знань. Тільки вони можуть зробити вас духовно сильними, чесними та розумними людьми. Книга тебе багато чому навчить, у ній ти знайдеш натхнення, друга, познайомишся з далекими країнами та навіть полетиш на інші планети! Саме про це 17 червня 2021 року розповіли учням 5-го класу шкільного табору ЗОШ №93 на заході у бібліотеці-філії № 36 імені М. Добролюбова ЦБС Новобаварського р-ну м. Харкова.

Під час діалогу з читачем «Книга. Бібліотека. Дитина» учні дізнались про історію виникнення книги, про розвиток бібліотек, про роль книги у сучасному світі. Дітлахи розповідали про свої улюблені твори, читали вірші і відповіли на запитання вікторини «Що я знаю про книгу?».

/Files/images/filial_36/Книга - джерело1.jpg /Files/images/filial_36/Книга - джерело2.jpg


«У гості до Світлофору», у подорож у Країну дорожних знаків відправились 16 червня 2021 року учні літнього шкільного табору «Соняшник» ЗОШ № 127. Захід відбувся в бібліотеці-філії № 19 імені П.А. Грабовського ЦБС Новобаварського району м. Харкова.

Дітей захопила подорож: як поводитись на вулиці, як переходити дорогу, де грати у м’яч, це все потрібно знати та виконувати не тільки малечі, а і всім людям. Дивлячись мультфільми діти вже робили зауваження героям сюжетів, які порушували правила Дорожнього руху. Де як не у бібліотеці, граючись, дивлячись книжки, розгадуючи загадки можливо весело і з користю провести час.

/Files/images/filial_19/У гості до Св.1.JPG /Files/images/filial_19/У гості до Св.2.jpg


У чарівний світ казок дитина потрапляє в самому раньому віці. Слухаючи їх, малюк, немов по сходах, йде по життю і залишається з нею назавжди. З казки починається його знайомство зі світом літератури, з миром людських взаємин і з навколишнім світом в цілому. 15 червня 2021 року до бібліотеки-філії №23 ім. М.Ю.Лермонтова ЦБС Новобаварського району м.Харкова завітали учні молодшого віку з літнього табору ЗОШ №65 на казковий ранок ”Не можемо без казки у світі жити ми”.

Діти вперше завітали в чарівну оселю дитячої книги. Тут вони дізналися про правила користування бібліотекою та книгою. Тут їх зустріло розмаїття цікавих, яскравих книг. Юні читачі з цікавістю прийняли участь у літературній вікторині ”В гостях у казки”. Мандруючи казковими стежинами разом з бібліотекарем, діти повністю занурились у неповторний і чарівний світ казки, показали себе справжніми любителями і знавцями казкових героїв, взявши участь у конкурсах ”З якої це казки” та ”Складаємо казку”. Ну звичайно, як же обійтися без перегляду казки? Для дітей працівники бібліотеки показали лялькову виставу ”Казка про дружбу”. Діти читали вірші, співали пісні. Малеча залишилася в захваті від заходу.

/Files/images/filial_23/Не можемо1.jpg /Files/images/filial_23/Не можемо2.jpg


15 червня 2021 року до Центральної дитячої бібліотеки імені О. Матросова ЦБС Новобаварського району м. Харкова завітали діти з літнього шкільного табіру ЗОШ № 115 на цікаве знайомство з бібліотекою «Скоро казка мовиться».

Під час заходу дітлахи подивилися лялькову виставу «Незвичайні пригоди Вовки в тридесятому царстві», а розважальні та пізнавальні рухливі ігри, веселі загадки та вікторини викликали у них велике захоплення. Діти залишали бібліотеку з веселим і радісним настроєм.

/Files/images/tsdb/Скоро к.1.JPG /Files/images/tsdb/Скоро к.2.JPG


15 червня 2021 року в бібліотеці-філії № 36 ім. М. Добролюбова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 1-2 класів шкільного табору ЗОШ№93, відбулася казкова мандрівка «Казка - вигадка, та в ній щось повчальне зрозумій".

На заході діти ознайомились з українськими народними казками та казками народів світу, взяли участь у вікторині «Відгадай без підказки із якої я казки», а книжкова виставка «Відчиняє казка двері» доповнила знання дітлахів.

/Files/images/filial_36/2.jpg /Files/images/filial_36/3.jpg


Друзі, щодня ми бажаємо рідним та знайомим «доброго дня» — і на душі відразу стає тепліше. А з чого починається добро? Звідки воно береться, та чи можемо ми творити його своїми руками? Відповідь на ці питання дізналися гості свята доброти «Всі добрі люди — одна сім’я»: за творами видатного педагога та письменника Василя Сухомлинського, 15 червня 2021 року у бібліотеці-філії №36 ім. М. Добролюбова ЦБС Новобаварського району м. Харкова.

На західі учні шкільного табору школи № 93 ознайомились зі щирими та дотепними поетичними казками і оповіданнями письменника та взяли участь у грі «Який ти товариш?».

/Files/images/filial_36/Всі добрі1.jpg /Files/images/filial_36/Всі добрі2.jpg


14 червня 2021 року до Центральної дитячої бібліотеки імені О. Матросова ЦБС Новобаварського району м. Харкова на мандрівку «Чарівне царство книги» завітали діти з літного шкільного табіру ЗОШ № 127 «Соняшник».

Під час заходу діти залюбки занурилися в бібліотечний світ книжок та журналів, познайомилися з цікавими та пізнавальними виставками та одержали море задоволення від спілкування з веселими героями лялькової вистави «Як берегти книги».

/Files/images/tsdb/Чарівне царство1.jpg /Files/images/tsdb/Чарівне царство2.jpg


Є багато країн на землі,

В них озера, річки і долини.

Є країни великі й малі,

Та найкраща завжди – Батьківщина, рідна Україна.

З таких слів в бібліотеці № 19 ім. П.А. Грабовського розпочалася 10 червня 2021 року вікторина-гра «Що ти знаєш про Україну?».

На заході, з учнями ЗОШ № 127, які проводять початок канікул у літньому таборі, йшла розмова про найдорожче серцю кожної людини - Батьківщину, про наші державні та народні символи, про рідний Харків, про Новоселівку. Діти продемонструвалисвої знання, вміння, кмітливість у грі-вікторині, дізналися багато нового про географію України, історичне минуле, про письменників-земляків, які стали народними символами України.

/Files/images/filial_19/Що ти знаєш1.jpg /Files/images/filial_19/Що ти знаєщ2.jpg


9 червня 2021 року працівниками бібліотеки- філії №7 імені А. Барто ЦБС Новобаварського р-ну м. Харкова, для дітей 1-х класів ЗОШ №54, проведено гру-подорож "Уроки світлофора Моргайка".

Під час подорожі дітлахи згадали правила поведінки на дорозі, познайомилися зі знаками дорожнього руху, учні з задоволенням приймали участь у вікторині, відгадували загадки та розіграли казку "Колобок і правила дорожнього руху".

/Files/images/filial_7/уроки світ.1.jpg /Files/images/filial_7/уроки світ.2.jpg


В літньому таборі ЗОШ №92 відпочивають не тільки учні цієї школи, а й майбутні першокласники. Для них 9 червня 2021 року в бібліотеці-філії №20 ім. М. Кисляк ЦБС Новобаварського району м. Харкова відбулася пізнавальна подорож «Розумній малечі про цікаві речі».

Діти подорожували по країні «Безпеки», в якій їх чекали цікаві повідомлення про правила дорожнього руху та пожежної безпеки. Допомагали їм герої мультфільмів лисенятко Фредді та казкові олівці. Майбутні першокласники із задоволенням відгадували загадки та приймали активну участь у конкурсі малюнків.

/Files/images/filial_20/Розумній1.jpg /Files/images/filial_20/Розумній2.jpg


09 червня 2021 року в бібліотеці-філії №20 ім. М. Кисляк ЦБС Новобаварського району м. Харкова відбулася пізнавальна подорож «Правила безпеки на кожен день».

Майбутні учні 2-го класу ЗОШ №92, які відвідують літній табір, прослухали цікаву розповідь про правила безпеки на дорогах та на водоймах, дивилися пізнавальний мультфільм «Фокс і Трот поспішають на допомогу. Пожежа». Учні приймали активну участь у конкурсі малюнків та відгадували загадки. За активність та кмітливість всі отримали подарунки.

/Files/images/filial_20/Правила безп.1.jpg /Files/images/filial_20/Правила безп.2.jpg


09 червня 2021 року в бібліотеці-філії №20 ім. М. Кисляк ЦБС Новобаварського району м. Харкова відвідувачі літнього табору ЗОШ №92, які перейшли в 4-й клас приймали активну участь у грі-застереженні «Подорож у світ безпеки».

Діти із захватом грали в ігри, відгадували загадки та малювали. На заході були представлені книги і слайди з безпеки на водоймах, на дорозі та з пожежної безпеки життя. Наприкінці всі подивилися мультфільм«Фокс спішить на поміч» про безпеку на воді та отримали призи.

/Files/images/filial_20/Подорож у світ1.jpg /Files/images/filial_20/Подорож у світ2.jpg


09 червня 2021 року в бібліотеці-філії №20 ім. М. Кисляк ЦБС Новобаварського району м. Харкова відбулася гра-заняття «Безпека і ми».

Відвідувачі літнього табору ЗОШ №92, які перейшли в 5-й клас, прослухали розповідь про правила безпеки на дорогах, біля водойм та поводження з вогнем; приймали активну участь у вікторинах та конкурсах. На заході були представлені книги з безпеки життя та показані уривки з учбового фільму про пожежну безпеку.

/Files/images/filial_20/Безпека і ми1.jpg /Files/images/filial_20/Безпека і ми2.jpg


Канікули – чудова пора відпочинку та розваг. А в літньому таборі ЗОШ №92 кожен день для дітей відбувається щось нове. 09 червня 2021 року майбутні учні 3-го класу завітали до бібліотеки-філїї №20 ім. М. Кисляк ЦБС Новобаварського району м. Харкова де відбулася гра-подорож «Азбука безпеки».

Діти із задоволення приймали участь у іграх про безпечне поводження на дорозі, відповідали на питання вікторини «Вогонь-друг, чи ворог?», відгадували загадки та подивилися мультфільм «Правила безпеки на дорозі». Наприкінці заходу всі отримали подарунки.

/Files/images/filial_20/Азбука1.jpg /Files/images/filial_20/Азбука2.jpg


07 червня 2021 року в бібліотеці-філії №19 імені П. Грабовського ЦБС Новобаварського району м. Харкова почав працювати літній шкільний табір ЗОШ № 127 «Соняшник». Наші улюблені учні прийшли до нас у бібліотеку на правовий альманах «Права свої знай – та про правила й обов’язки свої не забувай», щоб дізнатися про Права та Обов’язки дітей

На заході дітлахам розповіли про те, що хоч всі вони різні, але рівні у своїх правах, що кожна дитина становить надзвичайну цінність не лише для своїх батьків, а й для всього світу, саме тому, що вона унікальна й другої такої немає і не буде. Також учні дізнались, що свої права вони можуть знайти у спеціальному документі, який називається Конвенція ООН про права дитини. У цьому документі записані права дітей, якими вони можуть користуватися до 18-ти років, тому що після цього вони стають дорослими. Дуже жваво проходила зустріч, діти з превеликим задоволенням розповідали про те, де можуть бути порушені їх права, які зараз у них основні обов'язки. Про правила поведінки у школі та у других місцях, які виходять з Прав дитини та людини взагалі.

/Files/images/filial_19/Права св.1.jpg /Files/images/filial_19/Права св.2.jpg


До Дня вишиванки, 20 травня 2021 року працівники бібліотеки-філії №20 ім. М. Кисляк ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 5-6 класів ЗОШ №92, провели народознавчий вечір «Таємнича краса української вишивки».

На заході діти прослухали цікаву розповідь про вишивання, яке існує в нашій країні з незапам’ятних часів, як за допомогою вишивки звичайний шматок домотканого полотна перетворюється у витвір мистецтва та подивилися презентації українських вишивок і традиційного українського одягу. Учні з задоволенням відповідали на «хитромудрі» запитання вікторин «Подумай-відгадай» та «Наші символи-обереги» і приймали активну участь у конкурсах.

/Files/images/filial_20/Таємнича1.JPG /Files/images/filial_20/Таємнича2.JPG


13 травня 2021 року у бібліотеці-філії №36 ім. М. Добролюбова ЦБС Новобаварського району, для учнів 4-го класу ЗОШ №93, відбулися заняття Школибезпеки «Безпека: ви ж про це повинні знати!».

На заході діти ознайомились з правилами поведінки на дорозі, під час пожежі та на воді, дізналися, як безпечно користуватися побутовими приладами, як поводитись, коли до тебе підходять незнайомі люди. Заняття доповнили лялькова вистава «Уроки обережності від тітоньки Сови» та вікторина «Чи знаю я правила безпеки?».

/Files/images/filial_36/Безпека. Ви про це3.jpg /Files/images/filial_36/Безпека. Ви про це4.jpg


Коли євреї Європи були приречені нацистами на неминучу загибель, знайшлися ті, хто, ризикуючи власним життям та життями своїх рідних, наважувалися надавати євреям допомогу та рятували їх під час Голокосту. Шануючи цей подвиг людяності та безкорисливої жертовності, держава Ізраїль з 1953 року нагороджує таких рятівників почесним званням Праведників народів світу. 13 травня 2021 року в бібліотеці-філії№ 19 ім. П.А.Грабовського ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 5-6 класів ЗОШ № 127, відбувся вечір-реквієм «Праведники світу. Харківщина».

В Україні званням «Праведника народів світу» відзначені 2619 людей, 72 з них – харків’яни. Ім’ям однією з таких людей, Олександри Бєлової, у 2018 році була названа вулиця нашого міста. На заході працівники бібліотеки та дітлахи вшанували пам'ять цих героїв.

/Files/images/filial_19/Праведники1.jpg /Files/images/filial_19/Праведники2.jpg


В Україні щоденно під колесами автомобілів гине одна дитина, а пошкоджень зазнає така кількість, яка могла б скласти цілий клас. Правила дорожнього руху необхідно вивчати з дитинства, тому 12 травня 2021 року працівники бібліотеки-філії № 19 імені П.А. Грабовського ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 5-го класу ЗОШ № 127, провели подорож у Країну Дорожніх знаків «Твій друг-Світлофор».

На цій зустрічі було розглянуто певні ситуації на дорозі: де потрібно кататися на велосипеді; що потрібно знати користуючись громадським транспортом; як перетинати дорогу та інше. Дуже жваво учні обговорювали ці питання та відповідали на тести по цій болючій та так необхідній темі. Сьогодні, навчаючи дітей правилам дорожнього руху, ми закладаємо надійний фундамент їх майбутнього безпечного життя.

/Files/images/filial_19/Твій друг1.JPG /Files/images/filial_19/Твій друг2.jpg


05 травня 2021 року до Дня пам’яті і примирення та Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні працівники бібліотеки-філії № 19 ім. П.А. Грабовського ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 1-4 класів ЗОШ № 127, провели святковий ранок «Живе в народі пам’ять вічна».

Ця зустріч була підготовлена з метою розповісти маленьким громадянам нашої країни про подвиг дідів, які подарували нам мирне небо. Про то, як постраждала Україна і зокрема наш рідний Харків у роки негоди. Висловити повагу всім борцям проти нацизму, увічнити пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни, депортацій та воєнних злочинів проти людяності, скоєних у Другій світовій війні.

/Files/images/filial_19/Живе в народі1.JPG /Files/images/filial_19/Живе в народі2.jpg


Напередодні 35-ї річниці аварії на 4-му енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції, катастрофи планетарного масштабу, яка є найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком, 23 квітня 2021 року, працівники бібліотеки-філії № 19 ім. П.А. Грабовського ЦБС Новобаварського району м. Харкова та учні 4-го класу ЗОШ № 127 провели історіко-краєзнавчу подорож «Герої Чорнобиля».

На заході дітям розповіли про страшну аварію, про ліквідаторів, які ціною свого життя та здоров’я боролися з її наслідками. Під час подорожі присутні вшанували пам'ять Героїв-чорнобильців та поклали квіти до пам’ятника «Чорнобильцям - захисникам Вітчизни» та «Героям пожежникам», по вул. Полтавський шлях. Ми повинні пам’ятати про те, що природа помилок не прощає! А Герої завжди у нашій пам’яті!

/Files/images/filial_19/Герої Чорнобиля1.JPG /Files/images/filial_19/Герої Чорнобиля2.JPG


В цьому році виповнюється 175 років з дня народження знаменитого ювеліра Петера Карла Фаберже, який полонив увесь світ своїм мистецтвом. Короновані особи Європи, герцогині, графи, модниці великосвітських салонів воліли мати ювелірні вироби Карла Фаберже. Саме цій людині був присвячений вечір знайомства з прекрасним «Шедеври Карла Фаберже», який відбувся 7 квітня 2021 у бібліотеці-філії №1 ім. М.О. Некрасова ЦБС Новобаварського району м.Харкова.

За допомогою фахівця з історії Щегленко Ірини Володимирівни слухачі поринули у чудовий світ ювелірних виробів майстра. Почули багато цікавого та невідомого. Доповідь супроводжувалася показом слайдів та фільму «Тайны Фаберже».

/Files/images/filial_1/Шедеври Фаберже4.jpg /Files/images/filial_1/Шедеври Фаберже2.jpg


Бібліотека-філія № 36 імені М. Добролюбова ЦБС Новобаварського району, в рамках проєкту «Відкрий для себе рідне місто», продовжує знайомити читачів з історією нашого району. Так, 26 березня 2021 року в читальному залі бібліотеки відбулася краєзнавча подорож "Нова Баварія: відомі імена у назвах вулиць".

На заході слухачі ознайомились з біографією людей, іменами яких названо вулиці мікрорайону. Це Петро Петрович Дзюба, льотчик, Герой Радянського Союзу, Олександр Володимирович Катаєв, активний учасник харківського підпілля, Петро Григорович Свинаренко, голова Харківського облвиконкому. Присутні дізналися про їхній внесок у перемогу в другій світовій війні, а книжкова виставка "Немеркнуче світло великого подвигу" та огляд бібліографічних посібників "Особистості Новобаварського району" та "Новобаварский район в лицах", розширили інформацію за темою.

/Files/images/filial_36/Від. ім.1.jpeg /Files/images/filial_36/Від. ім.2.jpeg


15 березня 2021 року в бібліотеці-філії №36 імені М. Добролюбова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, в рамках проєкту «Відкрий для себе рідне місто», було проведено історичний екскурс «Знайомтесь: Новобаварський район».

Під час екскурсу слухачі дізнались про історію нашого району, його видатних людей та культурну спадщину. Огляд дайджестів «Новобаварський район: історія та сьогодення», доповнив розповідь цікавими фактами та допоміг краще розкрити тему заходу.

/Files/images/filial_36/Знайомтесь1.jpg /Files/images/filial_36/Знайомтесь2.jpg


11 березня 2021 року, у Шевченківські дні, працівники бібліотеки-філії № 19 імені П.А. Грабовського ЦБС Новобаварського району м. Харкова, разом з учнями 8-го класу ЗОШ №127, провели краєзнавчу подорож «Шевченко та Харків».

Нам відомо, Тарас Григорович Шевченко ніколи не був у нашому місті, але тут жилиписьменники, які вплинули на його творчість, це наші знамениті земляки Григорій Сковорода та Григорій Квітка-Основ’яненко. Також у нашому місті є парк, який названо на його честь, та один із символів Харкова - пам’ятник Т.Г. Шевченко. Тарас завжди поряд з нами!

/Files/images/filial_19/Шевченко і Харків.JPG /Files/images/filial_19/Шевченко і Харків2.JPG


На базі Центральної дитячої бібліотеки імені О. Матросова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, в рамках співпраці між Управлінням культури по Новобаварському району та Управлінням освіти Новобаварського району, від Центра дитячої та юнацької творчості №2, на протязі багатьох років працює гурток «Юні дослідники біорізноманіття».

Гуртківці з усіх шкіл району мають змогу безкоштовно поглиблено вивчати біологію, готуватися до олімпіад та захисту робіт МАН, ДПА та ЗНО. Діти являються переможцями конкурсів, олімпіад на обласному та Всеукраїнському рівнях.

/Files/images/tsdb/Юні досл.1.jpg /Files/images/tsdb/Юні досл.2.jpg


15 лютого 2021 року в бібліотеці-філії №19 імені П.А. Грабовського ЦБС Новобаварського району м. Харкова відбувся патріотичний вечір «Афганістан – пам'ять і вічний смуток».

Минуло вже 32 роки, як з Афганістану вийшли останні радянські війська. Не злічити страшного невимовного горя у тих сім`ях, до яких прилетіла чорна звістка про загибель сина, брата, коханого, чоловіка, тим кому ніколи не повернути своїх близьких. На вечорі учні ЗОШ № 127 зустрілися з учасником війни в Афганістані, полковником, нагородженим орденом Червоної Зірки, Россохач Віктором Петровичем. Він розповів учням про те, що пережили воїни на тій страшній, чужій війні.

Поставте скибку хліба на стакан

І голови схиліть в скорботі вічній

За тих, кого убив Афганістан,

Чиї він душі зранив і скалічив.

/Files/images/filial_19/Афганістан - пам\'ять1.jpg /Files/images/filial_19/Афганістан - пам\'ять2.jpg


2020 рік:

У наймудрішій книзі на землі, в Біблії, говориться про те, що від нашого ставлення до наших батьків і матерів безпосередньо залежить наша власна тривалість життя на цій землі. Зневагою до проблем літніх людей ми сіємо свої власні майбутні проблеми. Але це не як не відноситься до учнів ЗОШ № 127. У День людей похилого віку, вони разом з бібліотекою-філією № 19 імені П.А. Грабовського ЦБС Новобаварського району м. Харкова, на протязі багатьох років вітали наших ветеранів-читачів та літніх людей.

На жаль, цього року, ми не маємо можливості зібрати читачів. Пандемія. Але ми знайшли вихід. 1 жовтня 2020 року провели ранок-привітання «Як ти сивину привітаєш, так і тебе в сивині глибокій будуть вітати» для кількох ветеранів. Подарували їм вірші, невеличкі подарунки та привітання. І на обличчях наших дорогих, шановних людей, мудрого віку, заграли посмішки. А у бібліотеці учні подивились відео-збірки про Ветеранську організацію нашої Новоселівки та поговорили про добро та повагу до людей.

/Files/images/filial_19/Як ти.jpg /Files/images/filial_19/Як ти2.jpg


Ми з вами беремо книжку, чи розкриваємо гаджет, читаємо, і думки не маємо про те, що може автор - наш земляк? Щоб ми знали наших земляків-письменників та пишалися їх творчістю бібліотека-філія №19 ім. П.А. Грабовського ЦБС Новобаварського району м. Харкова, в рамках проекту «Відкрий для себе рідне місто» та клубу «Юність», 24 вересня 2020 року провела з учнями ЗОШ № 127 літературну подорож «Письменники Харкова».

На превеликий жаль, у зв’язку з карантином, зустрічі у бібліотеці не чисельні, але ні що не замінить живого спілкування.
А Харкову є чим пишатися! Г.С.Сковорода, П.Гулак-Артемовський,Г.Ф.Квітка-Основ'яненко, М. Кропивницький. На Харківщині народився і вчителював автор "Словника української мови" Б.Грінченко, поет П. Грабовський. Українська письменниця та педагог Х. Алчевська. Тут жили i працювали В. Підмогильний, І. Багряний, Л. Курбас, П. Тичина, В. Сосюра, О. Вишня, Ю. Яновський, М. Еллан-Блакитний, М. Хвильовий, М. Вороний, П. Панч, М. Куліш, О. Олесь та інші. І зараз ми пишаємось нашими письменниками, це і Борис Чiчiбабiн, якій гордо заявляв: "С Украиной в крови я живу на земле Украины". Це талановиті - М. Козак, А. Перерва, I. Мироненко, I. Перепеляк, Л. Таран, С. Сапеляк, С. Жадан та багато-багато iнших.
Така в нас була подорож по літературному дивосвіту нашого рідного міста.

/Files/images/filial_19/Письменники Харкова1.jpg /Files/images/filial_19/Письменники Харкова2.jpg


21 серпня 2020 року, у бібліотеці-філії № 19 ім. П.А. Грабовського ЦБС Новобаварського району м. Харкова, напередодні святкування Дня визволення Харкова, який є і Днем міста, Дня прапора та Дня Незалежності нашої Держави, відбувся історичний екскурс «Пишайся своїм містом в Незалежній Україні».

Місто вистояло завдяки неймовірній мужності й вірі йогомешканцівта захисників у Перемогу. Завдяки кожному, хто лишився відбудовувати Харків, зараз він такий величний, квітучий та європейський. День народження – важливе свято і для людини, і для країни. Наша країна, український народ святкує 29-у річницю, відколи здійснилася його споконвічна мрія – бути господарем на своїй землі. Тож цього дня хочеться побажати нашій державі миру, процвітання, спокою та впевненості у завтрашньому дні.

/Files/images/filial_19/Пишайся1.jpg /Files/images/filial_19/Пишайся2.jpg


В історії кожного народу є імена, які він свято береже у своїй пам’яті і з великою любов’ю та повагою передає з покоління в покоління. Є таке ім’я і у нашого народу – Тарас Григорович Шевченко. 11 березня 2020 року у бібліотеці-філії №1 імені М.О. Некрасова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, до дня народження великого поета, для вихованців дитячого садочка №38 відбулося шевченківське свято «Великий син великого народу».

Дітям цікаво було дізнатися про дитячі роки відомого поета, про його любов до рідної землі. Дітлахи із задоволенням переглядали книжки з репродукціями картин Т.Г. Шевченка. Протягом всього свята лунали вірші та пісні на вірші Кобзаря. Малята виконували українські народні танці. Доповнила доповідь бібліотекаря книжкова виставка «Співець народної долі».

/Files/images/filial_1/Великий син1.JPG /Files/images/filial_1/Великий син2.JPG


6 березня 2020 року в Центральній дитячій бібліотеці імені О. Матросова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, в рамках клубу «Читайка», до Дня народження Тараса Григоровича Шевченка було проведене літературне свято «Ми Шевченка славить будем і ніколи не забудем».

На заході діти дізналися про тернистий життєвий і творчий шлях великого Кобзаря, переглянули презентацію «Дітям про Тараса Шевченка», відео-фільм «Наш Тарас», уривки з художнього фільму «Сон»; прослухали пісні на вірші талановитого поета та прийняли участь у конкурсі на краще читання віршів Т.Г.Шевченка серед учнів класу.

/Files/images/tsdb/Ми Шевченка1.jpg /Files/images/tsdb/Ми Шевченка2.jpg


«Доля подарувала полякам Шопена, як німцям великого Моцарта», так сказав Альберт Камю про Фридерика Франсуа Шопена – великого музиканта, піаніста-віртуоза. Про творчу діяльність композитора, його особисте життя дізнались слухачі під час музичної подорожі «Ці звуки чують небеса й земля»: до 210-річчя від дня народження Ф. Шопена, яка відбулася 5 березня 2020 року в бібліотеці-філії №36 імені М. Добролюбова ЦБС Новобаварського району м. Харкова у рамках клубу «Муза».

На заході присутні прослухали кращі музичні твори Ф.Шопена, а відеоряд «Історія життя. Шопен» та книжкова полиця «Великий і ніжний лірик», доповнили знання про видатного музиканта.

/Files/images/filial_36/Шопен1.JPG /Files/images/filial_36/Шопен2.JPG


Всеволоду Зиновійовичу Нестайку в цьому році виповнилося б 90 років. Саме з цієї нагоди працівники бібліотеки-філії №1 ім. М.О. Некрасова ЦБС Новобаварського району м. Харкова 4 березня 2020 року провели для учнів 3-го класу ЗОШ №7 літературний ранок «Світ пригод Всеволода Нестайка», присвячений улюбленому дитячому письменнику.

Присутні разом з працівниками бібліотеки відправилися в літературну подорож. З яскравих сторінок слайд-презентації про життя та творчий шлях письменника діти знайомилися з родиною В. Нестайка, з творами письменника для дітей та мали змогу переглянути уривки з кінофільмів, що зняті за творами митця. Невід’ємною частиною заходу став перегляд літератури «Герої книг В. Нестайка», на якому були представлені книги письменника, що є у фондах бібліотеки.

/Files/images/filial_1/світ пригод1.JPG /Files/images/filial_1/світ пригод2.JPG


Нема без кореня рослини, а нас, людей, - без Батьківщини». Батьківщина – це найдорожче, що є у людини. А починається вона з того місця, де ти народився, де живуть твої батьки. Шанувати свою Малу Батьківщину, вивчати ії історію, знати і пишатися своїми видатними земляками, поважати та любити батьків, рідну землю, про це все розповідали учням 6-го класу ЗОШ № 127 працівники бібліотеки-філії № 19 ім. П.А. Грабовського ЦБС Новобаварського району м. Харкова 28 лютого 2020 року на краєзнавчій подорожі «Перша зустріч з Харковом», в рамках проекту «Відкрий для себе рідне місто».

За допомогою презентації, бібліотекари розповіли історію походження назви нашого рідного, найкращого міста, про культуру та побут «харківців» до початку ХХ століття.

/Files/images/filial_19/Перша1.JPG /Files/images/filial_19/Перша2.JPG


Борис Патон – людина, ім’я якої знає весь світ. Найстаріший в світі президент державної Академії наук, директор інституту електрозварки, видатний вчений та винахідник. Саме цій людині був присвячений вечір-портрет «Історія винаходів: український вчений та винахідник Борис Патон», який відбувся 26 лютого 2020 року, в рамках клубу любителів історії «Ерудит», в бібліотеці-філії №1 імені М.О. Некрасова Новобаварського району м. Харкова.

За допомогою фільму «Найвидатніші винаходи людства» присутні пригадали яскраві сторінки розвитку винахідництва. Багато сторінок в цю історію вписали креативні та винахідливі українці. Про одного з цих людей – Бориса Патона – слухачі дізналися більш докладно. Розповідь бібліотекаря була проілюстрована книжками та сюжетом, створеним до 100-річчя від дня народження вченого.

/Files/images/filial_1/Патон1.JPG /Files/images/filial_1/Патон2.JPG


В рамках проекту «Відкрий для себе рідне місто», 21 лютого 2020 року в Центральній дитячій бібліотеці імені О. Матросова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 7-В та 8-Б класів ЗОШ №153, був проведений калейдоскоп цікавих повідомлень «Таємниці харківського цирку».

На заході було представлено презентацію «Магія цирку», з якої учні дізналися про історію трьох харківських цирків: Цирк Грікке, Цирк Муссурі, Сучасний цирк. Презентація супроводжувалася показом відеороликів про першу радянську дресувальницю хижих тварин харків'янку Ірину Миколаївну Бугримову, репризи клоунів Юрія Нікуліна, Михайла Шуйдіна, Олега Попова та інших. Учні поповнили свої знання з історії рідного міста та отримали гарний настрій.

/Files/images/tsdb/Таємниці цирку1.JPG /Files/images/tsdb/Таємниці цирку2.JPG


21 лютого 2020 року у бібліотеці-філії № 7 імені А. Барто ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 2-го класу ЗОШ № 54, відбулася казкова подорож «Своєрідність народної фантазії в казках Братів Грімм».

Під час заходу дітлахи згадали популярні казки Братів Грімм, познайомилися з меньш відомими казками. Учні з задоволеням відгадували літературні загадки, брали участь у вікторинах «Розпізнай казку за початком», «Вибери кінцівку», «Яка казка зайва», а також приймали участь у грі-вікторині «Чарівна скринька». Закінчили заход ляльковою виставою «Червоний капелюх по новому».

/Files/images/filial_7/Своєрідність1.jpg /Files/images/filial_7/Своєрідність2.jpg


Сонячний казкар, чарівник із країни сонячних зайчиків, український Марк Твен – як тільки не називали письменника, класика української дитячої літератури Всеволода Нестайка. Яким же він був, чим жив і як писав - діти дізналися, взявши участь у заході «Щасливий дар творити для дітей»: до 90-річчя від дня народження В. Нестайка, який відбувся 20 лютого 2020 року в бібліотеці- філії № 36 імені М. Добролюбова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 3-х класів ЗОШ № 93.

Огляд найкращих творів В. Нестайка доповнили відеоролики та буктрелер.

/Files/images/filial_36/Щасливий1.JPG /Files/images/filial_36/Щасливий2.JPG


Ім’я Уласа Самчука донедавна було добре знане за кордоном і майже не відоме в Україні. 115-річчю від дня народження талановитого письменника був присвячений літературний вечір «Пишався тим, що українець», який працівники бібліотеки-філії №1 ім. М.О. Некрасова ЦБС Новобаварського району м. Харкова провели для відвідувачів Новобаварського територіального центру надання соціальних послуг 20 лютого 2020 року.

Улас Самчук – український письменник, публіцист, громадський діяч, поборник незалежності України, одним з перших в художній літературі описав трагедію Голодомору. На заході присутні дізналися про сповнене пригод та подорожей життя письменника, ознайомилися з його творчим спадком та прослухали уривки з роману «Марія».

/Files/images/filial_1/Пишався1.JPG /Files/images/filial_1/Пишався2.JPG


21 лютого відзначається Міжнародний День рідної мови. Українська моваєдушею нації, їїгенетичнимкодом, у її глибинах народилося багато літературних скарбів, якими пишається наш народ. Про найвідоміші класичні та сучасні твори українських авторів розповіли учням 9-го класу ЗОШ №92 на літературно-народознавчому вечорі «Невмирущі скарби української мови», який відбувся в бібліотеці-філії №20 імені М. Кисляк ЦБС Новобаварського району м. Харкова 20 лютого 2020 року в рамках народознавчого клубу «Барвінок».

Під час заходу діти поринули в чудовий і прекрасний світ нашої рідної мови, відчули її багатство, мелодійність, красу. Учні з гордістю читали вірші класиків української літератури, змагалися у конкурсі скоромовок-спотиканок «Хто зможе повторити?», розширили і поглибили свої знання про мову, прийнявши активну участь у мовних іграх «Фразеологічний звіринець» та «Знайди приховані слова».

/Files/images/filial_20/Невмирущі1.jpg /Files/images/filial_20/Невмирущі2.jpg


19 лютого 2020 року в бібліотеці-філії №30 імені Герцена ЦБС Новобаварського району м. Харкова, в рамках музичного салону «Гармонія», відбувся музичний вечір відпочинку «Грай, музико, грай».

Пісня – духовний скарб народу. Пісня єднає та не знає кордонів, завдяки пісні українська мова лунає в усьому світі. Про це розповіли слухачам студенти Харківського коледжу вищих мистецтв напередодні Міжнародного Дня рідної мови. На заході лунали улюблені народні і сучасні українські пісні. Гості бібліотеки залишились вдячні за цікаво проведений час та пішли у піднесеному настрої.

/Files/images/filial_30/Грай1.jpg /Files/images/filial_30/Грай2.jpg


14 лютого 2020 року, до 31-річниці виводу військ із Афганістану, у бібліотеці-філії № 19 імені П.А. Грабовського ЦБС Новобаварського району м. Харкова, сумісно з учнями 6-А та 8-Б класів ЗОШ № 127, відбувся вечір пам’яті «Біль Афганської війни».

Летять, відлітають у вічність роки і скільки б їх не минуло, не зітруть у нашій пам’яті імена воїнів-афганців. На заході учасник бойових дій у Афганістані, полковник Росохач В.П, розповів учням про той біль, який відчуває і досі, згадуючи полеглих товаришів. П’ятеро молодих хлопців, наших земляків, жителів Новобаварського району не повернулись з тієї війни. Присутні хвилиною мовчання віддали шану загиблим та запалили свічку пам’яті по всіх, хто не повернувся у свої домівки.

/Files/images/filial_19/Біль1.jpg /Files/images/filial_19/Біль2.jpg


Поет, письменник, прозаїк, відомий перекладач, лауреат Нобелівської премії, від якої був змушений відмовитися під тиском радянської влади, людина признана в світі і зацькована на батьківщині. Про нелегке життя Бориса Пастернака, про його поетичний спадок, і вершину творчості – роман «Доктор Живаго» та багато іншого, слухачі дізнались взявши участь у вечері-знайомстві «І вогник ним засвічений не згас»: до 130-річчя від дня народження Б. Пастернака, який відбувся 13 лютого 2020 року в бібліотеці – філії № 36 імені М. Добролюбова ЦБС Новобаварського району м. Харкова в рамках клубу «Муза».

На заході було показано фільми «Пастернак. Гений и злодей» і «Последняя муза», звучали у запису вірші у виконанні Б. Пастернака та представлено книжкову виставку «Творчість крізь призму душі і серця».

/Files/images/filial_36/І вогник1.JPG /Files/images/filial_36/І вогник2.JPG


13 лютого 2020 року в Центральній дитячій бібліотеці імені О. Матросова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 1-В класу гімназії №13, відбулося пізнавально-розважальне свято «Чарівне царство книги».

Бібліотека відкриває перед дітлахами дивовижний світ книжок, які супроводжують їх усе життя. Сьогодні наші гості подорожували прекрасними залами бібліотеки, побачили велику кількість книжок та журналів, знайомилися з цікавими та пізнавальними виставками, весело провели час в розважальних заходах: іграх, літературних загадках та переглянули лялькову виставу.

/Files/images/tsdb/Чарівне1.JPG /Files/images/tsdb/Чарівне2.JPG


4 лютого 2020 року в Центральній дитячій бібліотеці імені О. Матросова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 6-го класу ЗОШ №59, було проведено літературне свято «Дивовижний Всеволод Нестайко та його герої» (до 90-річчя від дня народження).

На заході було представлено відеокліп, присвячений видатному українському дитячому письменникові, з якого учні дізналися про життєвий та творчий шлях В. Нестайка, подивилися буктрейлер та переглянули художній фільм за твором «Тореадори з Васюківки».

/Files/images/tsdb/В.Нестайко1.JPG /Files/images/tsdb/В.Нестайко2.JPG


В рамках проекту «Відкрий для себе рідне місто», 30 січня 2020 року в бібліотеці-філії №30 імені О. Герцена ЦБС Новобаварського району м. Харкова, в рамках музичного салону «Гармонія», проведено літературно–музичний екскурс «Незабутні пісні Ісака Дунаєвського»: до 120-річчя від дня народження.

На заході любителі музики познайомились з цікавими фактами життя і творчості композитора, його зв'язок з Харковом та чим прославився Ісак Дунаєвський. Згадали пісні-хіти (які лунають більше чим півстоліття на радіо та телебаченні) та з насолодою прослухали у виконанні музиканта Віталія Чайки: «Как много девушек хороших», «Веселый ветер», «Песенка о капитане» та переглянули відеоролики з піснями «Каким ты был, таким остался», «Ехал я из Берлина», «Серце, тебе не хочется покоя», «Ой цветет калина», «Летите, голуби», «Школьний вальс» та інші.

/Files/images/filial_30/Дунаєвський1.jpg /Files/images/filial_30/Дунаєвський2.jpg


27 січня відзначалась 75 річниця Міжнародного Дня пам’яті жертв Голокосту. 75 років потому, саме в цей день 1945 року, Радянська Армія звільнила один з найбільших фашистських таборів смерті Освенцим. Тож 30 січня 2020 року в бібліотеці-філії № 19 імені П.А. Грабовського ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 8-Б класу ЗОШ № 127, відбувся вечір-реквієм "Трагедія народів ".

Це нагадування про 6 мільйонів закатованих фашистами євреїв, ромів в роки Другої Світової війни. Страшна, ганебна правда історії, відома харків’янам по Дробіцькому яру, де були знищені не тільки євреї, але і українці, поляки, росіяни. Пам'ять про Голокост необхідна нам, щоб наші діти ніколи не були жертвами або байдужими спостерігачами проявів ворожнечі, щоб вони творили добро. Ці уроки історії не повинні забуватися, їх замовчування може призвести до нової трагедії.

/Files/images/filial_19/Трагедія народів1.JPG /Files/images/filial_19/Трагедія народів2.JPG


Популяризація літератури про здоровий спосіб життя є одним з найактуальніших напрямків у бібліотечній роботі. 29 січня 2020 року працівники бібліотеки-філії №23 ім. М.Ю. Лермонтова ЦБС Новобаварського району м. Харкова запросили учнів 1-х класів ЗОШ №162 здійснити мандрівку країною здоров’я ”Про здоров’я треба знати, про здоров’я треба дбати”.

Програма заходу була дуже насиченою, адже включала різноманітні заходи: бібліотекарі запропонували дітям стати учасниками дискусії ”Як вирости здоровим?”; розповіли маленьким слухачам про здорове харчування; діти подивились лялькову виставу ”Веселий урок здоров’я”, а також зустрілися з героями невеличкої сценки ”Сім секретів здоров’я”, де з порад лікаря звірята дізнавалися, що треба робити, щоб бути завжди здоровими і не хворіти. Закінчився захід веселими лікувально-ігровими змаганнями.

/Files/images/filial_23/Про здоров\'я1.jpg /Files/images/filial_23/Про здоров\'я2.jpg


29 січня 2020 року працівники бібліотеки-філії №1 ім. М.О. Некрасова ЦБС Новобаварського району м. Харкова разом з фахівцем Фонду рятування дітей та підлітків України від наркотиків Шмаровозом Андрієм Васильовичем, для учнів 6-х класів ЗОШ №7, провели актуальний діалог «Шкідливі звички – знак біди».

Андрій Васильович роз’яснював учням, як треба себе поводити в суспільстві: у школі, з друзями, вдома, щоб не потрапити в біду. Учні з цікавістю брали участь у рольових іграх, за допомогою яких відпрацьовували різні життєві ситуації. Наприкінці був проведений огляд літератури по темі заходу «Навіщо мені гарні звички».

/Files/images/filial_1/Шкідливі1.JPG /Files/images/filial_1/Шкідливі2.JPG


Вже два століття людство намагається розгадати таємницю особистості М.Ю. Лермонтова. 27 січня 2020 року в бібліотеці-філії №1 імені М.О. Некрасова ЦБС Новобаварського району м. Харкова відбувся вечір-портрет «Поет трагічної долі. Таємниця життя та загибелі Михайла Юрійовича Лермонтова», на якому слухачі за допомогою історика Щегленко Ірини Володимирівни спробували розгадати лише деякі з таємниць великого поета.

До уваги слухачів було надано фільм про коротке, але творчо насичене життя поета, повне небезпечних поворотів, страждань і розчарувань, з якого вони дізналися багато цікавих і раніше невідомих фактів з життя Михайла Юрійовича. Також присутні переглянули відеокліпи на вірші поета.

/Files/images/filial_1/Поет тр.1.JPG /Files/images/filial_1/Поет тр.2.JPG


Щорічно, 22 січня Україна відзначає державне свято – День Соборності України. З нагоди цього свята 22 січня 2020 року у бібліотеці-філії № 19 імені П.А. Грабовського ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів ЗОШ № 127, відбувся патріотичний вечір «Вічний день єднання».

День Соборності України відзначається з нагоди проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Важкий шлях пройшла Україна, щоб здобути незалежність і соборність своїх земель. Сьогодні Україна, можливо як ніколи раніше, потребує єдності й соборності всього українського народу. Про це й шла розмова на вечорі, до якого працівники бібліотеки підготували книжкову виставку, підібрали історичні та музичні кліпи. Учні читали вірші про Україну, співали українські пісні.

/Files/images/filial_19/Вічний день1.jpg /Files/images/filial_19/Вічний день2.jpg


Зима - чудова пора року! Зима - це розваги та подарунки на Новорічні свята! А яка кількість книг про зимові пригоди та дива! 17 січня 2020 року в бібліотеці-філії №20 імені М. Кисляк ЦБС Новобаварського району м. Харкова учні 3-го класу ЗОШ №92 вирушили в круїз по зимових казках «На гостинах у зими».

Цікава подорож від книги до книги зачарувала дітей, тому вони активно обговорювали кожний твір, читали вірші про зиму та Новий рік, розповідали щедрівки та колядки. Наприкінці заходу всі присутні подивились зимову казку.

/Files/images/filial_20/На гост.1.jpg /Files/images/filial_20/На гост.2.jpg


16 січня 2020 року працівниками бібліотеки-філії №19 імені П.А. Грабовського ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 5-го класу ЗОШ №127, було проведено народознавчу подорож «Цілий міх зимових свят».

Наш народ має багату культуру, величезний скарб якої складається з цінностей, надбаних багатьма поколіннями. З прадавніх часів до нас ідуть життєва мудрість та настанови щодо способу життя, закладені в звичаях і обрядах українського народу. Про зимові свята, традиції і обряди українців розповіли дітлахам під час подорожі, яка проходила на території церкви Ікони Смоленської Божої Матері, на Новоселівці.

/Files/images/filial_19/Цілий міх1.JPG /Files/images/filial_19/Цілий міх2.JPG


10 січня 2020 року в бібліотеці- філії № 7 імені А.Барто ЦБС Новобаварского району м.Харкова, для вихованців дитячого садку № 15, відбулася народознавча веселка „Новорічні свята та обряди в Україні”.

На заході дітлахам розповіли про зимові свята, про особливості українських обрядів та свят. Діти прийняли участь у новорічних іграх: „Як прикрасити ялинку”, „Намалюй сніговика”, „Яскрава зима”, із задоволеням відгадували зимові загадки, відповідали на запитання вікторин та подивилися лялькову виставу „Зимові пригоди у новорічній казці”.

/Files/images/filial_7/Новорічні1.jpg /Files/images/filial_7/Новорічні2.jpg


10 січня 2020 року, в дні зимових свят, в бібліотеці-філії №1 імені М.О. Некрасова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для вихованців дитячого садочка №38, відбувся новорічний серпантин «Новий рік, як добрий чарівник».

Новий рік – це саме чарівне, найкрасивіше, найбільш таємниче і веселе свято. Саме таке свято для дітлахів влаштували працівники бібліотеки. Дітлахи приймали участь у веселих конкурсах та вікторинах, читали вірші про зиму, згадували різноманітні зимові розваги, співали щедрівки та із задоволенням переглянули мультфільм «Когда зажигаются елки».

/Files/images/filial_1/Нов. рік1.JPG /Files/images/filial_1/Нов. рік2.JPG


8 січня 2020 року в бібліотеці-філії №30 імені О. Герцена ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для дітей мікрорайону, відбувся новорічний калейдоскоп «Святкове мереживо зими».

Із цікавого повідомлення бібліотекаря діти дізналися про історію виникнення та традиції святкування Різдва. З захопленням учні декламували колядки та щедрівки. Дід Мороз провів конкурс на відгадування загадок та гру «Вгадай новорічного персонажа». З цікавістю діти подивились відео ролик про колядки на західній Україні «Різдво. Так треба колядувати». Всі учасники конкурсів одержали від Діда Мороза подарунки.

/Files/images/filial_30/Святкове мереживо1.jpg /Files/images/filial_30/Святкове мереживо2.jpg


Новий рік найчарівніше і найбільш очікуване свято. 6 січня 2020 року до бібліотеки-філії №23 імені М.Ю. Лермонтова ЦБС Новобаварського району м.Харкова завітали діти молодшого віку на новорічне конфетті: «Розсипа зима сніжинки зі святкової торбинки».

Діти разом з героями вистави «Таємниця Снігової Королеви» здійснили цікаву мандрівку сповнену чудес і загадок. Всі учасники свята розважалися іграми, конкурсами, вікторинами, розказували вірші, співали пісні, водили хороводи біля ялинки і на закінчення заходу їхні зусилля були нагороджені солодощами.

/Files/images/filial_23/Розсипа1.jpg /Files/images/filial_23/Розсипа2.jpg


5 січня 2020 року в Центральній дитячій бібліотеці імені О. Матросова ЦБС Новобаварського району м. Харкова відбулося святкове дійство «Новорічні пригоди казкових героїв».

Побувати на Новорічному святі в дні шкільних канікул бажають усі діти. Таке святкове дійство відбулося для дітей мікрорайону. Веселі конкурси, новорічні загадки, рухливі ігри, лялькова вистава «Помічники Діда Мороза, або як діти свято спасали», мультфільми «Маша та Ведмідь. Чудеса під Новий рік», «Барбарики. До нас приходить Новий рік», солодкі подарунки від Діда Мороза зробили свято веселим та незабутнім.

/Files/images/tsdb/новор. приг.1.JPG /Files/images/tsdb/новор. приг2.JPG


2019 рік

20 грудня 2019 року в Центральній дитячій бібліотеці імені О. Матросова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, в рамках клубу «Читайка», пройшла зустріч з творами улюбленого письменника «Літературна скарбничка Віктора Драгунського».

Знайомство з книжковою виставкою, веселі історії улюбленого дитячого письменника, презентація та літературна вікторина, уривки з веселих художніх фільмів за творами В. Драгунського - скрізь дітей супроводжував головний герой творів – Денис Корабльов. Він допоміг присутнім пізнавально і весело провести літературну зустріч.

/Files/images/tsdb/Драгунський1.JPG /Files/images/tsdb/Драгунський2.JPG


20 грудня 2019 року в Центральній дитячій бібліотеці імені О. Матросова ЦБС Новобаварського району м. Харкова пройшло свято «Звеселися рідний край, їде в гості Миколай».

На заході діти дізналися про святкування Дня Святого Миколая у нас в Україні, з велики задоволенням учні переглянули відеоролик «Ось прийшов Миколай» та мультфільм «Різдвяна казка». Святкова лялькова вистава, конкури, ігри, вікторини допомогли створити свято щедрості і любові, на яке щороку чекають усі діти.

/Files/images/tsdb/Звеселися1.JPG /Files/images/tsdb/Звеселися2.JPG


18 грудня 2019 року в Центральній дитячій бібліотеці імені О. Матросова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 1-Б класу гімназії №13, пройшла святкова зустріч «Хто, хто Миколая любить».

З великим задоволенням учні переглянули мультфільми «Маша та Святий Миколай», «Різдвяна казка». Лялькова вистава, розважальні веселі конкурси та рухливі ігри створити дітям святковий настрій.

/Files/images/tsdb/Хто, хто1.JPG /Files/images/tsdb/Хто, хто2.JPG


З особливою любов’ю та нетерпінням зустрічають діти та дорослі перше новорічне свято - День Святого Миколая Чудотворця. Історія цього свята має давню та цікаву історію. Таку святкову історію 18 грудня 2019 року почули учні 1-х класів гімназії №65 в читальному залі бібліотеки-філії №23 імені М.Ю. Лермонтова ЦБС Новобаварського району м. Харкова під час проведення розважального ранку ”Із неба в український край йде зимовий Миколай”.

На заході бібліотекар розповіла малятам, як це свято святкують у нас в Україні та інших державах, адже Святого Миколая вважають заступником всіх дітей. Дітлахи відгадували зимові загадки, згадували прислів’я і приказки, пов’язані з ім’ям Миколи Чудотворця, співали пісні та грали в рухливі ігри. А ще діти розповідали вірші, які підготували до свята, з цікавістю подивилися лялькову виставу ”Незвичайні пригоди Миколая”.

/Files/images/filial_23/Із неба1.jpg /Files/images/filial_23/Із неба2.jpg


16 грудня 2019 року в Центральній дитячій бібліотеці імені О. Матросова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для дітей з малозабезпечених сімей та їх батьків і вихованців гуртка «Деполька», до Дня Святого Миколая було проведено народознавче свято «Щедрий, добрий Миколаю, дуже я тебе чекаю».

В програмі заходу: перегляд відеоролика «Святий, Святий Миколаю, ти до нас прийди, прийди»; перегляд мультфільму «Рідзвяна казка»; лялькова вистава; веселі святкові розваги. На святі діти отримали солодкі подарунки від Святого Миколая.

/Files/images/tsdb/Щедрий1.JPG /Files/images/tsdb/Щедрий2.JPG


13 грудня 2019 року в бібліотеці-філії № 7 імені А. Барто ЦБС Новобаварського району м.Харкова, для учнів 1-го класу ЗОШ № 54, відбувся новорічний калейдоскоп „Новорічна ніч - здійснення бажань”.

На заході дітям розповіли про особливості святкування нового року в різних країнах світу, провели цікаві новорічні ігри: „Як прикрасити ялинку”, „Зима у малюнках та словах”, „Намалюй сніговика”, „Чарівна скринька”. Дітлахи з задоволеням вігадували зимові загадки та відповідали на запитання вікторин та подивилися новорічну виставу- поздоровлення „Чарівна книга Зимових казок”.

/Files/images/filial_7/Новорічна ніч1.jpg /Files/images/filial_7/Новорічна ніч2.jpg


В рамках проекту «Відкрий для себе рідне місто», 13 грудня 2019 року в Центральній дитячій бібліотеці імені О. Матросова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 7-А та 7-В класів ЗОШ №153, була проведена краєзнавча подорож«Незвичайні музеї Харкова».

Хто сказав, що відвідувати музеї не цікаво? В Харкові працює більше 25 музеїв, відвідуючи які можна дізнатися багато цікавого з історії, науки, культури і мистецтва нашого міста, де зібрана велика кількість цікавих експонатів. З презентації школярі дізналися про незвичайні музеї Харкова: Морський музей; Музей космонавтики та уфології; Музей фотоілюзій; Музей наукових відкриттів WOOM; Музей театральних ляльок. Розповідь про музеї супроводжувалася показом відеосюжетів. Учні зацікавилися інформацією та виказали бажання відвідати музеї, які їм найбільше сподобалися.

/Files/images/tsdb/Незвичайні1.JPG /Files/images/tsdb/Незвичайні2.JPG


13 грудня 2019 року в Центральній дитячій бібліотеці імені О. Матросова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 7-Б класу Харківської гімназії №13, було проведено вечір милосердя «Добру відкривається серце»: До Міжнародного Дня людей з інвалідністю».

3 грудня цей день відмічений в календарях всього світу, але це не свято, а швидше нагадування про те, що серед нас живуть особливі, не такі як всі, люди, ті, кого доля обійшла стороною - люди з обмеженими можливостями. На заході було представлено презентацію та відеоролик, з яких школярі дізналися про про сильних духом людей, тих хто не змирився з положенням, в якому опинився. Це і такі відомі люди як Людвіг ван Бетховен, Луї Брайль, Франклін Делано Рузвельт, Константин Едуардович Ціолковський, Борис Михайлович Кустодієв та інші. Про них безліч прикладів. Сподіваємося, що все почуте, побачене зворушило серця присутніх на заході.

/Files/images/tsdb/Добру1.JPG /Files/images/tsdb/Добру2.JPG


В рамках проекту «Відкрий для себе рідне місто», 11 грудня 2019 року, в рамках клубу «Юність»,бібліотека-філія № 19 імені П.А. Грабовського ЦБС Новобаварського району м. Харкова, сумісно з ЗОШ № 127 провели краєзнавчу зустріч «Наші славетні земляки».

100 років нашому славетному земляку, учаснику бойових дій Другої світової війни, кавалеру ордена Червоної Зірки і багатьох нагород, Розову Георгію Дмитровичу. Георгій Дмитрович на 5 років старше нашого Новобаварського району, про що з гумором нам розповів, це людина, яка переживши багато в своєму житті залишився чуйним і добрим до людей, про що він і говорив дітям: "Любіть своїх батьків і людей, тоді буде все добре!". Зустріч з такою людиною змушує задуматися всім нам про те, що головне в нашому житті, до чого ми прагнемо. Ми щиро побажали йому здоров'я і зустрічі з ним, на 75-річчя Дня Перемоги.

/Files/images/filial_19/Наші1.JPG /Files/images/filial_19/Наші2.JPG


6 грудня 2019 року в Центральній дитячій бібліотеці імені О. Матросова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, в рамках клубу «Читайка», пройшла гра- мандрівка «Книга за руку веде».

Під час цікавої мандрівки діти залюбки занурилися в бібліотечний світ книжок та журналів, одержали море задоволення від спілкування з веселими героями лялькової вистави «Книжкове царство – мудре государство» та розширили світогляд під час розгадування кмітливої вікторини по творам дитячих письменників.

/Files/images/tsdb/Книга за руку1.JPG /Files/images/tsdb/Книга за руку2.JPG


6 грудня Україна відзначила День Збройних сил України. Цього року українська армія відсвяткує його 26-й раз. Тому сьогодні з нагоди свята в бібліотеці-філії №19 ім. П.А. Грабовського ЦБС Новобаварського району м. Харкова, в рамках клубу «Юність», відбувся вечір-посвята «Є така професія – Батьківщину захищати!».

Щодня тисячі бійців ЗСУ захищають країну на передовій, охороняють її кордони на землі, у воді та в повітрі. Про це розповіли присутнім на заході робітники бібліотеки за допомогою презентації та відеокліпів про сьогодення нашої армії. Українське військо спирається на багатовікову історію та славні традиції, тому на святі був присутній ветеран ЗСУ,член міської ради ветеранів, підполковник Гвоздинський П.П., який розповів учням про героїчні постаті, які в роки Світової війни захищали наше рідне місто Харків.

/Files/images/filial_19/Є1.JPG /Files/images/filial_19/Є2.JPG


5 грудня 2019 року працівники бібліотеки-філії №23 імені М.Ю. Лермонтова ЦБС Новобаварського району м. Харкова зустрічали першокласників ЗОШ №162 на казковому святі ”Відчиняє двері казка”.

Бібліотекарі розповіли юним читачам про бібліотеку і правильне поводження з книгою. Діти дізналися, що існує багато-багато казок! За уривками казок малеча відгадувала їх назви та їх авторів, відповідала на запитання літературної вікторини ”По казкових слідах загадкових” та отримала завдання з ”Сундучка для маленьких читайликів”. Дітлахи показали добрі знання українських народних і літературних казок. А разом з героями лялькової вистави ”В книжковому лісі завжди казка” діти розгадували загадки, доповнювали прислів’я. Усім було весело і зовсім не помітили, як пролетів час.

/Files/images/filial_23/Відчиняє1.jpg /Files/images/filial_23/Відчиняє2.jpg


Наполеон Бонапарт – одна з найяскравіших осіб в Новітній історії, революціонер на французькому престолі, людина, яка й досі бентежить розум багатьох. Безліч історичних досліджень, літературних творів, витворів культури та мистецтва присвячено цій непересічній людині. Саме Наполеону Бонапарту був присвячений вечір-портрет «Наполеон: революціонер на престолі» (до року французької мови в Україні), який відбувся 4 грудня 2019 року в бібліотеці-філії №1 ім. М.О. Некрасова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, в рамках клубу любителів історії «Ерудит».

На цьому заході відвідувачі дізналися безліч цікавих фактів з життя Наполеона І, почули крилаті вислови французького імператора, подивилися фільм «Видатний полководець Наполеон Бонапарт». До заходу був підготовлений огляд літератури «Наполеон: життя у книгах».

/Files/images/filial_1/Наполеон1.JPG /Files/images/filial_1/Наполеон2.JPG


29 листопада 2019 року в бібліотеці-філії №20 імені М. Кисляк ЦБС Новобаварського району м. Харкова, в рамках клубу «Барвінок», для учнів 8-го класу ЗОШ №92, відбулося народознавче свято «Як Кузьма та Дем’ян зиму зустрічають».

День «Кузьминок» має багато традицій та обрядів. В народі проводи осені супроводжувалися ігрищами та розвагами. Тому учні, прослухавши розповідь про святих Кузьму та Дем’яна, активно приймали участь у конкурсах, вікторинах та іграх на кмітливість, які були їм запропоновані на заході. Не аби який інтерес у присутніх викликав огляд книг по народознавству «Звичаї та вірування українського народу».

/Files/images/filial_20/Як Кузьма1.jpg /Files/images/filial_20/Як Кузьма2.jpg


Шкідливі звички молоді: куріння, алкоголь, наркотики настільки міцно увійшли в життя сучасного підлітка, що боротися з ними з кожним роком стає все важче. Саме цій темі був присвячений актуальний діалог «Твоє життя в твоїх руках», який працівники бібліотеки-філії №1 імені М.О. Некрасова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, разом з фахівцем Фонду рятування дітей та підлітків України від наркотиків Ананіним Дмитром Сергійовичем, провели 29 листопада 2019 року для учнів 7-го класу ЗОШ №7.

В ході діалогу, на наочних прикладах, учні дізналися, як шкідливі звички згубно впливають не тільки на здоров’я людини, але іноді руйнують все її життя і життя оточуючих людей. Дмитро Сергійович розповів про різноманітні профілактичні заходи, за допомогою яких можна уникнути шкідливої залежності. Наприкінці доповіді школярам було представлено огляд літератури «На краю прірви».

/Files/images/filial_1/Твоє1.JPG /Files/images/filial_1/Твоє2.JPG


Спілкування з людьми – складне мистецтво. Воно не передається у спадок, воно результат внутрішньої культури і виховання людини. Як знання і застосування правил поведінки позитивно впливають на формування іміджу та як з їх допомогою отримувати задоволення від контактів з оточенням пояснювали учням 7-х класів гімназії № 65 на вечорі ввічливості «Етикет і ти», що відбувся 25 листопада 2019 у бібліотеці-філії №23 імені М.Ю. Лермонтова ЦБС Новобаварського району м. Харкова.

На заході школярі дізналися, що означають певні жести при вітанні в різних країнах. В ході ситуативних ігор діти згадали, як вести себе за столом, якою має бути поведінка в громадських місцях, як спілкуватися по телефону.

/Files/images/filial_23/Етикет1.jpg /Files/images/filial_23/Етикет2.jpg


22 листопада 2019 року в бібліотеці-філії № 7 імені А.Барто ЦБС Новобаварського району м. Харкова, в рамках клубу „Чомучка”, для учнів 2-го класу ЗОШ № 54 відбулася гра-заняття «Щоб не трапилось біди обережний будь з вогнем».

На заході, в ігровій формі, дітям розповіли, як вірно поводитися з вогнем, учні відгадували загадки про вогонь, грали в ігри: «Коник з бабцей Жгу-Пожгу», «Горить – негорить», «Так чи ні», «Полювання на пожежу», «Словесний гідрант», вчилися тушити пожежу та подивилися лялькову виставу «Пожежа на лісовій галявині».

/Files/images/filial_7/Щоб1.JPG /Files/images/filial_7/Щоб2.JPG


22 листопада 2019 року в бібліотеці-філії №30 імені О. Герцена ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 10-го класу ЗОШ №76, відбувся вечір – зустріч з учасниками АТО «Хоробрими, сміливими ростіть, кордони України бережіть!».

На вечорі учні з цікавістю слухали спогади старшого сержанта Вельмицького Дмитра Павловича про перебування в АТО, від солдата Кравченко Владислава Артуровича та з відеоролика дізналися про службу у 5-й Слобожанській бригаді Національної Гвардії України». Школярі задавали питання про те, як поступити на службу по контракту. Старший сержант запросив учнів відвідати військову частину у «Дні відкритих дверей» для ознайомлення з життям солдат. Завершився вечір піснею Анастасії Приходько та Микити Рубченко «Герої не вмирають».

/Files/images/filial_30/Хоробрими1.jpg /Files/images/filial_30/Хоробрими2.jpg


22 листопада 2019 року в Центральній дитячій бібліотеці імені О. Матросова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 8-б класу Харківської гімназії №13, було проведено вечір пам’яті «Трагічні сторінки нашої історії»: До Дня пам’яті жертв Голодоморів та політичних репресій.

Голодомор 1932-33 років – це організований радянською владою штучний голод, який призвів до смерті мільйонів наших земляків. На заході було представлено презентацію, з якої школярі дізналися про причини і наслідки цієї трагедії, про памятники, присвячені трагічним подіям 1932-33 рр., розміщені в Україні та по всьому світові. Також школярі дуже уважно передивилися документальну стрічку «Голодомор. Великий злам». Захід закінчився піснею на слова і музику Анатолія Сологуба «Голодомор». Головне завдання заходу – донести правду школярам про цю трагедію та вшанувати пам’ять жертв Голодомору. Це наша історія. Ми не можемо її викреслити з нашої пам’яті. Ми не повинні це забути. Щоб подібні людські трагедії не повторилися. Ніде і ніколи!

/Files/images/tsdb/Трагічні1.JPG /Files/images/tsdb/Трагічні2.JPG


21 листопада 2019 року до бібліотеки-філії №23 імені М.Ю. Лермонтова ЦБС Новобаварського району м. Харкова ”На гостини до книжкової країни” завітали маленькі читачі, учні 2-х класів ЗОШ №162.

На початку заходу бібліотекарі познайомили малечу з віхами життя відомих казкарів світу й особливостями їх творчості. Цікавим доповненням розповіді стали захоплююча вікторина ”Чи знаєте ви казки” та гра ”Казкова торбина”. А ще у гості до дітей завітали герої оповідання М. Носова ”Живий капелюх”. Наприкінці свята хлопчики та дівчата поділились власними книжковими вподобаннями. Учні отримали багато позитивних емоцій і задоволення від заходу.

/Files/images/filial_23/На гостини1.jpg /Files/images/filial_23/На гостини2.jpg


У день пам'яті жертв Голодомору народ України схиляє голову перед трагічними сторінками своєї історії, перед пам’яттю мільйонів українців, які загинули мучинецькою смертю від голоду, заподіяного тоталітарною системою. 21 листопада 2019 року в бібліотеці-філії №20 імені М. Кисляк ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 9-го класу ЗОШ №92, відбувся вечір-реквієм «Чорна книга України», присвячений тим страшним подіям.

На вечорі завідувач бібліотеки розповіла присутнім про період 1933-32 років в Україні, а вчитель історії поділилася враженнями від спілкування з істориками різних країн світу про часи Голодомору в Україні. На заході було показано відео- спогади мешканців Харківської області, які пережили ті страшні часи.

/Files/images/filial_20/Чорна1.jpg /Files/images/filial_20/Чорна2.jpg


Для кожної людини, яка щиро любить рідну землю, природа рідного краю – найчарівніша в світі. Саме цій темі була присвячена екологічна мандрівка «Дивосвіт рідної природи», яку працівники бібліотеки-філії № 1 імені М.О. Некрасова ЦБС Новобаварського району м. Харкова провели 21 листопада 2019 року для відвідувачів Новобаварського територіального центру надання соціальних послуг.

Україна – країна різних ландшафтів: від гір до моря, від полонини до степів. Нам є чим пишатися і є, де насолодитися природою. Присутні дізналися про універсальний заповідник на території України «Асканія Нова», відвідали такі національні природні парки, як «Синевір» та «Дністровський каньйон». Також здійснили відеоподорож мальовничими куточками Слобожанщини. А наприкінці прослухали вірші українських поетів, які оспівували красу рідної природи.

/Files/images/filial_1/Дивосвіт1.JPG /Files/images/filial_1/Дивосвіт2.JPG


20 листопада 2019 року в бібліотеці-філії №30 ім. О.Герцена ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 3-го класу ЗОШ №76, відбулася зустріч з працівниками патрульної поліції старшим лейтенантом Чернешенко Інною Вікторівною та Лихомановим Артемом Ігоровичем під назвою «Знай та вивчай правила дорожнього руху».

На заході діти дізнались цікаву історію виникнення світлофора, брали активну участь у грі «Жести регулювальника», показали знання правил у вікторині «Дорога не для забав» та подивились пізнавальний мультфільм «Азбука безпеки на дорозі тітоньки Сови».

/Files/images/filial_30/Знай та вивчай1.jpg /Files/images/filial_30/Знай та вивчай2.jpg


В рамках проекту «Відкрий для себе рідне місто», 18 листопада 2019 року в бібліотеці – філії № 36 імені М. Добролюбова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 5-х класів ЗОШ № 93, відбувся історико- краєзнавчий екскурс «Героїчний літопис харків’ян»: до 75-річчя визволення України від німецьких загарбників.

На заході школярів ознайомились з видатними харків’янами, які зробили вагомий внесок у визволення України під час Другої Світової війни. Це наші земляки, ім’я яких носять вулиці нашого району: Петро Дзюба, Олександр Катаєв, Петро Свинаренко, Антон Китаєнко, Марія Кисляк, Василь Бугрименко, Микола Руденко, Петро Набойченко та багато інших. Діти прочитали вірші українських поетів про подвиги харків’ян у цій страшній війні, прослухали пісні воєнних років та познайомились з книжковою полицею «Подвигу жити вічно».

/Files/images/filial_36/Героїчний1.JPG /Files/images/filial_36/Героїчний2.JPG


«Ми нащадки переможців. Пам’ятаємо, пишаємось» під такою назвою 18 листопада 2019 року бібліотека-філія №19 імені П.А. Грабовського ЦБС Новобаварського району м. Харкова, сумісно із ЗОШ № 127, до 75-річчя визволення України від німецько-фашистських загарбників, провели естафету пам’яті.

Цей захід, це частина міського проекту по вшануванню подвигу наших батьків та дідів. Вже понад десять років бібліотека № 19 та ЗОШ № 127 займаються національно-патріотичним вихованням підростаючого покоління. Зустрічі з ветеранами другої світової війни, з ветеранами праці, ветеранами АТО – це дієва форма виховання, а відео-презентація «Розмова з ветеранами», підготовлена працівниками бібліотеки до цього заходу, продемонструвала сумісну роботу в цьому напрямку. На заході були присутні: ветерани Новобаварського району, керівники міської та районної ветеранських організацій, представники шкіл Новобаварського району, мешканці Новоселівки.

/Files/images/filial_19/Ми нащадки1.JPG /Files/images/filial_19/Ми нащадки2.JPG


18 листопада 2019 року в бібліотеці-філії №30 імені О. Герцена ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 4-го класу ЗОШ №76, відбулася подорож країною дорожніх знаків «В гостя у Світлофорчика Моргайка».

В ході заходу, старший лейтенант патрульної поліції Чернешенко Інна Вікторівна, провела з дітлахами гру «Школа безпеки», яка пройшла весело і енергійно. Учні брали активну участь у вікторині «Мій друг – дорожній рух», показали свої знання правил поведінки на дорозі та подивились пізнавальний мультфільм «Азбука безпеки на дорозі тітоньки Сови».

/Files/images/filial_30/В гостях1.jpg /Files/images/filial_30/В гостях2.jpg


15 листопада 2019 року в Центральній дитячій бібліотеці імені О. Матросова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 8-Г класу Харківської гімназії №13, була проведена пізнавальна гра «Будь обережним на дорозі».

На заході інспектори відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції у м. Харкові ДПП ст. лейтенант поліції Лихоманов Артем Ігорович та ст. лейтенант поліції Чернишенко Інна Вікторівна в ігровій формі нагадали учням правила дорожнього руху, показали відеоролик з правил безпеки на дорозі та відповіли на запитання присутніх.

/Files/images/tsdb/Будь1.JPG /Files/images/tsdb/Будь2.JPG


15 листопада 2019 року в Центральній дитячій бібліотеці імені О. Матросова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, в рамках клубу «Читайка», пройшов літературний ранок «Казки маленькі, а розуму в них багато».

З казок починається дитинство, казки супроводжують читачів довгий час, вони допомагають зацікавити дитину читанням. Сьогодні нашими гостями і друзями були герої українських народних казок. Ці герої були і в ляльковій виставі, і в мультфільмі «Чарівний горох», в різноманітних конкурсах. Дуже сподобалось глядачам інсценування казки «Рукавичка», яку показали члени клуба.

/Files/images/tsdb/Казки мал.1.JPG /Files/images/tsdb/Казки мал.2.JPG


Казка відкриває перед нами дивовижний світ, який наповнений чарами, робить наше життя цікавішим і більш захоплюючим. Саме в казках закладений головний принцип буття: добро завжди сильніше зла. І саме цій темі був присвячений казковий вернісаж «Ми до тебе, казко, в гості», який відбувся 15 листопада 2019 року в бібліотеці-філії ім. М.О. Некрасова ЦБС Новобаварського району м. Харкова для вихованців дитячого садочка №38.

На зустрічі діти дізналися про те, які бувають казки, помандрували по різним чарівним країнам разом з казковими героями, прийняли жваву участь у відгадуванні загадок та вікторин, подивились мульткарусель по мотивам українських народних казок. Після заходу дітям була проведена екскурсія по бібліотеці.

/Files/images/filial_1/Ми до тебе1.JPG /Files/images/filial_1/Ми до тебе2.JPG


Здоров’я – найцінніший дар. Як же бути здоровим, сильним, міцним? Про це діти дізналися, взявши участь у казковій мандрівці «В гостях у королеви Здоров’я», яка відбулася 14 листопада 2019 року у бібліотеці- філії № 36 імені М. Добролюбова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 2-х класів ЗОШ № 93.

Разом з героями лялькового театру дітлахи побували в гостях у королеви Здоров’я та її доньок: принцеси Гігієни, принцеси Харчування та принцеси Руху. У грі «Шкідливо – корисно» , відповідаючи на запитання, діти обирали корисні і шкідливі продукти, вітаміни та лікарські трави. А цікавий огляд нової літератури «Я здоров’я бережу – сам собі допоможу» доповнив знання школярів.

/Files/images/filial_36/В гостях1.JPG /Files/images/filial_36/В гостях2.JPG


Один мудрець сказав: «Доброта схожа на сонечко, яке зігріває, огортає теплом душі живих істот, робить життя ясним, світлим, радісним». Про доброту, співчуття, добрі вчинки дізналися діти на святі доброти «Даруйте людям ласку і тепло», яке 13 листопада 2019 року працівники бібліотеки – філії № 36 імені М. Добролюбова ЦБС Новобаварського району м. Харкова провели у школі - інтернаті № 9 для учнів 1-4 класів.

Дітлахи разом з героями лялькового театру подорожували у світ добра і зла, прийняли участь у грі «Хороше – погане», відповіли на запитання вікторини, а книжкова виставка «Роби добро і говори про це» і конкурс дитячих малюнків «Мої добрі вчинки», допомогли краще закріпити знання про доброту і милосердя.

/Files/images/filial_36/Даруйте1.JPG /Files/images/filial_36/Даруйте2.JPG


13 листопада 2019 року в бібліотеці-філії №30 імені О. Герцена ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 7 – 8 класів ЗОШ №76, пройшла подорож в історію «З історії писемності в українських землях».

В ході заходу учні познайомились з історією виникнення писемності та мови в Україні. Багато цікавого дізнались із відеоролика «Як творилось письмо», активно приймали участь у вікторині «Знавці рідної мови» та мовознавчих іграх: «Закінчи прислів’я» і «Здійсни пошук», весело промовляли скоромовки. Під час хвилинки – веселинки читали гуморески Павла Глазового: «Кухлик», «Права і обов’язки», «Батькова наука», а наприкінці заходу з задоволенням прослухали пісні про Україну.

/Files/images/filial_30/З історії писем.1.jpg /Files/images/filial_30/З історії писем.2.jpg


8 листопада 2019 року в Центральній дитячій бібліотеці імені О. Матросова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, на прохання вихователів та батьків ДНЗ №258, було проведено пізнавально-розважальне свято «Живуть на світі книги».

Діти були в бібліотеці вперше. Цікаве знайомство з бібліотекою «Мандруючи книжковим містом», перегляд міні-лялькової вистави «Незвичайні пригоди казкових героїв», розважальні та пізнавальні рухливі ігри, веселі загадки та вікторини – все це викликало у них велике захоплення. Дітлахи залишали бібліотеку з веселим і радісним настроєм, дякуючи на свято.

/Files/images/tsdb/Живуть1.JPG /Files/images/tsdb/Живуть2.JPG


Слово до слова - зложиться мова! Під таким гаслом 8 листопада 2019 року в бібліотеці-філії № 19 ім. П.А. Грабовського ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 7-го класу ЗОШ № 127, пройшов літературний альманах "Рідна мова, Божа благодать": до Дня української писемності та мови.

На заході дітям розповіли звідкі пішла українська мова, така певуча та мелодійна, хто засновник літературної української мови, як багато письменників дала світу наша Україна, наша Слобожанщина, дітлахи прослухали вірші та пісні, подивилися відеокліпи та познайомились з книжками, представленими на книжковій виставці.

/Files/images/filial_19/Рідна мова1.jpg /Files/images/filial_19/Рідна мова2.jpg


Не місце прикрашає людину, а людина місце. Про це розповіли учням ЗОШ № 127 ветерани праці та ветерани прокуратури Новобаварського району, на вечорі пошани «Земляки – це наша слава»: до 95-річчя Новобаварського району, яка відбулася 6 листопада 2019 року в бібліотеці-філії № 19 ім. П.А. Грабовського ЦБС Новобаварського району м. Харкова.

На превеликий жаль, у цьому році троє ветеранів Новоселівки покинули нас. Ці люди були нашими друзями, і завжди із задоволенням ділилися своїми знаннями з учнями школи, мешканцями району. Одним з таких людей була Удачина Майя Юхимівна - заслужений юрист України, яка працювала заступником обласного прокурора, а будучи вже на пенсії, допомагала читачам бібліотеки, жителям району в складних юридичних питаннях. Ветерани, які прийшли на зустріч, розповіли дітям про свою роботу, а Голова ради ветеранів прокуратури і директор музею прокуратури Харкова запросив учнів і працівників бібліотеки відвідати музей.

/Files/images/filial_19/Земляки1.JPG /Files/images/filial_19/Земляки2.JPG


4 листопада 2019 року в бібліотеці-філії №30 ім. Герцена ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для дітей 2-х класів ЗОШ№76, проведено екскурс в історію бібліотеки «Дім, де живе мудрість».

На заході дітлахи дізналися про правила користування бібліотекою, з цікавістю переглянули відеоролик «Як твориться книга» та із задоволенням прослухали пісню про книгу. В кінці заходу діти виявили бажання записатись до бібліотеки.

/Files/images/filial_30/Дім1.jpg /Files/images/filial_30/Дім2.jpg


Українська пісня – це частина духовного життя народу, ії передають з покоління в покоління не тільки в Україні, а й за кордоном - ті, хто полюбив її мелодійність та щирість. Їй віддають перевагу багато відомих співаків і саме цим виконавцям і був присвячений музично-народознавчий вечір «Заспіваймо українське», який відбувся 25 жовтня 2019 року для учнів 9-го класу ЗОШ №92 у бібліотеці-філії №20 імені М. Кисляк ЦБС Новобаварського району м. Харкова, в рамках клубу «Барвінок».

На заході лунали відомі українські пісні у виконанні закордонних співаків, учні подивилися уривки з документального фільму про американську співачку українського походження Квітку Цісик, яка все своє життя присвятила популяризації народної української пісні в Америці, та розповіли про пісні, які співають в їхніх родинах.

/Files/Заспіваймо1.JPG /Files/Заспіваймо2.JPG


У рамках проекту «Відкрий для себе рідне місто», 25 жовтня 2019 року бібліотека-філія № 19 ім. П.А. Грабовського ЦБС Новобаварського району м. Харкова для учнів 6-х класів ЗОШ №127 провели вечір-реквієм «Пам'ять серця»: до 75 - річчя визволення України від німецьких загарбників.

На заході учням розповіли про ті жахливі часи, про те, що робили загарбники у нашому рідному місті, які страждання перенесли мешканці України та нашого рідного міста під час Другої світової війни. Лунали вірші про наш край, про тих, хто дав нам мирне небо і життя. Кліпи про визволення України під пісні «Ой, Дніпро, Дніпро …», «Степом» були дуже емоційно сприйняти учнями. Хвилиною мовчання присутні віддали шану тим, хто подарував нам життя. Ми повинні пам'ятати тих, хто не прийшов з тієї страшної війни!

/Files/Пам\'ть серця1.JPG /Files/Пам\'ть серця2.JPG


24 жовтня 2019 року в бібліотеці-філії №20 імені М. Кисляк ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів ЗОШ №92, відбувся День першокласника «У місті Читайликів».

Під час екскурсії по бібліотеці діти познайомилися з книгами та журналами, книжковими виставками та стендами. Учні приймали активну участь у конкурсах та вікторинах, відгадували загадки та отримали лист-пораду «Як берегти книги». Наприкінці заходу дітлахи подивилися мультфільм.

/Files/У місті1.JPG /Files/У місті2.JPG


”В руках майстрів народжується диво” - під такою назвою працівники бібліотеки-філії №23 ім. М.Ю. Лермонтова ЦБС Новобаварського району м. Харкова 23 жовтня 2019 року, для учнів 8-х класів ЗОШ №162, провели свято народного мистецтва.

Рукоділля – невід”ємна частина життя людини і одне з найстаріших мистецтв на планеті. З кожним днем число людей, охочих займатися рукоділлям, зростає. Зі своїми творчими ідеями поділилася з присутніми Черваньова Тетяна Петрівна. Вона представила на виставці власні роботи, виконані в різних техніках рукоділля та розповіла учням про кожну з них окремо. А з музичним привітанням виступили керівник народного відділу-класу бандури ДШМ №2 ім. П.Чайковського Мироненко-Очерет Зінаїда Вікторівна зі своїми учнями. Лунали пісні, музичні композиції, оповиті любов’ю до рідної землі, до Батьківщини.

/Files/images/filial_23/В руках1.jpg /Files/images/filial_23/В руках2.jpg


В рамках проекту «Відкрий для себе рідне місто», 18 жовтня 2019 року в бібліотеці-філії №30 ім. Герцена ЦБС Новобаварського району м. Харкова, в рамках музичного салону «Гармонія», проведено літературно - музичний екскурс «Становлення музичної культури в Харкові».

У ході заходу слухачі познайомились з харківськими композиторами та були вдячні за авторські пісні у виконанні поета і музиканта Віталія Чайки та із задоволенням прослухали пісні про Харків. Увагу відвідувачів привернула книжкова виставка «Пісенна Україна».

/Files/images/filial_30/Становлення1.jpg /Files/images/filial_30/Становлення2.jpg


18 жовтня 2019 року в бібліотеці-філії № 7 імені А. Барто ЦБС Новобаварського району м.Харкова, для учнів 3-го класу ЗОШ № 54, відбувся патріотичний ранок „Вклонімося вам, захисники України”, присвячений Дню захисника України.

На заході згадали про символи України, поспілкувалися про цілісність нашої держави та згадали тих, хто ввідав за неї життя. Діти брали участь у вікторинах, а за допомогою лялькової вистави, за мотивами народної казки „Три кухлі”, діти побачили мудрість українського народу.

/Files/Вклонімося1.jpg /Files/Вклонімося2.jpg


18 жовтня 2019 року в Центральній дитячій бібліотеці імені О. Матросова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 3-х класів гімназії №152, пройшла пізнавально-розважальна зустріч «З книгою завжди цікаво і весело».

В програмі заходу:1) Електронна презентація; 2) «Через книги відкриваю цілий світ»; 3) Бесіда біля книжкової виставки; 4) «Улюблені книжки багатьох поколінь»; 5) Літературна вікторина «Відгадай хто я?; 6) Лялькова вистава «Пригоди Кузі у бібліотеці»; 7) Перегляд мультфільма «Вовка в Тридев’ятому царстві».

/Files/З книгою1.JPG /Files/З книгою2.JPG


17 жовтня 2019 року у бібліотеці-філії № 7 імені А. Барто ЦБС Новобаварського району м. Харкова, в рамках клубу „Чомучка”, відбувся історичний екскурс „Сім чудес України”: подорожуємо Україною.

На заході дітям розповіли про красу нашої країни, про історію і традиції рідного краю, показали фотографії найцікавіших місць України, через різні казки зацікавили культурною спадщиною своєї Батьківщини та провели вікторини „Найцікавіші місця України” і „Казкові персонажі” та гру „Чарівна скринька”. Дітлахи з задоволенням відгадували літературні загадки і подивилися лялькову виставу „Пан Коцький”.

/Files/7 чудес1.JPG /Files/7 чудес2.JPG


17 жовтня 2019 року, для вихованців молодшого віку Центру соціально-психологічної реабілітації дітей Новобаварського району, працівниками бібліотеки-філії № 1 імені М.О. Некрасова ЦБС Новобаварського району м. Харкова був проведений літературно-пізнавальний ранок «Библиотека, книжка, я – друзья».

На заході дітлахи дізналися про те, як виникли книги. Що таке бібліотеки і навіщо вони потрібні. Про книжки, які «живуть» в бібліотеці. Діти приймали жваву участь в відгадуванні загадок та вікторина по казкам, ділилися враженнями від прочитаних книжок, читали улюблені вірші, роздивлялися книжки, а наприкінці, висловили бажання завітати до нашої бібліотеки.

/Files/images/filial_1/Бібліотека1.jpg /Files/images/filial_1/Бібліотека2.jpg


Часи козацтва – частина героїчного минулого українського народу. Слава про волелюбних українських предків, славетних козаків, живе і донині. Саме цій темі був присвячений патріотичний вечір «А ми тую козацьку славу збережемо», який працівники бібліотеки-філії № 1 імені М.О. Некрасова ЦБС Новобаварського району м. Харкова провели 17 жовтня 2019 року для відвідувачів Новобаварського територіального центру надання соціальних послуг.

Слухачі почули багато цікавих фактів з життя козаків, їх звичаїв та традицій. Дізналися про хоробрих, талановитих ватажків, які самовіддано боронили свій народ і рідну землю, прагнули свободи і власної держави – Дмитра Вишнивецького, Северина Наливайка, Івана Підкову та інших і подивилися документальний фільм «Козацька байка».

/Files/images/filial_1/А ми1.JPG /Files/images/filial_1/А ми2.JPG


14 жовтня, на свято Покрови Пресвятої Богородиці, в нашій державі відзначаються День українського козацтва та День захисника України. Цей день, як символ нерозривного зв’язку всіх поколінь захисників України, як пам’ять про тих, хто в різні часи захищав нашу землю. Тому, 11 жовтня 2019 року у бібліотеці-філії №23 ім. М.Ю. Лермонтова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 4-х класів гімназії №65, був проведений історичний калейдоскоп «Рідна земле моя, ти історією славною щедра».

На заході діти активно брали участь у бесіді-діалозі, дізналися цікавинки з козацького життя, говорили про звичаї козаків, як вони одягалися, чим харчувались, як жили, приймали участь у інтелектуально-патріотичних конкурсах «Козацька кмітливість», «Приготування кулішу», «Найсильніші духом», «Загадкова скринька».

/Files/IMG-9898a0753f8e104d36c234ef51ccf800-V.jpg /Files/IMG-dce73d10600393524885d54cd06f3611-V.jpg


11 жовтня 2019 року в Центральній дитячій бібліотеці імені О. Матросова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 7-х класів ЗОШ № 59, відбувся бібліотечний квест «Острів книжкових скарбів».

Під час квесту школярі змогли відчути себе справжніми шукачами скарбів. Команда «Всезнайки» отримала завдання пригадати та відшукати як можна більше книг на полицях, пов`язаних з морською тематикою, а команда «Книголюбів» - поринути у своє дитинство та знайти чарівні явища, які зустрічаються у казках. Команди розшифровували послання піратів – «Скарби піратів - знання», а по закінченню заходу, учнів було нагороджено дипломами.

/Files/images/tsdb/Острів кн1.jpg /Files/images/tsdb/Острів кн2.jpg


11 жовтня 2019 року в Центральній дитячій бібліотеці імені О. Матросова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 8-б класу Харківської гімназії №13, було проведено патріотичне свято-зустріч «Тепло долонь і сердець – Захисникам України».

На заході учнів ознайомили з історією виникнення свята – Дня Захисника України. Цікава бесіда у присутніх відбулась з учасником АТО - молодшим лейтенантом, заступником командира стрілецької роти В.І. Салатовим, який розповів про свою службу. Жвавий ділог був у учнів з кадетами гімназії- інтернату з посиленою воєнно–фізичною підготовкою "Кадетський корпус", які були гостями нашого свята. А ще кадети продемонстрували як потрібно розібрати та зібрати автомат Калашникова та запропонували бажаючим також спробувати самостійно зібрати та розібрати зброю.

/Files/images/tsdb/Тепло1.JPG /Files/images/tsdb/Тепло2.JPG


14 жовтня ми відмічаємо свято, яке якнайкраще відповідає українським національним традиціям. Це день не тільки тих, хто захищав нашу Вітчизну багато років потому, а й тих, хто сьогодні боронить кордони та незалежність України на сході нашої країни. Це день, коли варто висловити вдячність та повагу всім захисникам. Тому 11 жовтня 2019 року в бібліотеці-філії №20 імені М. Кисляк ЦБС Новобаварського району м. Харкова відбувся тематичний вечір «Захисники України: від козаччини до сьогодення», присвячений Дню захисника України та Дню українського козацтва.

Присутні на заході прослухали розповідь про видатні битви українських воїнів починаючи з доби козацтва і до нашого часу, подивилися уривки з відео, присвячені захисникам України та прослухали марш нової української армії «Зродились ми великої години».

/Files/images/filial_20/Захисники1.JPG /Files/images/filial_20/Захисники2.JPG


До свята Покрова Божої Матері, Дня українського козацтва та Дня захисника України, 11 жовтня 2019 року бібліотека-філія № 19 імені П.А.Грабовського ЦБС Новобаварського району м. Харкова, сумісно зі ЗОШ № 127 та військовою частиною №3005, провели історико-патріотичну подорож «Під покровом Богородиці».

На заході учні 5-7 класів познайомились з життям воїнів Національної гвардії України та прослухали розповідь про свято українського козацтва та Покрова Божої Матері. До уваги школярів було представлено книжкову виставку «Від козацьких часів до сьогодення».

/Files/images/filial_19/Під покровом1.JPG /Files/images/filial_19/Під покровом2.JPG


3 жовтня 2019 року у бібліотеці-філії №23 ім. М.Ю. Лермонтова ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 5-х класів гімназії №65, відбулася екологічна мандрівка «Цей дивовижний крихкий світ».

На заході з дітьми обговорили проблеми людства та розповіли, що на початку ХХІ ст. світ зіткнувся з реальною можливістю екологічних катастроф, тому учням було запропоновано подумати і висловитися, що кожен може зробити для охорони навколишнього середовища. Також дітлахи з цікавістю розглядали і слухали про лікарські рослини, які здатні замінити звичайні ліки, збирали пазли, грали в ігри: «Бувалі туристи», «Ситуація в природі», відповідали на запитання пізнавальної та літературної вікторин.

/Files/images/filial_23/Цей1.jpg /Files/images/filial_23/Цей2.jpg


2 жовтня 2019 року в бібліотеці-філії № 19 ім. П.А. Грабовського ЦБС Новобаварського району м. Харкова, для учнів 6-го класу ЗОШ № 127, відбувся вечір пошани «Людська осінь»: до Міжнародного Дня людей похилого віку.

Цей день – не лише можливість нагадати всім про людський обов’язок бути турботливими і милосердними до найповажнішої частини суспільства, це привід до роздумів щодо подальшої долі людства, його культури, взаємозв’язку поколінь. Школярі тепло зустріли найстаршого читача бібліотеки Волкова О.Д., дуже зворушливо декламували вірші та розповідали про своїх бабусь та дідусів. На заході було представлено презентацію та книжкову виставку.

/Files/images/filial_19/Люд. осінь1.jpg /Files/images/filial_19/Люд. осінь2.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 1331

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.